traficantii
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Folositi va rog sectiunearach3ta scrie:salut!am si eu niste monede antice si nu stiu cu exactitate ce e cu ele.nu am reusit sa identific decat vreo 2 din ele...as dori un mic mare ajutor
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... m.php?f=20
Incarcati si niste poze, si o sa incercam sa va ajutam.
Privitor la piesele KOSON, din cate stiu eu nu s-au gasit piese uzate, sau cu contramarci. Asadar sunt piese care au fost tezaurizate imediat dupa emitere. Lazius pomeneste si de niste sloiuri de aur gasite deodata cu monedele. Poate emitentii nu au avut scopul l de a face moneda pt circulatie ci mai degraba un fel de marcaje pt tezaurizare (in sensul ca aurul respectiv putea la fel de bine sa fie tras in longouri). Am citit si eu mai demult studiul celor de la Arheomet privitor la urmele aurului balcanic din metalul Kosonilor. Pare o dovada incontestabila privitor la origina aurului, insa nu poate proba locul emiterii pieselor. Se para ca pana la desoperirea unor noi izvoare lamuritoare in acest sens, fiecare poate emite o teorie proprie. Poate ca domnul Preda vrea sa ramana in vreun fel in Istorie (ca si Roesler cu teoria lui). Intr-un fel nu e rau, practic ofera mai multe piste de cercetare. Va sosi si ziua cand descoperirile vor contrazice teoria lui. Si atunci va emite o alta teorie ,samd. Ar fi interesand daca s-ar gasi stante de-ale kosonilor.
-
stefan vasilita

interesanta mi se pare o nota a lui v. m barliba in dacia economie si moneda. metioneaza la pg 91 descoperirea unui koson in... tyras. nu se stie totusi daca in context clar sau in colectie. daca ar fi totusi in context arheo, practic teoria cu falsruri medievale ar cadea definitiv.din pacate bibliografia e in ukrainieana
Da, ati sesizat foarte bine. Din pacate situatia nu cred ca este asa de clara cum apare la dl Birliba. Am urmarit si eu firul acesta, dar nu am obtinut rezultate satisfacatoare. piesa e sigur de la Tyras si pare a proveni din sapaturile lui Nicorescu de la inceputul secolului. Din pacate stim cum se facea arheologia in perioada ei romantica de la noi. Nu cred ca exista vreun context stratigrafic (cel putin inregistrat). cel mai probabil oamenii veneau cu monedele la el, spuneau o poveste (poate inventata) si primeau o suma de bani. Asa ca, oricat as dori sa infirm ipoteza d-lui Preda, acesta nu este un argument viabil. Din fericire sunt alte multe argumente (unele le-am expus chiar pe forum) care sa reziste cu succes ipotezei falsurilor medievale. Totusi, argumentul arheologic ramane suprem. Si sunt al naibii de curios daca s-a facut macar o investigatie de specialitate pentru a determina contextul in care a aparut faimosul tezaur de la Tarsa-Luncani.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Mda, poate era yala de la care are Sfintul Petru cheile...dimo13 scrie:am incercat sa descifrez ceva din respectivul proces verbal, sa vad ce obiecte de patrimoniu erau, dar n-am deslusit decat "trei margele de culoare verde". "una margea alba" si "una margea neagra"...si cea mai tare, "un fragment de metal reprezentand o yala antica"
Nu au mai aparut bratari, dar continua divergentele asupra autenticitatii:
http://www.adevarulonline.ro/articole/r ... mie/308066
http://www.adevarulonline.ro/articole/r ... mie/308066

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Cred ca polemica trebuia inceputa in primul rind la Academie. Argumentele sint tari si de o parte si de alta, iar cei mai in masura sa discute pro si contra autenticitatii bratarilor cred ca acolo se gasesc.
Bratarile - autentice sau nu - exista si probabil ca mai devreme sau mai tirziu se va cunoaste provenienta lor.
Mi-ar place sa fie autentice, dacice, fiindca ar fi un detaliu important de adaugat la istoria noastra. Dar nici n-as vrea sa le luam "de bune" fara o cercetare serioasa.
Bratarile - autentice sau nu - exista si probabil ca mai devreme sau mai tirziu se va cunoaste provenienta lor.
Mi-ar place sa fie autentice, dacice, fiindca ar fi un detaliu important de adaugat la istoria noastra. Dar nici n-as vrea sa le luam "de bune" fara o cercetare serioasa.