Monede DACICE

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Fara prea multe detalii oferite astazi de ziarul Adevarul, dar totusi o stire interesanta.
articol Adevarul

L.E. Aceeasi stire si pe MEDIAFAX
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

La sugestia unui coleg mai nou, reiau aici discutia despre monedele geto-dacice cu intrebarea legata de reprezentarile de pe reversul pieselor Inotesti-Racoasa. Dau aici un exemplu din cartea lui Preda, in care pe langa litera "delta" - apropos, credeti ca vine de la valoarea de tetradrahma? - se observa si ceea ce pare o pasare. Se poate lega aceasta reprezentare de alte monede contemporane acesteia? Orice parere legata de subiect e binevenita:
Fişiere ataşate
Inotesti1.jpg
Inotesti1.jpg (22.94 KiB) Vizualizat de 11760 ori
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Mi se pare interesanta, nu cunosc exemplare similare pentru tipul asta. E adevarat ca plasarea e putin bizara, atat prin locul ales, cat si prin felul in care e orientat corpul pasarii (daca pasare e). Cred ca in privinta monedelor "barbare" ar fi cunoscut "Calaretul cu pasarea" si inca un tip, cu doua zburatoare pe revers, totusi fiind mai timpurii. Sigur, si o fascinanta imitatie Lisimah, cand pasarile au fost integrate in imaginea de pe avers, insa nu stiu cand poate fi datata si mai ales unde localizata. http://www.vinchon.com/pages/n60.html#

berserkr scrie: litera "delta" - apropos, credeti ca vine de la valoarea de tetradrahma? -
Pare greu de sustinut alt sens decat cel ornamental, sau in orice caz acesta foarte strict al indicarii valorii, atata vreme cat nu apare pe majoritatea monedelor, ci doar uneori. Insa e doar o parere....
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu este singurul exemplar cu o vietate sub cal, ba chiar sunt unele care mai contin si alte sigle (elemente decorative). Despre "delta" nu-s nici eu convins, eram mai mult curios daca ar mai putea avea si alt rol. Oricum monedele Inotesti au o varietate de semne interesante, uneori pe aceeasi piesa. M-au intrigat pentru ca fiind considerate ulterioare tipului Varteju, sunt mai bogate ca reprezentari decat acestea, cand se presupune ca ar trebui sa fie mai "decandente" ca stil. Oricum exista si exemplare foarte simple, in metal foarte sarac in argint, aproape nici bilon (probabil argintul este numai o idee in continut). Perioada lor este iarasi o problema chiar daca exista presupuneri bazate pe metalul folosit si pe stil. Personal cred ca variantele mai bogate in reprezentari si in metal mai bun sunt contemporane cu Varteju.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Da, aveti dreptate, exista mai multe monede cu pasarea pe revers. Am fost superficial, cu atat mai mult cu cat aveam la indemana imaginea unei piese, pe care o atasez. Este din cartea domnului Ion Donoiu - "Monede daco-getice si efigii romane". Interesant e ca se observa, in afara de zburatoare, doua reprezentari delta, ceea ce poate ar inclina si mai mult spre varianta ornamentala, comparandu-se eventual cu tipul mai vechi ce are pe revers trei K.
Am citit, dar din pacate doar tangential, despre ipotezele unei cercetatoare slovace, care considera anumite reprezentari de pe monedele vest celtice drept simboluri religioase, intre altele si pasarea, ocupandu-se si de asemanarile stilistice dintre Varteju / Racoasa si respectivele celtice, insa nu cunosc amanunte.
Fişiere ataşate
IMG_0002.jpg
IMG_0002.jpg (33.92 KiB) Vizualizat de 12182 ori
KLARK

Replica Coson

Mesaj de KLARK »

Azi am intrat in posesia unei astfel de replici, este exemplarul cu numarul 00068... Pentru un incepator este o achizitie buna, pentru un profesionist este un nimic, piesa originala fiind o achizitie buna.

Iertati-ma! M-am referit la replica de Coson... In urma cu putin timp sa discutat in topicul asta de asa ceva.
Ultima oară modificat 22 Dec 2009, 15:30 de către KLARK, modificat 1 dată în total.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

La ce va referiti? Ultima discutie era legata de monedele Inotesti Racoasa.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
capa

Mesaj de capa »

berserkr scrie:Va rog sa ma credeti, nu are importanta numarul exemplarului, ar fi insa interesant de stiut daca se poate face die-match cu exemplarele din aur. Aveti careva o poza buna?
Chiar si fara o poza buna nu cred ca poate fi vorba de die-match.

Ca fapt divers, intre timp, la Editura Dacica a aparut o reducere de 20% (de la 39 la 31.2 lei) pentru un exemplar.
Fişiere ataşate
Koson_Dacica_vs_BNR.jpg
Koson_Dacica_vs_BNR.jpg (12.84 KiB) Vizualizat de 11768 ori
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
KLARK

Mesaj de KLARK »

Eu am platit pe replica 37,20 lei cu taxa de transport inclusa.

Mi-as dori ca sa se faca replici si la alte monede dacice si romanesti...
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

@capa O sursa trebuie sa fi avut chiar daca este reproducere. Nu este la indemana multora obtinerea unei matrite noi pentru o piesa antica (a se citi gravaraea in stilul si cu tehnologia corespunzatoare a unei piese cu respectarea stilului original). Va puteti convinge examinand monedele antice realizate 100% in epoca moderna si contemporana. Chiar si gravorii talentati, care au studiat ani de zile monede antice, au mari probleme in a crea marite care sa pacaleasca un colectionar avizat (de ex Slavey sau Petr Sousek de la Antiquanova). Deci nu e imposibil ca reproducerile despre care vorbim sa aibe o sursa de inspiratie anume (deci un die-match).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Teoretic n-ar fi o sursa comuna, atata vreme cat cei de la Dacica au preferat kosonul fara monograma (ca doar ei merg cu dacii :D ), iar BNR emite o replica a unuia cu monograma. Desi, totusi, replica Dacica are un stil destul de bun, mai degraba asemanator celor cu monograma. S-ar putea cauta si printre originale, pentru identificarea unui eventual model pentru fiecare, ceea ce ar putea dura putin mai mult, avand in vedere numarul destul de mare de stante.
bconst

Mesaj de bconst »

Replica BNR este clar a unui koson Tarsa-Luncani de la ei, pe cand replica Dacica este o creatzie "originala", adica doar inspirata de kosonii la care au avut acces in fotografii. De ce? E simplu: uitatzi-va cum au scris KOSON - mai bine deact grecii-greci, iar eu unul care am avut in mana peste una suta kosoni fara monograma pot jura ca o asemenea calitate a inscriptziei nu exista la vreunul, din contra, literele sunt maltratate rau de tot, dovada ca "matritzerul" nu prea le avea cu limba lui Homer, in fond, de intzeles.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu-mi dau seama care ar fi problema cu scrisul. Anexez o imagine cu portiunea, primele patru originale (acsearch) si ultima a replicii. Ultimul N pare mai modern (desi am vazut uneori si litere care azi ne par moderne pe antice), dar in rest...Oricum cred ca o sursa exista, nu cred ca-i facuta 100% de cineva de azi. Un mulaj s-a luat de undeva, probabil.
Fişiere ataşate
8.jpg
8.jpg (14.5 KiB) Vizualizat de 11665 ori
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
capa

Mesaj de capa »

Care sunt diferentele intre piesa de mai sus si aceasta:

http://www.vcoins.com/ancient/ritter/st ... oduct=2747

In afara de starea mai buna si pretul, deocamdata, mult mai mic?

(sau altfel spus, unde sa incep sa citesc pentru a intelege mai bine categoria aceasta de piese?)

http://www.vcoins.com/ancient/malvinnum ... roduct=131

Iar in sectiunea haz de necaz:

http://www.obiectepierdutesaufurate.ro/ ... ede-koson/
2.440 monede din aur, tip “Koson”, dintr-un tezaur de 3.000 de piese, care a fost gasit in luna august 1996 in situl arheologic Sarmisegetuza - Regia, din Muntii Orastiei, judetul Hunedoara.

Nr. Inregistrare 295
Data furtului 8. 1. 1996
Pentru relatii contactati-ne la: pcn@politiaromana.ro
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Scrie răspuns