Rog identificare monede romane(cred)
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Rog identificare monede romane(cred)
Va rog sa mi spuneti si mie daca reusiti sa identificati exact tipul monedelor pe care le am si un pret aproximativ de pe site-urile de specialitate(sau eventual o sa caut eu dupa ce aflu tipul)
- Fişiere ataşate
-
- 0122.jpg (184.69 KiB) Vizualizat de 14519 ori
-
- 0011.jpg (161.62 KiB) Vizualizat de 14519 ori
Buna ziua,
Moneda din stanga:
Daca incercam sa distingem ce scrie in jurul "ingerului"-Nike(Victoria), descifram:
MVNICI STOBE
In jurul efigiei distingem:
M AVREL ANTO[NI]
Concluzia: bronz provincial Caracalla(Marcus Aurelius Antoninus) emis la Stobi, capitala provinciei romane Macedonia Salutaris.
Referinte:Moushmov 6553, BMC 11.
La moneda din dreapta e si mai simplu:
(IMP CAESAR) TRAIAN HADRIANVS AVG
Pe revers:
VIRT AVG
SC
P M (TR P COS III PP)
Concluzia: Sestert Hadrian(Publius Aelius Traianus Hadrianus), emis la Roma in 122-125 AD.
Referinte:RIC 614a; RSC 1465.
Mare pacat ca monedele nu isi mai pastreaza patina. Probabil din cauza unei curatari brutale.
Moneda din stanga:
Daca incercam sa distingem ce scrie in jurul "ingerului"-Nike(Victoria), descifram:
MVNICI STOBE
M AVREL ANTO[NI]
Concluzia: bronz provincial Caracalla(Marcus Aurelius Antoninus) emis la Stobi, capitala provinciei romane Macedonia Salutaris.
Referinte:Moushmov 6553, BMC 11.
La moneda din dreapta e si mai simplu:
(IMP CAESAR) TRAIAN HADRIANVS AVG
Pe revers:
VIRT AVG
SC
P M (TR P COS III PP)
Concluzia: Sestert Hadrian(Publius Aelius Traianus Hadrianus), emis la Roma in 122-125 AD.
Referinte:RIC 614a; RSC 1465.
Mare pacat ca monedele nu isi mai pastreaza patina. Probabil din cauza unei curatari brutale.
"Nemo censetur ignorare legem."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
Banuiesc ca nu e mare diferenta de pret intre ele pentru ca au fost slefuite cam la fel
,nu ar fi stricat sa ne puneti si adresa unde ati gasit sestertul cu valuarea pe care ne-ati spus-o ca sa vedem diferenta intre monede
DACHII PREA VECHE A LOR LIMBĂ OSEBITĂ AVÂND, CUM O LĂSARĂ, CUM O LEPĂDARĂ AŞA DE TOT ŞI LUARĂ A ROMANILOR, ACEASTA NICI SĂ POATE SOCOTI NICI CREDE.
(C.Cantacuzino)
(C.Cantacuzino)
aici e un site,am mai gasit pe ebay iar pe forumancientcoins una convervata nu mult mai bine era 1000$.mentionez ca nu eu le as slefuit,asa le am dobandit
http://www.acsearch.info/record.html?id=246514
Sestertul din linkul de mai sus aduce mai mult ca stare(F) cu ceea ce aveti d-voastra, cu mentiunea ca monedei d-voastra ii lipseste patina.
Starea sestertului este VG, fara patina.
Parerea mea este ca sestertul d-voastra nu valoreaza mai mult de 100$ pe "piata de dincolo".
Starea pieselor din linkurile indicate: XF respectiv VF, ambele piese cu patina.
Cat priveste bronzul provincial daca retin bine pe okazii erau cateva provinciale Caracalla-Stobi cu preturi cuprinse intre 7 si 15 Euro...parca erau cu patina toate.
Sestertul din linkul de mai sus aduce mai mult ca stare(F) cu ceea ce aveti d-voastra, cu mentiunea ca monedei d-voastra ii lipseste patina.
Starea sestertului este VG, fara patina.
Parerea mea este ca sestertul d-voastra nu valoreaza mai mult de 100$ pe "piata de dincolo".
Starea pieselor din linkurile indicate: XF respectiv VF, ambele piese cu patina.
Cat priveste bronzul provincial daca retin bine pe okazii erau cateva provinciale Caracalla-Stobi cu preturi cuprinse intre 7 si 15 Euro...parca erau cu patina toate.
Ultima oară modificat 30 Dec 2011, 10:50 de către radu_28, modificat 1 dată în total.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Sestertul din link e cu aproape 2 grade peste piesa curatata din poza pe care ati postat-o.Turi scrie:aici e un site,am mai gasit pe ebay iar pe forumancientcoins una convervata nu mult mai bine era 1000$.mentionez ca nu eu le as slefuit,asa le am dobandit
Stimate domnule Turi,
Redeschid discutia din acest topic intrucat am o mare nelamurire:
Cautand pe okazii am vazut la vanzare cele doua monede, insotite de un asa-zis “Certificat de autenticitate” emis de catre un domnul expert(caruia nu doresc sa-i mentionez numele), atestat de Ministerul Culturii si Cultelor in numismatica antica.
Pana aici nimic “anormal”....
As dori in masura in care puteti sa-mi furnizati urmatoarea informatie:
Domnul expert a identificat moneda mica ca fiind: “Bronz imparatul roman Marcus Aurelius, 161-180, emisiune foarte rara a municipiului Stobi”???
Nu doresc sa creez o polemica pe aceasta tema sau sa pun in discutie calitatile distinsului domn, doresc doar sa am confirmarea d-voastra ca pe respectivul certificat scris de mana este identificata mondea mica ca fiind bronz emis de catre imparatul Marcus Aurelius 161-180.
Concluziile le voi trage singur...
Va multumesc.
Atasez pozele de pe okazii impreuna cu descrierea celor doua monede facute de vanzator.
“1.Sestert roman , in misiune Hadrianus databila 117-138, bine conservata (cea mare).2.Bronz imparatul roman Marcus Aurelius, 161-180, emisiune foarte rara a municipiului Stobi. (cea mica).Ambele sunt insotite de un certificat de autenticitate eliberat de un expert al Ministerului Culturii, atestat in numismatica antica.”
Redeschid discutia din acest topic intrucat am o mare nelamurire:
Cautand pe okazii am vazut la vanzare cele doua monede, insotite de un asa-zis “Certificat de autenticitate” emis de catre un domnul expert(caruia nu doresc sa-i mentionez numele), atestat de Ministerul Culturii si Cultelor in numismatica antica.
Pana aici nimic “anormal”....
As dori in masura in care puteti sa-mi furnizati urmatoarea informatie:
Domnul expert a identificat moneda mica ca fiind: “Bronz imparatul roman Marcus Aurelius, 161-180, emisiune foarte rara a municipiului Stobi”???
Nu doresc sa creez o polemica pe aceasta tema sau sa pun in discutie calitatile distinsului domn, doresc doar sa am confirmarea d-voastra ca pe respectivul certificat scris de mana este identificata mondea mica ca fiind bronz emis de catre imparatul Marcus Aurelius 161-180.
Concluziile le voi trage singur...
Va multumesc.
Atasez pozele de pe okazii impreuna cu descrierea celor doua monede facute de vanzator.
“1.Sestert roman , in misiune Hadrianus databila 117-138, bine conservata (cea mare).2.Bronz imparatul roman Marcus Aurelius, 161-180, emisiune foarte rara a municipiului Stobi. (cea mica).Ambele sunt insotite de un certificat de autenticitate eliberat de un expert al Ministerului Culturii, atestat in numismatica antica.”
- Fişiere ataşate
-
- 650737969031003747560034-5920884-700_700.jpg (21.78 KiB) Vizualizat de 14004 ori
-
- 650757973520602024597340-5920884-700_700.jpg (22.05 KiB) Vizualizat de 14004 ori
Ultima oară modificat 11 Ian 2012, 11:00 de către radu_28, modificat de 2 ori în total.
monedele nu sunt ale mele,nici nu le mai am la mine,cum nici anuntul de pe okazii nu este al meu.le postasem pentru un prieten,dar da asa era trecuta moneda mica pe acea foaie de un domn care chiar este arheolog din cate am inteles.amuzanta faza in care spuneti ca nu vreti sa i mentionati numele(nu mi dau seama motivul?)dar se vede clar scris pe stampila 
Chestiuni legate de provenienta monedelor, ale cui sunt, daca merita sau nu pretul sunt aspecte irelevante si care nu ma privesc.Turi scrie:monedele nu sunt ale mele,nici nu le mai am la mine,cum nici anuntul de pe okazii nu este al meu.le postasem pentru un prieten,dar da asa era trecuta moneda mica pe acea foaie de un domn care chiar este arheolog din cate am inteles.amuzanta faza in care spuneti ca nu vreti sa i mentionati numele(nu mi dau seama motivul?)dar se vede clar scris pe stampila
Ce ma ingrijoreaza pe mine este faptul ca acest domn, expert acreditat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, care “chiar este arheolog” nu poate sa identifice corect un bronz provincial comun, emis la Stobi pentru Caracalla, catalogandu-l drept: “Bronz imparatul roman Marcus Aurelius, 161-180, emisiune foarte rara a municipiului Stobi.”
Probabil daca acest domn isi exprima parerea pe un forum, fie el si de specialitate nu era mare lucru chiar daca o facea sub numele sau real, era doar o parere si nimic mai mult, care nu isi producea efectele decat asupra celui interesat de detalii referitoare la respectiva moneda.
DAR cand aceasta parere este exprimata intr-un alt context, pe un certificat de autenticitate(fie el scris si de mana) cu stampila si semnatura datele problemei se schimba si acest lucru devine cel putin ingrijorator...o sa va explic si de ce.
Ganditi-va ca acest domn, expert, acreditat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National poate face parte din categoria expertilor judiciari, iar expertizele dansilor sunt extrem de importante in cauzele care privesc patrimoniului national.
Ce s-ar intampla daca intr-o astfel de situate un asemenea distins expert ar “incurca borcanele” si ar cataloga un bronz emis de Probus drept bronz imparatul roman Traian “emis in Dacia” sau o moneda de Alexandru Macedon drept moneda dacica sec II-III BC? Va spun eu...consecintele ar fi devastatoare. Si astfel de situatii s-au intamplat in practica!!!
Nu vreau sa-i mentionez numele intrucat nu acest aspect este important, iar intentia mea nu a fost sa decredibilizez activitatea distinsului expert ci doar sa trag un semnal de alarma asupra efectelor indirecte respectiv directe ale unei astfel de expertize bine documentata semnata si stampilata de catre un expert acreditat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Probabil nu este un certificat de autenticitate veritabil si care sa caracterizeze cu adevarat aceste monede, dar va spun cu siguranta ca este mai mult decat suficient pentru a crea probleme intr-o expertiza judiciara in care se pune accent pe expertiza distinsului domn expert, iar detaliile legate de forma documentului conteaza mai putin.
Nu exclud nici posibilitatea ca cineva sa se fi jucat cu stampila domnului expert.
Nu exclud nici posibilitatea ca cineva sa se fi jucat cu stampila domnului expert.