Autenticitate hemidrahma Cherronesos

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
radu_28

Autenticitate hemidrahma Cherronesos

Mesaj de radu_28 »

Stimati colegi,

Un prieten detine o hemidrahma Cherronesos si are dubii legate de autenticitatea ei.
Intrucat mi-a “trecut prin mana” doar o singura hemidrahma Cherronesos, diferita(ca simbol si greutate: peste 2 gr.) si stiind ca este o moneda destul de falsificata v-as ruga sa ne ajutati in aceasta problema.
Va multumesc.

Diametru: 14 mm.
Greutate:1,38 gr.
Fişiere ataşate
DSC00024.JPG
DSC00024.JPG (27.11 KiB) Vizualizat de 7176 ori
DSC00021.JPG
DSC00021.JPG (76.9 KiB) Vizualizat de 7176 ori
DSC00016.JPG
DSC00016.JPG (78.99 KiB) Vizualizat de 7176 ori
"Nemo censetur ignorare legem."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Chiar nici o parere?
Nu a avut nimeni "de-a face" cu astfel de monede?
Am cautat pe net dar nu am gasit cu simbolul: punct - monograma VE - punct.
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
valentinian

Mesaj de valentinian »

Imi cer scuze pt raspunsul tardiv dar la acest tip de moneda am vazut mai mult falsuri si f f bine realizate deci imi este foarte greu sa imi ''dau cu parerea'' si sa o sustin apoi cu argumente.

Eu am avut vreo 11 astefel de moende in colectie dar niciuna nu era originala.
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Da, intr-adevar este o moneda extrem de falsificata, majoritatea pieselor de pe net si care se vand sunt falsuri si nu trebuie sa ai o mare experienta sa-ti dai seama.
Ce ma surprinde pe mine la moneda in cauza este faptul ca nu am gasit piese bune sau falsuri cu acelasi simbol: punct - monograma VE - punct
Majoritatea sunt cu: punct - monograma VE - albina; punct - monograma VE - amfora; punct - monograma VE - pentagrama; punct - monograma VE - soparla si toate au intre 2 si 3 gr.
Probabil nu am cautat indeajuns...

http://www.wildwinds.com/coins/greece/t ... sos/t.html
http://rg.ancients.info/lion/cherronesos.html
http://rg.ancients.info/lion/cherronesos_Bulgaria.html
http://bpmurphy.ancients.info/chersones ... onesos.htm
Ultima oară modificat 25 Aug 2011, 16:46 de către radu_28, modificat de 2 ori în total.
laurentiu c

Mesaj de laurentiu c »

Tracian Cherronese ( Cherronesos ) - Hemidrahma -Tetrobol Dimensiunile unei astfel de piese (diametru , greutate )ar trebui sa fie in marja 13 -13.5 mm diam si 2.09 - 2,48 gr
avers - leul cu capul orientat spre dreapta indiferent cat de stilizat sau coafat ar fi ( la piesa Dvs. nu se poate identifica mare lucru ) reversul - sunt multe variante , inclusiv aranjamentul ( ora 6 sau 9 ): doua sectiuni in relief + doua puncte fara monograma , punct + strugure + monograma , soparla , frunza, etc , etc , sau cea mentionata de Dvs
Cat priveste autenticitatea piesei , las pe altcineva sa o faca.
laurentiu c
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Stimate domnule laurentiu c, v-as fi foarte recunoscator daca mi-ati indica(un link sau o referinta) unde ati gasit varianta postata de mine: punct - monograma VE - punct.
Va multumesc!
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Buna seara
Doar o idee, posibil vorba-n vant: varianta fericita e cea a unei piese barbarizate, insa asta doar pe baza greutatii si a respectivei monograme, care apare VE doar in oglinda, deci, teoretic, gresit reprodusa. Din pacate, conditia aversului si simplitatea reversului nu prea permit comparatii stilistice, iar observatii legate de aspectul metalului sunt riscante pe baza imaginii....
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Si pe mine m-a surprins pozitionarea diferita a monogramei VE fata de celelalte hemidrahme care contin aceasta monograma.

M-a mai surprins si faptul ca nu am gasit nici o hemidrahma Cherronesos cu acest simbol: punct - monograma VE - punct, si totodata greutatea destul de scazuta pentru aceste hemidrahme. Am gasit pe wildwinds doar o singura hemidrahma comparabila ca si greutate cu cea postata dar diferita ca simbol.

Posibil sa fie vorba de o barbarizare a hemidrahmei, probabil din aceasta cauza capul leului nu apare reprezentat pe moneda...posibil.

Recent am gasit pe net de vanzare si imi permit sa atasez aici o poza cu o hemidrahma cu aceleasi simboluri dar cu monograma VE pozitionata diferit, care dupa parerea mea ridica mai mari semne de intrebare cu privire la autenticitate decat moneda prietenului meu.
Fişiere ataşate
040111JSA012.jpg
040111JSA012.jpg (20.76 KiB) Vizualizat de 6866 ori
040111JSA011.jpg
040111JSA011.jpg (23.29 KiB) Vizualizat de 6866 ori
Scrie răspuns