Monede DACICE

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
newbasic

Mesaj de newbasic »

dimo13 scrie:Si acum s-au gasit sa se inmulteasca? S-a mai ivit o moneda, de data asta pe ebay:
www.tinyurl.com/macin
Asta este die match cu cea de pe okazii, dar toturi , imi este foarte greu sa spun ca sunt falsuri sau sunt autentice ..... ciudata totusi coincidenta asta. Este posibil ca in vremurile astea de criza sa mai iasa unele piese din colectii.
Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (Art.30 CR)
valentinian

Mesaj de valentinian »

Nici nu stiu cum sa spun ... asta pare OK . Oricum e doar discutie cand analizam poze dar ceva e putred in Danemarca cu acest tip de dacica.
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Nu stiu cata lume cunoaste povestea "Tezaurului de la Copaceni". A fost una dintre cele mai elaborate excrocherii legate de monede antice false, culmea pusa la cale in anii '70. Pot sa va spun ca printre victime au cazut insasi "Academia Romana" si cel putin un muzeu din Bucuresti, care au achizitionat la sume importante niste falsuri si o poveste tesuta cu ata alba. Asa ca piesele de "tip Macin" nu sunt o gaselnita noua, din contra si ele au aparut in perioada comunista si se gasesc chiar in muzee importante din Romania. O "justificare" si o "dezmintire" au fost publicate in S.C.N. numarul 7 sau 8 referitoare la "Tezaurul de la Copaceni". Cele de tip Macin in au fost recunoscute ca si autentice chiar si de raposatul domn Preda. Asa ca cine suntem noi sa avem aroganta de a spune ca o piesa e buna sau falsa, culmea doar dupa o poza, cand autoritati recunoscute s-au pacalit cu unele piese in mana.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Lsand la o parte problemele legate de persoane, as fi curios ce anume s-a spus in acest scandal. Puteti spune exact in ce numar s-a dat acea dezmintire? Si daca tot era ceva nesigur, nu s-au facut analize ale compozitiei oare? Stim ca exista un proiect intreg legat de aliajele monedelor antice (arheomet). Poate s-ar putea concluziona mai precis daca este sau nu vorba despre falsuri. Intr-un scandal in general daca nu esti foarte informat despre toate meandrele intereselor personale din intriga, risti sa preiei concluzii gresite.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

marcus aurelius scrie:Nu stiu cata lume cunoaste povestea "Tezaurului de la Copaceni". A fost una dintre cele mai elaborate excrocherii legate de monede antice false, culmea pusa la cale in anii '70. Pot sa va spun ca printre victime au cazut insasi "Academia Romana" si cel putin un muzeu din Bucuresti, care au achizitionat la sume importante niste falsuri si o poveste tesuta cu ata alba.
Cred ca lucrurile sunt in ceata. Am incercat sa pun problema tezaurului de la Copaceni (sau doar a anumitor piese, Preda a sustinut ca erau falsuri amestecate cu originale) chiar in topic, dar nu m-am lamurit, atata vreme cat cele mai noi informatii pe care le gasisem erau de acum 35 de ani. Daca se cunoaste ceva nou, as fi interesat sa aflu.
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... &start=360
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Momentan nu am acces la SCN, sunt plecat de acasa, repet ori in numarul 7 ori in 8, articolul este scris de reputatul numismat, domnul Octavian Iliescu, pe care am avut onoarea sa-l intalnesc si sa ma consult cu dansul intr-un moment de cumpana, cand am avut (culmea) doua piese din asa numitul tezaur Copaceni. Dansul mi-a dat mai multe detalii referioare la toata afacerea. Cat despre piesa de tip Macin, aceasta am expertizat-o la Magurele cu vreo 14 ani in urma si rezultatul a fost, evident, negativ.
dimo - Acum am vazut ce ati scris, din pacate nu am avut timp sa recitesc intregul topic, vad ca ati mentionat deja unde apare articolul cu pricina.
berserk - "Cu privire la provenienta tezaurului monetar de la Copaceni”, in SCN VI, 1975 - Deci numarul VI - deh varsta.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

As fi recunoscator oricui ar putea sa-mi trimita articolul scanat (n-am numarul asta).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
valentinian

Mesaj de valentinian »

As vrea si eu acest numar in orice format il are cineva .
Ce ziceti de acest ''Banat'' de la Jencek la un prietenos 250 usd ?http://www.ancient-coins.com/itemdetail ... &item=7202 scuze
Ultima oară modificat 16 Apr 2009, 00:44 de către valentinian, modificat de 2 ori în total.
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
newbasic

Mesaj de newbasic »

valentinian scrie:As vrea si eu acest numar in orice format il are cineva .
Ce ziceti de acest ''Banat'' de la Jencek la un prietenos 250 usd ?
Care Banat ?!

Edit: e frumos iar pretul nu este exagerat.
Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (Art.30 CR)
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Un Filip la o licitatie. Ce parere aveti? Autentic?
Fişiere ataşate
Fil.jpg
Fil.jpg (88.47 KiB) Vizualizat de 13662 ori
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

O buruiana intre buruieni, plantata la oferta de un gradinar "serios" al carui nume se regaseste pe lista FAC. Poate in alte conditii ar fi putut exista o discutie in legatura cu moneda in sine, deoarece postumele de acest fel sunt numeroase, iar falsurile pe masura, uneori bine realizate (chiar unele vandute de nume mari), dar asa, oare mai merita? Poate doar ca exercitiu. Valabil si pentru Callatis si Histria de la aceeasi sursa. Dumneavoastra aveti alta parere? :)
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu de-asta am pus poza. Nu, n-am alta parere, doar voiam sa se mai gandeasca si altii la problema falsurilor, sa punctez inca o sursa de falsuri pe ebay si sa ajut pe cine ar mai fi curios in problema acestora. Unele falsuri de la acelasi individ (si nu numai) nu-s atat de usor de clasificat ca atare. Din ce in ce mai des in ultima vreme....
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

berserkr scrie: Unele falsuri de la acelasi individ (si nu numai) nu-s atat de usor de clasificat ca atare. Din ce in ce mai des in ultima vreme....
Asa este, e adevarat ca exemplul de mai sus nu e o piesa ordinara, precum alt Filip de pe ebay. Ca paranteza, nu cred ca e nici cazul unei monede imposibil de analizat doar pe baza unei imagini, acestea sunt cele mai periculoase cazuri, incepand de la cele mai banale (bronzurile Alexandru pe care le-ati semnalat), pana la cele mai tari. Iata doua exemple. Prima a fost adaugata intr-o baza de date ca fals, pe cea de-a doua unii au proclamat-o cel mai scump fals din istorie, totul in mijlocul unor discutii aprinse. Stie cineva unde e adevarul pana la urma? Am inchis paranteza. :)
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 58&Lot=604
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 01&Lot=133
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Cand vorbim despre asemenea piese (a se intelege si asemenea preturi) realizarea unui fals poate fi un proiect serios cu participarea unor experti. De aceea numai tot intr-un cadru serios (si care beneficiaza de mijloace la fel de serioase) se poate cerceta autenticitatea cu o probabilitate buna de a fi determinata in mod real. La un asemenea exemplar parerea lui Sear de exemplu nu ar fi suficienta. Numai niste analize extinse asupra tuturor aspectelor, care sa includa si estimari legate de numar de stante cunoscute, stil artistic, analiza comparativa a materialului si poate multe altele, pot sa ajute cu adevarat.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
amonra

Mesaj de amonra »

Sper sa nu fiu prea off topic : azi, la Bookfest am cumparat primul meu COSON de la editura DACICA.
http://www.dacica.ro/nou/index.php?page ... rti&idc=22

39 RON, inseriate cu timbu sec, Cu90%Zn10%.
Fata care le vindea mi-a zis ca au primit primele 600 de monede din lotul de 5000 comandat si ca sunt facute cu aceeasi matrita ( ? ) ca si emisiunea din aur, evident, la Monetarie.

Surpriza a fost extraordinara sa gasesc intr-un cos , sub ochii mei, un teanc de COSONI, la targ de carte find, mai ales ca nu ma asteptam nici pe departe la asa ceva.

Le puteti gasi la Bookfest la standul D42, editura DACICA, pavilion 18.
Pecunia non olet.
Scrie răspuns