VENVS VICTRIX

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
radu_28

VENVS VICTRIX

Mesaj de radu_28 »

M-ati putea ajuta cu o referinta la o moneda care pare a fi un AE denar Severus Alexander?

IMP ALEXANDER PIVS AVG
VENVS V I CTRIX
18-19 mm, 2,9 gr.

Va multumesc!
Fişiere ataşate
2012-12-18 15.40.04.jpg
2012-12-18 15.40.04.jpg (72.64 KiB) Vizualizat de 6787 ori
"Nemo censetur ignorare legem."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
Cacuci

o opinie

Mesaj de Cacuci »

Parere : ar putea fi un sestert hibrid , reversul de la sestert batut de Severus Alexander pentru Iulia Mamaeea, iar aversul lui Severus Alexander .

Am vazut ca sesterti batuti de Sev. Alexander pentru Iulia Mamaeea sunt cu Venus Victrix. Iar tipul in sine cu Venus de regula e specific imparateselor.
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Si eu o banuiam ca fiind hibrida.
Intr-adevar Severus Alexander a batut denari VENVS VICTRIX pentru Iulia Mamaea. Foarte posibil ca reversul sa provina de la acei denari.
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
Cacuci

Mesaj de Cacuci »

sunt si sesterti Venvs Victrix pentru Iulia Mamaea.
http://www.wildwinds.com/coins/sear5/s8 ... l#RIC_0705

O chestie interesanta e aplatizarea detaliilor , scrisul e inegal (ca si facut de un imitator nepriceput), iar reversul e cam tocit uniform, pentru gradul de circulatie scazut pe care il denota starea monedei. Reversul e destul de centrat, si are de jur imprejur o suprafata neteda destul de mare. Nu am prea vazut acest stil de batere decat la un follis de Constantius Chlorus. Ar putea fi si o imitatie, insa nu imi dau seama daca antica sau moderna.
Ultima oară modificat 19 Dec 2012, 14:30 de către Cacuci, modificat 1 dată în total.
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Cu siguranta sunt si sesterti Venvs Victrix batuti pentru Iulia Mamaea, dar dimesiunile monedei ( 18 mm, 2,9 gr.) imi indica faptul ca reversul a fost batut folosind o stanta cu reversul denarilor Venvs Victrix Iulia Mamaea.

http://www.acsearch.info/record.html?id=474555

EDIT

Nu exclud varianta unei imitatii moderne. Din poza, din pacate nu am decat imaginea, nici eu nu-mi pot da seama daca este sau nu autentica. Am gasit pe net o imagine cu o imitatie moderna a unui sestert Severus Alexander. S-ar putea ca si moneda postata sa provina din aceeasi sursa.

EDIT

Nu este o imitatie moderna.
Fişiere ataşate
SA Æ Sestertius Copy.JPG
SA Æ Sestertius Copy.JPG (62.9 KiB) Vizualizat de 6611 ori
Ultima oară modificat 07 Ian 2013, 15:27 de către radu_28, modificat de 3 ori în total.
Cacuci

Mesaj de Cacuci »

inseamna ca ar putea fi o imitatie dupa denar, insa cu tip hibrid.

O moneda in conditii asemanatoare (dar nu hibrid) :
http://www.forumancientcoins.com/board/ ... ic=83735.0
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Referinte: RIC 309, BMC 982*.
Scrie răspuns