monede de bronz histriene
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
-
stefan vasilita

monede de bronz histriene
sunt interesat de monedele de bronz histriene. cate tiputi de monede ae anepigrafe cu efigie spre dreapta si vultur cu delfin exista?
am doua monezi din sec XIX
vand doua monezi de argint de 5 pesetas din anii 1872 si 1882 dak intereseaza pe cineva sau sa-mi spuna cineva cui le-as putea vinde
NAGY
Referitor la monedele histriene (AE), din ce stiu, majoritatea au pe rv. acvila pe delfin si legenda IΣT(PIA). Cronologic, primele sunt cele cu roata pe av. Ulterior apar tipuri cu reprezentari diverse pe avers - efigia lui Appolon, Istros, Helios, Dionysos, Demetra, Hermes, Atena (in diferite ipostaze). Toate se dateaza in intervalul IV-I a. Chr. Avand, pe revers, legenda IΣT sau alte variante, pot fi considerate anepigrafe? sau e vorba de alte tipuri de monede? Referitor la bibliografie, se pot gasi unele titluri.
-
stefan vasilita

anepigraf=fara nicio inscriptie(dictionar enciclopedic,1993,pg73)
am vazut recent pe net o piesa de bronz(?) cu vultur si delfin spre stanga(?) si efigie pe rv spre dreapta.
moneda nu are nicio urmana de legenda. negasind-o in Pick1898 sau Histria3-1973(nici macar nu seamana cu ceva de acolo), ma intreb daca nu ar putea fi o piesa inedita? sper sa o mai gasesc pe net
am vazut recent pe net o piesa de bronz(?) cu vultur si delfin spre stanga(?) si efigie pe rv spre dreapta.
moneda nu are nicio urmana de legenda. negasind-o in Pick1898 sau Histria3-1973(nici macar nu seamana cu ceva de acolo), ma intreb daca nu ar putea fi o piesa inedita? sper sa o mai gasesc pe net
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Uneori prin baterea descentrata inscriptia poate sa 'pice' in afara flanului. Nu imi amintesc sa fi citit sau vazut pe undeva piesa chiar anepigrafa de Histria. La piesele de argint, in afara de tipul comun cu cele doua capete inversate mai exista un tip foarte rar, cu Demetra.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro