Monede DACICE

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
valentinian

Mesaj de valentinian »

bersekr, e clar ca nu ma pot compara inmaterie de cunostinte numismatice si istorice cu tine dar eu cred ca de vreme ce toate [in afara de una ] monedele de acest tip din mgd au un acelasi stil unitar e clar ca aceasta de la tkalec este batuta in aceeasi perioada dar de un alt trib localizat ceva mai departe de noi...
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Apreciez parerea ta despre mine dar eu cred ca astea (ca le-am luat de pe site-uri) sunt acelasi tip chiar daca una este mai uzata. Nu mi se par batute de popoare diferite (sau in regiuni diferite):
Fişiere ataşate
Clipboard.jpg
Clipboard.jpg (30.76 KiB) Vizualizat de 12329 ori
dimo13

Mesaj de dimo13 »

valentinian scrie:dar eu cred ca de vreme ce toate [in afara de una ] monedele de acest tip din mgd au un acelasi stil unitar e clar ca aceasta de la tkalec este batuta in aceeasi perioada dar de un alt trib localizat ceva mai departe de noi...
Tocmai in ideea ca piesa indicata de dvs e doar o varianta a unui tip va aratasem respectivul link. E adevarat, informatia pare lacunara, dar fotografia conteaza, remarcati acolo variantele si faceti legatura cu un articol: "The Hoard of Celtic Coins from Southern Serbia - Jabukovac".
http://www.vcoins.com/ancient/ane/store ... oduct=2438
Si iata inca una: :D
http://www.sixbid.com/nav.php?p=viewlot&sid=37&lot=21
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

O piesa la casa de licitatii Busso Peus: http://www.sixbid.com/nav.php?p=viewlot&sid=45&lot=9. Piesa este atribuita dacilor (cel putin asa am tradus dupa ureche "Daker in Siebenbürgen)". Nu ma pricep deloc la astfel de monede, dar efigia mi se pare cam departe de ce tipuri dacice imi amintesc sa fi vazut.
valentinian

Mesaj de valentinian »

andi_codescu scrie: Nu ma pricep deloc la astfel de monede, dar efigia mi se pare cam departe de ce tipuri dacice imi amintesc sa fi vazut.
Intr-adevar ... chiar foarte departe... mi se pare un fals grosolan !
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Si daca ar fi sa ne luam in continuare dupa ce spune vanzatorul, "celtii din est" sunt identificati in cazul asta cu "dacii din Banat", nu? :)
Moneda e frumoasa si, cred, cat se poate de autentica, doar ca nu-i dacica....
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Celtii=dacii din Banat! :o Cateodata interpretarile astea ma lasa paf. Pai nu-l avem pe Strabon intarit de Dio Cassius care ne asigura ca dacii si getii erau acelasi lucru? Nu spune el ca Burebista i-a ras de pe fata pamantului pe boii si chiar pe taurisci? Cum sa identifici dacii cu celti..Cateodata ma mira lipsa de profesionalism a unor case de licitatii care se vor serioase. Oricum despre moneda in cauza nu stiu mare lucru, si nu e dacica. Faptul ca exista descoperiri de monede celtice in Transilvania sau Panonnia, nu duce automat la concluzia ca-s batute de daci. Au fost triburi celtice stabilite intr-o vreme acolo, pe care tocmai Burebista le-a impins pana departe si in cele din urma exterminat din teritoriile lui. Apropos, ca idee...inscriptii despre Burebista s-au descoperit in Dobrogea - pentru cei care mai sustin ca dacii si getii erau diferiti....daca mai exista asemenea persoane.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Acum daca in privinta unor inexactitati istorice ar fi de inteles cat de cat, mai greu cu inexactitatile strict numismatice. Acestea sunt cauzate si de faptul ca lucrari din Romania nu sunt accesibile in strainatate fiind editate doar in limba romana. Ar trebui pe viitor ca unele lucrari de referinta in domeniul numismatic sa fie traduse. Cu siguranta s-ar vinde bine in afara, astfel incat ar fi o afacere buna.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Eh, cam toate au rezumat in limbi de ciculatie internationala. Problema (cred ca s-a mai discutat) este faptul ca nimeni nu le promoveaza. Eu am identificat o dacica pe forumancientcoins despre care nu stia nimeni absolut nimic (era a unui bulgar) si am fost intrebat cum de-am reusit si daca lucrarea lui Preda se gaseste de cumparat. Am indicat cateva locuri de unde poate fi procurata, am spus de asemenea ca are si rezumat in germana, am mentionat si marja de pret, insa nu stiu ce-a mai facut cel care a intrebat dupa asta. Multe lucrari (straine) se gasesc intr-o singura limba (cea originala) si desi fiind mult mai "subtiri", sunt citate copios. Problema nu cred ca este traducerea lor (celor romanesti), ci locul culturii noastre in lume si lipsa de interes a unora care desi sunt platiti sa-l ridice, n-o fac. De fapt e mai mult o lipsa de prezenta unde si cand trebuie.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Unele lucrari fundamentale ar trebui totusi reeditate, pentru ca deivne greu si penru romani sa si le procure. Nu stiu exact daca MGD sau MBR au avut tiraje mari pentru a se putea raspandi in lume, astfel incat nu ar strica sa fie reeditate. Cu aceasta ocazie s-ar putea face si traducerea. Poate s-o gandi vreo editura. Eu zic ca ar merita. Aceasta promovare de tip privat este mai eficienta decat promovarea pe care ar trebui sa o faca institutiile publice. O carte care circula duce cu ea o cantitate mult mai mare de informatie. Dar pentru a circula trebuie sa existe intr-un numar suficient. Nu stiu despre MGD, dar MBR mi se pare ca este intr-un nr. insuficient (sunt subiectiv, deoarece concentrat pe monede nu mi-am procurat-o inca :) )
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Normal, o reeditare nu numai a lor (MBR si MGD) dar si a altor lucrari interesante ar fi binevenita. Ma gandeam si la un "corpus" numismatic compus din articolele extrem de interesante publicate de-a lungul timpului in reviste de specialitate (ma refer la acele articole care aduc ceva nou in numismatica noastra).
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Pana la urma de acest lucru probabil nu se va putea ocupa decat o asociatie numismatica suficient de puternica financiar. Poate in timp va creste ANR :).

Ma gandesc ca este nevoie de resurse importante pentru a demarea un astfel de proiect (spre exemplu pentru drepturile de autor, pentru editare, pentru crearea unei baze de date cu articolele numismatice, din care sa fie selectate cele care urmeaza a fi reeditate etc.), dar in timp poate sa se dovedeasca profitabil chiar si din punct de vedere economic (mai ales daca un astfel de corpus este editat si in limbi de larga circulatie pentru a se asigura o piata sificient de mare).
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

andi_codescu scrie:Unele lucrari fundamentale ar trebui totusi reeditate, pentru ca deivne greu si penru romani sa si le procure. Nu stiu exact daca MGD sau MBR au avut tiraje mari pentru a se putea raspandi in lume, astfel incat nu ar strica sa fie reeditate. Cu aceasta ocazie s-ar putea face si traducerea. Poate s-o gandi vreo editura. Eu zic ca ar merita. Aceasta promovare de tip privat este mai eficienta decat promovarea pe care ar trebui sa o faca institutiile publice. O carte care circula duce cu ea o cantitate mult mai mare de informatie. Dar pentru a circula trebuie sa existe intr-un numar suficient. Nu stiu despre MGD, dar MBR mi se pare ca este intr-un nr. insuficient (sunt subiectiv, deoarece concentrat pe monede nu mi-am procurat-o inca :) )
Buna ziua la toata lumea , va salut , sunt nou venit pe acest forum. Ma bucur ca mai exista oameni care sunt interesati ca si mine de numismatica. nu vreau sa fiu off topic asa voi face cateva observatii la cele afirmate de dvs. In primul rand interesul public referitor la moneda antica , in Romania este foarte scazut , asa ca nu are nici un sens editarea in numar foarte mare a unor lucrari care trateaza acest subiect. MGD a fost editat , daca nu ma insel in 3000 de exemplare , din care o mare parte se afla in diverse biblioteci publice. Poate nu stiti insa in anul 1998 C. Preda a scos un MGD Reloaded ( mult mai succint ) care se intituleaza Istoria monedei in Dacia preromana , aparut la Editura Enciclopedica , in colectia Biblioteca Bancii Nationale.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

In primul rand bine ati venit! Aceasta din urma (Istoria monedei in Dacia preromana) este din cate am inteles o completare la primul cu ultimile teorii si date (ale dansului) si nu o alta varianta. Le am pe ambele si pot sa va spun ca diferenta de continut este foarte mare.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Cu stima ! Si eu le am pe ambele. As fi curios care este opinia dvs. cu privire la viziunea diferita a d-lui Preda dupa 25 de ani de la aparitia primei sale lucrari de referinta.
Scrie răspuns