Denar republican cu contramarca?

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
mihai_a380

Denar republican cu contramarca?

Mesaj de mihai_a380 »

Buna ziua,
Am vazut un denar republican care pare sa aiba niste semne care seamana a contramarci, doar ca mie imi par cam simple pentru asa ceva?
Ultima oară modificat 19 Oct 2012, 22:01 de către mihai_a380, modificat 1 dată în total.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Sunt asa-numitele "banker marks" adica un fel de marcaj de "bun pentru plata". Foarte multe republicane s-au depreciat in primul secol dupa Hristos prin circulatie intensa. Se pare ca marcile acestea confirmau circulatia lor intr-un spatiu restrans, erau un fel de jetoane care puteau fi folosite intr-un anumit loc. Asta este una dintre teorii cel putin. O alta spune ca erau teste de autenticitate (pentru evitarea celor placate cu argint). Am mai auzit si parerea potrivit careia marcile indicau intrarea lor in posesiunea unei anumite societati financiare (ar fi o varianta a primeia dar fara partea legata de circulatie) deci un fel de marca de tezaur. Mie prima teorie mi se pare cea mai plauzibila pentru ca:
- marcile s-au intalnit (proaspat batute) si pe monede foarte uzate care era putin probabil sa fi fost placate cu argint fara ca acest lucru sa fi iesit deja la iveala prin uzura;
- tezaurizarea in sine, mai ales daca era a unui grup financiar era putin probabil sa foloseasca drept obiect monede uzate din argint;
Subiectul mi se pare foarte interesant si controversat.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
mihai_a380

Mesaj de mihai_a380 »

berserkr scrie: - marcile s-au intalnit (proaspat batute) si pe monede foarte uzate care era putin probabil sa fi fost placate cu argint fara ca acest lucru sa fi iesit deja la iveala prin uzura;
Este posibil sa fie vorba despre asa ceva avand in vedere si faptul ca moneda e destul de uzata. Atunci faptul ca are mai multe semne poate semnifica faptul ca a fost insemnata de mai multe ori / pentru zone diferite.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Da, cam asa ceva. De multe ori se intalnesc mai multe marci diferite pe aceeasi moneda. Uneori de mai multe ori aceeasi marca. Asta ar putea fi o reconfirmare pentru o moneda uzata suplimentar dupa o perioada de timp. E interesant de stiut ca multe dintre republicane au fost in uz 200 de ani si peste. Cazul cel mai cunoscut este cel al emisiunilor lui Marcus Antonius (cele cu galera si stindardele - batalia de la Actium). Apropos de suberate, am vazut monede suberate din aceste emisiuni, avand acest tip de marci pe ele, si fiind totusi circulate mult timp dpa aplicarea lor. Deci fie intr-adevar marcile nu erau folosite pentru a determina daca o moneda e suberata fie aceasta metoda avea mari lacune :)
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Scrie răspuns