Monede DACICE
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
- andi_codescu

Am si eu o intrebare legata de imaginea din ultimul link postat de valentinian: eu de regula am interpretat acele "flan cracks" ca indiciu de batere si suplimentar ca indiciu de autenticitate a monedelor antice (romane). Stiti cumva sa existe falsuri (batute nu turnate) care sa aiba astfel de crapaturi ale flanului? (Nu am timp sa caut pe net in amanuntime). Multumesc!
Mie mi se pare ok. E un Varteju-Bucuresti, de ce ati stat asa mult "pe ea"?valentinian scrie:multumesc bersekr . uite o piesa http://cgi.ebay.com/HN-Celtic-Imitation ... 0234184746 pentrub care am stat toata noaptea cu burta pe '' mgd'' preda dar tot nu i-am dat d ecap...eu tind s acred ca este buna[autentica]
@andi_codescu "Flan cracks" sunt sparturi in discul monedei, datorate incalzirii insuficiente a pastilei inainte de batere. Aici se limiteaza la margine (la alte piese pot sa traverseze o portiune mai mare). Inainte erau luate drept un semn de autenticitate, pentru ca metoda primara de falsificare era turnarea. Dar si atunci trebuiau examinate pentru ca, sa nu uitam ca putem turna un obiect foarte aproape de cel luat drept model (incluzand defectele). Acum acest argument nu mai are aceeasi relevanta, pentru ca s-au inmultit falsurile obtinute prin batere sau presare si unde aceste sparturi pot sa apara in mod natural sau artificial (sa fie create pentru a obtine un fals mai convingator). Oricum prezenta lor nu era o dovada in sine ca moneda era autentica, doar se adauga la analiza ca argument.
- andi_codescu

In cazul pieselor turnate, care tind sa imite fidel o piesa batuta, banuiesc ca se imita si aceste crapaturi, dar nu cred ca imitatia e confingatoare (deoarece aspectul "cristalin" al rupturii nu cred ca poate fi bine imitat).
Ramanand la cele batute, voi face un research din curiozitate sa vad cum arata flan cracks in cazul pieselor false.
Va spun sigur, arata perfect. Nu indica falsul in niciun fel, sau mai exact nu delimiteaza o piesa falsa de una originala dar "bine curatata". Si din cauza asta nu se recomanda curatarea pieselor "la metal". Un exemplu:
Spartura din flan e ca la o moneda autentica (cu totul, aceasta moneda este foarte convingatoare).
Spartura din flan e ca la o moneda autentica (cu totul, aceasta moneda este foarte convingatoare).
- Fişiere ataşate
-
- Decius.jpg (52.16 KiB) Vizualizat de 12424 ori
- andi_codescu

Da liniile alea se imita de mult timp. Iar defectul nu cred ca-i imitat (spartura in flan), cred ca-i natural. Piesa este obtinuta prin presare, si daca nu mi s-ar fi spus ca-i mentionata si deci die-match cu una din catalogul bulgaresc de falsuri din 2004, as fi crezut ca-i autentica. Acum c-am avut-o in mana, nu cred sa ma mai pacalesc asa usor cu piese de-astea. In primul rand este mai masiva decat cele originale, are flanul cam gros si relieful cam ascutit. In plus, sunt oxidate si imbatranite nefiresc, au acel oxid negru (produs se pare cu ajutorul acidului azotic) de care vorbea BogdanC. Feriti-va de el (nu de BogdanC ci de oxidul ala
). Pe ebay se gasesc destule din seria asta
unele "inedite" si foarte atragatoare la prima vedere (sau se gaseau intr-o vreme - n-am mai verificat demult).
- andi_codescu

Nu stiu
E o discutie mai veche cred...Ideea era ca la argint un anume tip de oxid este suspect, nefiind susceptibil a fi aparut pe cale naturala. Este negru, se ia (greu in totalitate) la spalat cu sapun si innegreste mana precum carbunele, e friabil (se desprinde usor) si de volum, nu de suprafata. Nu stiu daca tot ce-am spus eu aici s-a spus si atunci, tin minte ca BogdanC il mentionase intr-un topic.
Ultima oară modificat 02 Apr 2008, 14:21 de către berserkr, modificat 1 dată în total.
- andi_codescu

Aha, uite a zis si aici ceva:
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... 1&start=30
"Apoi pentru ca patina e genul acela negru, tip sulfura de argint (= cam patetica)"
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... 1&start=30
"Apoi pentru ca patina e genul acela negru, tip sulfura de argint (= cam patetica)"
Da, sulfura de argint (neagra) este extrem de usor de facut (argintul avand afinitate mare pentru sulf). Chiar si proteinele cu sulf pot 'ataca' argintul(ex.albusul de ou fiert; amprentele negre lasate de degete etc.).
Genul de oxid la care se refera berserkr ca fiind ne-natural la monedele autentice este un oxid de culoare alba, ca un fel de 'abur' alb la suprafata, l-am remarcat pe monede de argint tratate cu acid azotic concentrat. HNO3 este un acid oxidant, si doar in aceste conditii energice argintul poate capata oxidul acela alb. In pamant, in mod 'natural', nu apare.
Prezenta oxidului alb nu semnifica neaparat ca moneda este falsa, si o moneda autentica care a fost curatata foarte energic cu acid azotic concentrat poate avea acea 'patina' alba. Dar daca apar si alte combinatii chimice pe acolo, verzi sau altfel (care de pe monedele autentice dispar complet la acid azotic) este clar ca se incearca obtinerea unei patine false.
Nu sunt sigur daca acest oxid alb apare si pe monede de argint gasite in locuinte incendiate...
Genul de oxid la care se refera berserkr ca fiind ne-natural la monedele autentice este un oxid de culoare alba, ca un fel de 'abur' alb la suprafata, l-am remarcat pe monede de argint tratate cu acid azotic concentrat. HNO3 este un acid oxidant, si doar in aceste conditii energice argintul poate capata oxidul acela alb. In pamant, in mod 'natural', nu apare.
Prezenta oxidului alb nu semnifica neaparat ca moneda este falsa, si o moneda autentica care a fost curatata foarte energic cu acid azotic concentrat poate avea acea 'patina' alba. Dar daca apar si alte combinatii chimice pe acolo, verzi sau altfel (care de pe monedele autentice dispar complet la acid azotic) este clar ca se incearca obtinerea unei patine false.
Nu sunt sigur daca acest oxid alb apare si pe monede de argint gasite in locuinte incendiate...
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro