o intrebare!!!
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
-
Tudor C
Nu ma pricep absolut deloc la antice, dar ma gandesc ca atunci cand un imparat urca pe tron, erau emise monede pe timpul intregii domnii, in functie de necesitati si posibilitati. Si nu cred ca pe monede era trecut anul, ca pe cele din epocile urmatoare (medievala, moderna si contemporana). Deci nu cred ca exista vreo moneda pe care sa apara anul I.
din cate stiu eu sistemul BC/AD a inceput sa fie folosit in secolele V-VI. deci contemporanii lui Iisus nu traiau nicidecum in anul 1.2..etc. era alt an, nu stiu exact care, in caz ca sunteti interesat de moneda din anul1, trebuie sa aflati exact anul corespondent..
s-ar putea insa sa ma insel, mai intrebati si alti cunoscatori..
-
Tudor C
claus scrie:din cate stiu eu sistemul BC/AD a inceput sa fie folosit in secolele V-VI. deci contemporanii lui Iisus nu traiau nicidecum in anul 1.2..etc. era alt an, nu stiu exact care, in caz ca sunteti interesat de moneda din anul1, trebuie sa aflati exact anul corespondent..
Cred ca aveti dreptate. De exemplu, la noi acest sistem, din cate stiu, a aparut mult mai tarziu. Pe vremea domnitorilor Stefan cel Mare si Mihai VIteazu nu apareau in documentele oficiale anii 14xx sau15xx, ci 50xx sau 60xx.
La vremea respectiva se numarau anii de la facerea lumii care este plasat dupa unele calcule (cu date din Bilblie) cu 5500 inainte de anul i.e.n.Tudor C scrie:claus scrie:din cate stiu eu sistemul BC/AD a inceput sa fie folosit in secolele V-VI. deci contemporanii lui Iisus nu traiau nicidecum in anul 1.2..etc. era alt an, nu stiu exact care, in caz ca sunteti interesat de moneda din anul1, trebuie sa aflati exact anul corespondent..
Cred ca aveti dreptate. De exemplu, la noi acest sistem, din cate stiu, a aparut mult mai tarziu. Pe vremea domnitorilor Stefan cel Mare si Mihai VIteazu nu apareau in documentele oficiale anii 14xx sau15xx, ci 50xx sau 60xx.
Asdar astazia am fi in anul 75xx.
Ultima oară modificat 13 Iun 2008, 14:19 de către picard, modificat 1 dată în total.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Sa revenim la intrebarea initiala. Sigur ca exista monede batute in ceea ce azi numim primul an al erei noastre. Sigur ca nu poarta data pe ele dar datele pe antice se deduc in functie de evenimentele comemorate sau mentionate pe ele in conjunctura cu cronicile si scrierile vremii. In acest prim an era la domnie Augustus. De exemplu, pe wildwinds (http://www.wildwinds.com/coins/ric/augustus/i.html) la Augustus gasim la "RPC 3908" o moneda batuta in Cipru in primul an al erei noastre. Nefiind in epoca o data atat de speciala ca astazi, toata lumea antica a batut probabil monede atunci. Asta este un exemplu rapid pe care am vrut sa-l dau insa cred ca putem gasi monede batute atunci si la Roma si in celelalte provincii sau imperii sau regate din epoca.
banivechi scrie:picard scrie: La vremea respectiva se numarau anii de la facerea lumii care este plasat dupa unele calcule (cu date din Bilblie) cu 2500 inainte de anul i.e.n.
Asdar astazia am fi in anul 75xx.Aritmetica asta...
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.