Ce parere aveti?

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
albert

Ce parere aveti?

Mesaj de albert »

berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Este inutil. Atata timp cat n-au fost clasati, fotografiati fiecare in parte, cat nu se cunoaste probabil nici macar componenta tezaurului, nu vad cum s-ar putea gasi vreodata. Mare pacat...
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Eu nu reusesc sa inteleg un lucru: care e rostul unui astfel de anunt postat de reprezentantii Politiei pe site-ul dedicat obiectelor pierdute sau furate, anunt in care sa spui unde au fost braconate monedele. Atat timp cat siturile arheologice nu sunt bine pazite, a le face in felul asta "reclama" mi-e teama ca atrage si mai multi cautatori de comori.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Asa-i, e fara rost din orice punct de vedere. Atata timp cat greseala initiala a fost facuta (aceea de a lasa siturile nesupravegheate), nu stiu la ce-ar mai folosi sa anunti despre ce s-a furat de acolo. Poate in speranta ca (in cazul de fata) acest tezaur va fi oferit in intregul lui unui om de buna credinta. Dar din moment ce nu se poate determina componenta lui este putin probabil sa poata fi recunoscut ca atare.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

In consecinta, anunt inutil si in acelasi timp daunator.

Revenind la textul anuntului, nu e de mirare ca scad preturile la monede romane cu astfel de tezaure care ajung (ilegal) pe piata. :shock: 12000 de piese.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

N-am constatat o scadere a preturilor la romane. Dimpotriva. Oricum nu stiu pe ce piata ajung ca la noi devin rare si scumpe. Mai mult pe-afara merita sa te uiti dupa ele.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Si pe mine ma bate gandul ca au ajuns in afara.

Senzatia mea este totusi ca nu mai au la noi aceeasi cautare ca in trecut. Acum cativa ani cand aparea cate un antoninian pe okazii era batalie. Imi aduc aminte ca pe unul l-am pierdut (am fost supralicitat) in ziua in care s-a nascut fiul meu, :D pentru ca nu puteam fi la calculator. Acum, cel putin pe okazii sunt destul de multi. Pe la targuri nu stiu, ca drept e, nu prea m-am uitat la asa ceva.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Daca au fost semnalate cu mult dupa descoperire, probabil este foarte greu de estimat unde-au ajuns. Oricum din cate stiu (din forumurile vestice) piata de afara este mai mult alimentata din Bulgaria si fosta Iugoslavie. Si prin istoria lor, aceste teritorii sunt susceptibile a fi cu mult mai bogate in aceasta privinta decat Romania. Daca in Bulgaria am auzit ca exista interes in pastrarea lor pe teritoriul tarii (cat de mic ar fi el), in ceea ce priveste tarile din fosta Iugoslavie cred ca nu-i o problema ca obiectele arheologice - sau de orice natura - sa fie scoase spre vest. Totusi foarte multi ofertanti de monede necuratate de pe ebay (majoritar americani dar nu exclusiv) specifica "from Bulgaria". Am uitat sa precizez ca loturile cele mai mari de monede necuratate pe care le puteti vedea pe ebay provin din "middle east" mai exact din zona Israel, Iordania, Siria. Sunt mirat sa vad de ani de zile niste loturi imense scoase la vanzare (loturii de mii de monede antice). Pe forumancientcoins exista un dealer din acea zona care a postat tezaure intregi tocmai cumparate de la cei care le-au gasit, unde monedele formau un singur corp prin lipirea survenita in miile de ani trecute. Tipul (pare arab) povesteste cu procedeaza pentru a le separa, curata si scoate la vanzare. Are si magazin pe net (cred ca undeva tot in Israel).
albert

...

Mesaj de albert »

Domnilor ... va rog sa nu uitati un lucru: TRAIM IN ROMANIA !
vasil

Mesaj de vasil »

..SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL!
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Ce e pacat in asta este faptul ca nu pot fi rasplatiti cei care descopera tezaure, de cele mai multe ori accidental, asa cum se intampla in occident. Astfel aceste monede ar ajunge in proprietatea celui in drept - statul - si implicit a tuturor cetatenilor, care ar putea beneficia de informatiile despre si de pe aceste modene. Chiar si macar inventarierea acestora ar fi de un extrem de mare folos pentru istoria acelei cetati sau regiuni. Dar...
albert scrie:TRAIM IN ROMANIA !
vasil scrie:..SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL!
Scrie răspuns