nu ma intereseaza si nici nu ma prea pricep.
Am descoperit insa intamplator respectiva moneda pe ebay si mi s-a parut dubioasa. Mie sincer mi se pare falsa.. Si pretul este enorm. Moneda Ebay
Nu stiu de ce vi se pare falsa, si nu cred ca un vanzator cu o singura piesa e suspect. Sigur, e greu sa spui 100% daca-i autentica numai dupa poza, dar exista piese de acelasi grading cam la acelasi pret. Vanzatorul nu este nici in fake sellers list de pe forumancientcoins...
Ceea ce-i normal nefiind pe antice si vazand o moneda asa frumoasa E tipic, crede-ma. Dar sa stiti ca exista monede antice perfecte, la fel de bune ca modernele UNC.
Asa este, am avut si eu cativa follisi in stare perfecta si cu o patina incredibila. Am avut si un denar care arata de parca a sarit 1800 de ani si a ajuns la mine direct din monetaria de la Roma.
Pe wildwinds la Maximianus batute in nicomedia sunt cateva exemplare superbe. De exemplu (si nu-s singurele): http://www.wildwinds.com/coins/sear/s3605.t.html
In plus daca va uitati la pret o sa vedeti ca seamana cu acela cerut pe ebay. Intr-adevar stilul celei de pe ebay este putin "ciudat" daca ma uit mai atent, dar ciudatenii se mai vad la romane (inclusiv platitudinea pastilei). Oricum nu pot afirma 100% ca-i originala din moment ce n-o pot examina personal, dar cred ca este.
Nici una din monedele de pe wildwinds nu are cinci rinduri de fire de par deasupra cununei de lauri, si nici una nu are stela de deasupra portii fortului.
Las la o parte perfectiunea legendei (litere PREA egale pentru era respectiva) si centrarea aproape perfecta pe flan. Un fals de (prea) buna calitate: da. O moneda originala: prea putin probabil...
Las la o parte patina ce pare "coafata", ca asta se poate aplica si monedelor bune.
Banivechi, nu incerc sa-ti schimb parerea, dar este foarte putin probabil sa vezi monede falsificate cu elemente noi sau extrem de rare. Tocmai pentru ca falsificarea se face dupa monede existente. Dar daca ar fi falsa, atunci dupa cum spui inseamna ca-i batuta pe o matrita realizata de cineva, si ar trebui s-o gasim in cataloagele cu falsuri (nu faci o matrita pentru o singura batere) dar m-am uitat pe toate siturile cu falsuri si nu gasesc nimic asemanator. In plus sunt sigur ca stii ca anticele este posibil sa nu semene deloc una cu alta fie si aceeasi emisiune si aceeasi "officina" pentru ca au existat matrite multe pentru fiecare oficiu de batere. Cu tehnologia de atunci o matrita tinea maxim 2-3000 de monede asta daca era vorba de monede la care se acceptau stari extrem de proaste (datorate uzurii matritei prea folosite). Cum intotdeauna tirajele erau mari (mult mai mari) normal ca si diversitatea matritelor era mare (uneori nu erau realizate nici macar de acelasi mester). De aceea este asa greu sa faci un "die match" pe monedele antice. Studiile serioase indica si numarul probabil de matrite de avers/revers folosite. Mai mereu acesta este in jur de 100 pentru o singura moneda.