este autentica?

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
QUINTILIAN

este autentica?

Mesaj de QUINTILIAN »

m ar interesa daca piesa in cauza este autentica si ceea ce cred eu (tetradrahma thasiana - circa 86 iHr).

multumesc anticipat
Fişiere ataşate
PIC_0674.JPG
PIC_0674.JPG (239.91 KiB) Vizualizat de 5137 ori
'' Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul''. N. Bălcescu
QUINTILIAN

Mesaj de QUINTILIAN »

foto 2
Fişiere ataşate
PIC_0675.JPG
PIC_0675.JPG (357.98 KiB) Vizualizat de 5134 ori
'' Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul''. N. Bălcescu
banivechi

Mesaj de banivechi »

Da, e o tetradrahma de Tassos batuta la un atelier monetar militar mobil, roman. Ar trebui sa aiba in jur de 16,5 grame. Din ce am citit despre ele s-ar putea sa fie si o imitatie traca, batuta in sudul Dunarii.
QUINTILIAN

Mesaj de QUINTILIAN »

Multumesc frumos pentru promptitudine domnule banivechi. Moneda în cauză cântărește exact 16, 49 grame. Am omis sa mentionez si acest aspect deosebit de important de la inceput...
radu_28

Mesaj de radu_28 »

Interesanta moneda.
In opinia mea, moneda este un tip imitativ al tetradrahmei tip Thassos batuta de/pentru autoritatile romane.
Nu-mi pare a fi o imitatie traca din sudul Dunarii (legenda corecta pentru tipul imitat si stilul foarte apropiat de cel original).
Acest tip imitativ a fost batut de/pentru autoritatile romane pentru relatiile economice cu nord-estul Balcanilor si/sau pentru a fi folosit in razboaiele cu triburile tracice si impotriva lui Mithridates al VI-lea (Mithridates cel Mare), de-a lungul primului secol B.C.
"Nemo censetur ignorare legem."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
Scrie răspuns