Salut,
Recent am achizitionat un sestert emis de Traian Decius, cu revers Dacia.
De curiozitate m-am uitat pe http://www.acsearch.info cautand "trajan decius dacia sestertius" .
Am constatat de exemplu la a 2-a si a 3-a moneda din rezultate specificatii de genul : " Rome mint, 1st officina. 2nd-3rd emissions ", sau "Rome mint, 1st officina. 1st emission".
Intrebare: Cum isi dau ei seama ca e primul atelier, si nu al doilea? Am banuiala ca emisiunea prima sau a doua o probeaza dupa legenda, probabil dupa RIC. Exista ceva cataloage gen Banti&Simonetti care clasifica cronologic emisiunile la Traian Decius?
sesterti Traian Decius - tipul Dacia
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Interesanta intrebarea legata de ateliere. La emisiunile Antiohia se poate gasi o explicatie, antoninienii respectivi au marcat atelierul pe avers prin puncte sau/si cifre romane (sub efigie) - se poate verifica tot pe acsearch cu cautare "decius antoninianus antiochia". Prin comparatie de stil ai putea sa "ghicesti" o moneda de bronz batuta la un anumit atelier vazand antoninianul carui atelier se apropie mai mult ca efigie. Dar pentru Roma, as fi interesat si eu sa aflu care ar fi explicatia.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!