Sestertius Hadrianus AVGVSTUS fals?
Moderatori: Deus, Comboloi, NumisKID, PRONUMISMATICA
Sestertius Hadrianus AVGVSTUS fals?
Rog o parere din partea dumneavoastra. Nu vi se pare ca piesa din licitatia de mai jos este fals?
http://www.okazii.ro/catalog/28339247/m ... ustus.html
http://www.okazii.ro/catalog/28339247/m ... ustus.html
Re: Sestertius Hadrianus AVGVSTUS fals?
nu este falsa,
parerea mea, este ca doar curatata brutal
parerea mea, este ca doar curatata brutal
Nu-mi place muchia (si cu literele am ceva). Ar fi bine de vazut direct. Oricum la pretul asta trebuie examinata cu atentie si vanzatorul sa dea garantie (banii inapoi daca se dovedeste falsa).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
In aparenta e OK, cu rezervele de rigoare.
Cred ca s-a avut "grija" de ea ducand-o la muzeu, unde i s-a aplicat o metoda romaneasca de curatare, electroliza probabil, de a ajuns in starea aceasta destul de trista (cate monede in genul acesta n-am vazut prin vitrine de muzeu de la noi...). Probabil ca la origine era un exemplar frumusel, daca avea si patina nobila era si mai si
Cred ca s-a avut "grija" de ea ducand-o la muzeu, unde i s-a aplicat o metoda romaneasca de curatare, electroliza probabil, de a ajuns in starea aceasta destul de trista (cate monede in genul acesta n-am vazut prin vitrine de muzeu de la noi...). Probabil ca la origine era un exemplar frumusel, daca avea si patina nobila era si mai si
Ultima oară modificat 15 Iul 2009, 19:49 de către BogdanC, modificat 1 dată în total.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
Nu toate piesele sunt batute cu stante facute de acelasi gravor. Stilul este diferit uneori. Insa se pot compara literele si aparenta muchiei. Cu toate astea se poate ca Bogdan C sa aibe dreptate. La o curatare prost executata uneori diferenta intre una falsa si una originala se estompeaza. De-aia monedele curatate prost si excesiv uneori au si rezerva de fals. Unele piese care au avut patina, curatate de patina complet incep sa aibe o suprafata care este apropiata de cea a unei monede turnate.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Zona de la 9-11h de pe revers pare mai afectata de coroziune - sau poate de curatare; posibil aici sa fi fost ceva depuneri cu cloruri in ele care au dat apoi la umiditate pete de "boala bronzului", care stiu ca-i sperie atat de tare pe conservatorii 'traditionalisti' incat rad toti produsii de coroziune de pe moneda, doar-doar or scăpa de teribilul flagel... 
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
Mie nu mi se pare ceva in regula cu ea, poate gresesc. Este adevarat ca au existat mai multe matrite la acelasi tip de moneda, facute probabil de gravori diferiti, dar mie nu imi place nici muchia si nici scrisul. Daca va uitati la ,,HADRIANUS,,, se vede clar ca distanta dintre toate literele este identica, fiind totusi destul de spatiate, nu apropiate. De asemenea si grosimea literelor de pe avers este dubioasa, cel putin dupa parerea mea.
Zona de pe revers ce pare a fi produsa de coroziune poate foarte usor falsificata. Tipul asta de muchie l-am mai vazut la niste falsuri aduse din Anglia.
Zona de pe revers ce pare a fi produsa de coroziune poate foarte usor falsificata. Tipul asta de muchie l-am mai vazut la niste falsuri aduse din Anglia.
-
roantichitati

Mare probabil. Intr-adevar apetenta pentru ea e foarte mica. Practic n-ar lua-o cineva decat in cazul cand este specializat pe Adrian si nu pentru felul cum arata. E un adaos destul de urat la o colectie specifica dar nu o moneda frumoasa, n-are "eye appeal" cum spun anglo-saxonii. De prisos sa spun ca daca era frumoasa probabil intr-adevar ar fi putut fi destul de scumpa.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!