Ce parere aveti...

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
krazy

Ce parere aveti...

Mesaj de krazy »

Pe reversul monedei din imagine se poate observa in dreptul figurii lui Aequitas o a doua reprezentare suprapusa de prima. Poate sugera o rebatere?
Fişiere ataşate
phil.jpg
phil.jpg (43.64 KiB) Vizualizat de 9220 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Poate sugera si asta (chiar asta si este - cred). Oricum si pe avers parca se vad ceva "umbre".
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Nu este o rebatere ci o dubla batere. Stanta de revers a fost rotita cu 10-15 grade spre stg. Se poate observa ca este vorba de acelasi tip de revers , observati chiar si balanta. O piesa interesanta pentru cineva care colectioneaza piese inedite.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

marcus aurelius scrie:Nu este o rebatere ci o dubla batere. Stanta de revers a fost rotita cu 10-15 grade spre stg. Se poate observa ca este vorba de acelasi tip de revers , observati chiar si balanta. O piesa interesanta pentru cineva care colectioneaza piese inedite.
Subscriu. Intr-adevar balanta se vede clar a fi aceeasi, dovedind dubla batere. Mai mult, se vede in umbra si cornul abundentei, identic cu cel in relief.
krazy

Mesaj de krazy »

Si atunci care este diferenta intre rebatere si dubla batere? Termenul corect (universal) este de dubla batere?
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

krazy scrie:Si atunci care este diferenta intre rebatere si dubla batere? Termenul corect (universal) este de dubla batere?
De fapt ati folosit cuvantul "rebatere" cu sensul de supra-batere. Cel putin asa am inteles eu.

Supra-batere (over-strike) este dupa stiinta mea baterea unei noi monede peste o piesa mai veche folosita ca flan monetar.

Dubla batere (double strike) este baterea de doua ori a piesei, cauzata fie de o alunecare a stantei, un recul, fie din cauza ca mesterul monetar deliberat sau nu lovaste pentru a doua oara stanta fara a inlocui flanul deja batut.

Rebatere (restrike) este rebaterea unui tip monetar mai vechi folosind fie matritele originale fie unele noi.

S-ar putea sa nu fiu foarte exact, astfel incat orice precizari suplimentare ar fi de folos. Nu am timp acum sa caut, dar s-au mai dat explicatiile printr-un topic.
krazy

Mesaj de krazy »

Este mai mult decat suficient. Multumesc ca m-ati lamurit.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

krazy scrie:Este mai mult decat suficient. Multumesc ca m-ati lamurit.
Cu placere :) , eu sper sa mai apara clarificari terminologice, pentru ca imi vor folosi si mie.
Scrie răspuns