Aurul tracic : O noua abordare
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
- BAIDA DORU

- tripleseven

Francezii au facut niste sapaturi arheologice si au gasit la vreo 50
m adancime resturi de fire de cupru.
Dupa ce au fost cercetate cu atentie de oameni de stiinta,
s-a tras concluzia ca stramosii francezilor, Galii, pusesera la punct
o retea de telefonie subterana.
-
La aceasta neasteptata veste, nemtii, ca sa nu ramana mai prejos,
au inceput si ei sa sape si pe la 70 m adancime au gasit niste
resturi de sticla de unde, dupa alte cercetari, au ajuns la concluzia
ca stramosii lor, Gotii, pusesera la punct o retea subterana de fibre
optice.
- Romanii au inceput si ei sa sape 100 m si nu au gasit nimic
si au ajuns la concluzia ca dacii aveau deja wireless.
m adancime resturi de fire de cupru.
Dupa ce au fost cercetate cu atentie de oameni de stiinta,
s-a tras concluzia ca stramosii francezilor, Galii, pusesera la punct
o retea de telefonie subterana.
-
La aceasta neasteptata veste, nemtii, ca sa nu ramana mai prejos,
au inceput si ei sa sape si pe la 70 m adancime au gasit niste
resturi de sticla de unde, dupa alte cercetari, au ajuns la concluzia
ca stramosii lor, Gotii, pusesera la punct o retea subterana de fibre
optice.
- Romanii au inceput si ei sa sape 100 m si nu au gasit nimic
si au ajuns la concluzia ca dacii aveau deja wireless.
Bai ce tari sintem! Mai trebe doar sa demonstram si ca smekerii nostrii stramosi au fost prinsi fara bilet pe Arca lu' Noe si dupa ce au fost parasiti pe mare pe o barca de salvare au vislit spre vest si-au descoperit America, unde cind a ajuns Columb acolo ei deja vindeau tigari fara timbru in cartieru' kinezesc din New Craiova.
Apropo': Noe nu'i cumva porecla din armata a lu' N(eag)oe Basarab? Ca seamana...
Incep sa cred ca-i o kestie sa fii nascut intre Carpati! Cu si fara filtru...
Apropo': Noe nu'i cumva porecla din armata a lu' N(eag)oe Basarab? Ca seamana...
Incep sa cred ca-i o kestie sa fii nascut intre Carpati! Cu si fara filtru...
Cei care abereaza in general nu pot fi convinsi ca spun prostii indiferent de argumentele care le infirma teoriile. Cel mai bine e sa fie lasati in pace. Au site-urile lor, au filiale in multe tari, tin congrese. Cit timp nu sint violenti hai sa-i lasam in pace!naumtopali scrie:iar daca sunt aberatii,acestea trebuie desfiintate cu argumente pertinente.
Eu doar am pus linkurile. Nu stiu daca aici e locul lor...Mai reflectez.
http://www.sibiul.ro/expozitii-in-sibiu ... ropei.html
http://www.archaeomythology.org/events/events.html
http://www.sibiul.ro/expozitii-in-sibiu ... ropei.html
http://www.archaeomythology.org/events/events.html
Din nou o prostie tipica diletantzilor pelasgo-etc-etc. Se confunda SCRIEREA cu inSEMNarea. Nu exista scriere fara limba, cuvinte, sunete, alfabet. InSEMNari, sau RABOAJE, da. Au fost foarte utile in stabilirea calendarului - se numarau zilele-noptzile, se insemna pozitzia soarelui, etc. La fel in constituirea simtzului de proprietate - se numarau oile, de exemplu. Apoi s-au "rafinat" reprezentand soarele, zei - pasari si animale stlizate, etc, inclusiv pentru practici magice - aspectul shamanic este de multe ori pagubos neglijat de istorici. Dar saltul la hieroglife e strict legat de LIMBA, deci CUVINTE si apoi SUNETE. Asta nu inseamna ca nu se puteau trimite mesaje folosind SEMNE, gen numar de sagetzi care sa reprezinte puterea unei armate, numar de cai stlizatzi care sa arate marimea "cavaleriei", etc. Dar inSEMNarile NU SUNT SCRIERE.
-
stefan vasilita

daca apare o teorie, normal e sa fie construita pe argumente. nu sa fie formulata ( ma intreb pe ce baza) si abia dupa sa cuati argumente pro si contra.
acum, in afara de dacomani si adeptii teoriei conspiratiei ,lumea stiintifica a adus suficiente argumente astfel incat sa fie clar ca tablitele de la Tartaria sau pictura vaselor din cultura Cucuteni nu reprezinta scrisori de dragoste sau memoriilelui Decebal cucutenianul, stra stra bunicul lui Burebista al dacilor, eventual in aceiasi limba cu care s-au salutat Traian si Decabal in 101.
au ramas binenteles pseudo cercetatori care pe baza unor argumente stiute numai de ei tot dau inainte cu pseudo teoriile lor
ca o curiozitate eram in anul 1 de facultate cand am auzit cazul unei "cercetatoare" din Timisoara parca care intr/o zi spune legenda a observat ca piatra din butoiul ei de varza are niste semne ciudate... aplicand metoda stiintifica a contempalrii, si-a dat seama ca are in fata cea mai veche harta din lume. a urmat apoi descifrarea scrisorilor de dragoste din cultura Cucuteni,bineinteles notate pe vase( ma intreb cum si le trimiteau/ le aruncau unul in altul) cateva pietre si motive geometrice epntru cultura Garla Mare/Juto BRdo si binenteles ca motivele ornamentale Basarabi nu au mai prezentat probleme pentru ea. si dupa ce unii au scris mazgalit pe o foaie de hartie niste semne si i le-au dus si ea a inceput sa citeasca ca eu zeul scorilo din cucuteni am descoperit focul sau ceva de genul asta, nu au mai fost prea multe de spus.
a descifra o scriere e foarte complicat.... pentru sumerieni ganditiva ce complicat a fost. si a fost nevoie de biblioteci regale imense cu sute de mii de tablite, cu mii de dictionare care au pastrat limba vie pana in epoca ahemenida...
egiptenii... a fost nevoie de geniul unui Champollion si de o piatra scrisa in 3 limbi, dintre care una greaca veche, pentru a se formula o teorie despre intrepretare egiptenei vechi care apoi a fost verificata si inca e verificata si inca sufera modificari de interpretare.
iar legat de LIniar A si liniar B folosite uneori ca model de interpretare pentru toate incercarile daca/tracomane, acolo e alta poveste. acolo au plecat de la teoria ca ce e scris pe ele si limba greaca daca nu clasica amcar a lui Homer e macar partial identic. dar intre L B si greaca lui Homer si a lui Hesion nu sunt decat 600 de ani timp in care o limba nu se schimba chiar radical daca nu intervin niste evenimente dramatice.
cati ani sunt intre Cucuteni si Tartarii si Daci? si chiar si asa, cum suna limba daca? cu 3 cuvinte branza viezure varza? pe azxa unei limbi despre care nu stii nimic descifrezi alta? sau mai rau daca vezi un cerc cu 4 bete tragi concluzia ca ala inseaman om si se citeste nu stiu cum?
acum, in afara de dacomani si adeptii teoriei conspiratiei ,lumea stiintifica a adus suficiente argumente astfel incat sa fie clar ca tablitele de la Tartaria sau pictura vaselor din cultura Cucuteni nu reprezinta scrisori de dragoste sau memoriilelui Decebal cucutenianul, stra stra bunicul lui Burebista al dacilor, eventual in aceiasi limba cu care s-au salutat Traian si Decabal in 101.
au ramas binenteles pseudo cercetatori care pe baza unor argumente stiute numai de ei tot dau inainte cu pseudo teoriile lor
ca o curiozitate eram in anul 1 de facultate cand am auzit cazul unei "cercetatoare" din Timisoara parca care intr/o zi spune legenda a observat ca piatra din butoiul ei de varza are niste semne ciudate... aplicand metoda stiintifica a contempalrii, si-a dat seama ca are in fata cea mai veche harta din lume. a urmat apoi descifrarea scrisorilor de dragoste din cultura Cucuteni,bineinteles notate pe vase( ma intreb cum si le trimiteau/ le aruncau unul in altul) cateva pietre si motive geometrice epntru cultura Garla Mare/Juto BRdo si binenteles ca motivele ornamentale Basarabi nu au mai prezentat probleme pentru ea. si dupa ce unii au scris mazgalit pe o foaie de hartie niste semne si i le-au dus si ea a inceput sa citeasca ca eu zeul scorilo din cucuteni am descoperit focul sau ceva de genul asta, nu au mai fost prea multe de spus.
a descifra o scriere e foarte complicat.... pentru sumerieni ganditiva ce complicat a fost. si a fost nevoie de biblioteci regale imense cu sute de mii de tablite, cu mii de dictionare care au pastrat limba vie pana in epoca ahemenida...
egiptenii... a fost nevoie de geniul unui Champollion si de o piatra scrisa in 3 limbi, dintre care una greaca veche, pentru a se formula o teorie despre intrepretare egiptenei vechi care apoi a fost verificata si inca e verificata si inca sufera modificari de interpretare.
iar legat de LIniar A si liniar B folosite uneori ca model de interpretare pentru toate incercarile daca/tracomane, acolo e alta poveste. acolo au plecat de la teoria ca ce e scris pe ele si limba greaca daca nu clasica amcar a lui Homer e macar partial identic. dar intre L B si greaca lui Homer si a lui Hesion nu sunt decat 600 de ani timp in care o limba nu se schimba chiar radical daca nu intervin niste evenimente dramatice.
cati ani sunt intre Cucuteni si Tartarii si Daci? si chiar si asa, cum suna limba daca? cu 3 cuvinte branza viezure varza? pe azxa unei limbi despre care nu stii nimic descifrezi alta? sau mai rau daca vezi un cerc cu 4 bete tragi concluzia ca ala inseaman om si se citeste nu stiu cum?