10 lei 1930
Moderatori: Deus, Comboloi, NumisKID, PRONUMISMATICA
-
germanulcaddy

10 lei 1930
Greutate de 4,3g, aspect exfoliat, mai subtire decat originalul
- Fişiere ataşate
-
- DSC03974a.jpg (60.14 KiB) Vizualizat de 18159 ori
-
- DSC03973r.jpg (65.13 KiB) Vizualizat de 18159 ori
-
- DSC03975bb.jpg (61.27 KiB) Vizualizat de 18159 ori
Nici eu nu as zice ca e falsa. Din poze muchia pare destul de bine realizata pentru un fals, fie el chiar si foarte putin circulat. Dupa o asemenea coroziune, parerea mea e ca muchia ar fi trebuit sa fie aproape neteda la un fals.
Insa din poze s-ar putea sa ma insel.
Referitor la faptul ca este mai subtire, grosimea variaza de la monetarie la monetarie si chiar monede batute la aceeasi monetarie pot avea diferite grosimi (diferente foarte mici). Acest aspect s-a mai discutat in forum.
Insa din poze s-ar putea sa ma insel.
Referitor la faptul ca este mai subtire, grosimea variaza de la monetarie la monetarie si chiar monede batute la aceeasi monetarie pot avea diferite grosimi (diferente foarte mici). Acest aspect s-a mai discutat in forum.
NIHIL SINE DEO!
-
roantichitati

Chiar daca "se pare" ca moneda este corodata , acel aspect este dat in mare masura din cauza rugozitatii lasate de turnare . Moneda este un fals , de altfel 0,7 grame este foarte mult la o moneda asa mica , este mare o asemenea diferenta chiar la o moneda de 25 de grame !!! . Cat priveste muchia , din 3 falsuri care le am la aceast tip , doua au muchia bine realizata si e mai subtire . Daca o sa-mi gasesc timp o sa revin cu o foto .
Ce ma face sa cred ca piesa e buna e faptul ca in ciuda coroziunii relieful e inca bine definit. Si o moneda care a stat in pamint scade mult in greutate chiar daca pare ca nu e foarte atacata. Ce se vede din relief sint de fapt saruri, o curatare cu acid sau cu peria de cupru ar reduce moneda la un disc subtire iar din desen s-ar alege praful. La propriu.
Si eu votez pentru "autentica". Turnarea rareori poate realiza o asemenea precizie (cercul de perle care a ramas dupa coroziunea destul de puternica e foarte bun). Nici semnatura gravorului nu e rea.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
-
roantichitati

Daca n-as fi vazut atat de multe falsuri la tipurile astea de monede as fi crezut la fel , ca e autentica . Am vazut si falsuri mult mai reliefate decat cele autentice . O caracteristica a celor mai multe falsuri sunt grosimea monedei , greutatea si PERLELE CARE SE PIERD IN MUCHIE . Dupa cum observati aceasta moneda are toate cele trei caracteristici . Cele doua de mai jos sunt de 4,5 si 4,6 gr iar moneda A are muchia realizata printr-o presare mai slaba si liniile sunt putin oblice . Ambele sunt mai subtiri decat cele autentice .

Suprafata lor poate indica si turnarea. E "nisipoasa", insa cea a monedei de la inceputul topicului pare mai "curata" sub stratul de compusi de coroziune. Eu nu spun ca-i autentica, n-am vazut inca niciun fals la aceste monede, insa cu siguranta daca intalneam o antica sa aibe o suprafata asemanatoare cu cea a exemplarelor dvs, as fi avut dubii asupra autenticitatii ei. Intr-adevar cele doua au specificul turnatelor, insa ma intreb daca dupa corodarea lor intr-un anumit mediu si curatarea mai zeloasa n-ar ajunge asa si monede originale. Nu contest celelalte caracteristici care le pot condamna.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
-
roantichitati

Monedele originale n-ar ajunge asa in cazul unei coroziuni (ma refer la moneda B) . Metalul are o suprafata specifica turnarii , denivelari rotunjite "globulare" resturi de zgura .....in fine suprafata turnata difera de cea produsa prin coroziune . Coroziunea insa poate face ca o moneda falsa sa treaca drept una autentica si una autentica sa treaca drept un fals facand aproape imposibila comparatia , prin eliminarea detaliilor de la suprafata metalului .Cred ca la moneda pusa in discutie intalnim acest caz , dar care pe langa suprafata metalului mai prezinta si alte caracteristici care se intalnesc in mod frecvent la acecte falsuri si anume - muchie ingusta , greutate si perle care se cotopesc cu muchia .
-
germanulcaddy

poze
Eu personal raman la parerea ca este un fals; poate aceste link-uri va ofera mai multe detalii...
http://img26.imageshack.us/img26/1737/dsc03973e.jpg
http://img178.imageshack.us/img178/7301/dsc03974.jpg
Va multumesc pentru pareriile exprimate
http://img26.imageshack.us/img26/1737/dsc03973e.jpg
http://img178.imageshack.us/img178/7301/dsc03974.jpg
Va multumesc pentru pareriile exprimate
Moneda din imagine e buna. Greutatea e 3,24 g fata de 3,50 dat de MBR (toleranta admisa 0,1%, adica 0,0035g - deci minim 3,4965 grame). A stat in pamint peste 7 decenii. Suprafata e mai poroasa decit la multe falsuri, si are greutate de 90% fata de normal. Parerea mea e ca la monede atit de corodate suspiciunea de fals ar trebui sa fie pe ultimul loc, ca si la oameni, unele monede imbatrinesc frumos, altele mai putin.
- Fişiere ataşate
-
- 5 lei30.jpg (51.45 KiB) Vizualizat de 17829 ori
-
roantichitati

Pai e logic sa dam o decizie dupa elementele care le avem .
Care sunt elementele care ne indica o piesa autentica ?
1) Suspiciunea ca ar putea fi vorba de o moneda corodata .
Care sunt elementele care ne indica un fals ?
1) FORMA MUCHIEI care este specifica majoritatii falsurilor , adica perlele se pierd in muchie . Cate piese autentice ati vazut cu asemenea "erori" , eu n-am vazut niciuna , in schimb am vazut asta la MAJORITATEA FALSURILOR care le-am intalnit (si nu au fost putine) !!!
2) Muchia e mi subtire decat cea a originalului , la fel, specific majoritatii falsurilor ( piesele expuse mai sus sunt mai subtiri decat piesele autentice).
3)Greutatea ne indica o lipsa de 0.7 grame si asta este foarte mult (tot specifica falsurilor ).Dupa cum pteti observa gradul de coroziune este mult mai mic (in cazul in care e vorba de coroziune) decat la piesa de 5 lei , care pur si simplu e distrusa .
5 lei are o pierdere de 7,43 % si de-abia se mai cunoaste aversul (lipsa litere)
10 lei are o pierdere de 14,00 % !!!!!! si ... se observa toate detaliile , pentru mine e clara situatia , nu poate sa piarda 14% si detaliile sa arate asa .
Dupa expunerea fotografiilor la rezolutie mare , unde muchia se poate vedea foarte bine nu mai am nici un dubiu ca moneda e FALSA !!!
.
Care sunt elementele care ne indica o piesa autentica ?
1) Suspiciunea ca ar putea fi vorba de o moneda corodata .
Care sunt elementele care ne indica un fals ?
1) FORMA MUCHIEI care este specifica majoritatii falsurilor , adica perlele se pierd in muchie . Cate piese autentice ati vazut cu asemenea "erori" , eu n-am vazut niciuna , in schimb am vazut asta la MAJORITATEA FALSURILOR care le-am intalnit (si nu au fost putine) !!!
2) Muchia e mi subtire decat cea a originalului , la fel, specific majoritatii falsurilor ( piesele expuse mai sus sunt mai subtiri decat piesele autentice).
3)Greutatea ne indica o lipsa de 0.7 grame si asta este foarte mult (tot specifica falsurilor ).Dupa cum pteti observa gradul de coroziune este mult mai mic (in cazul in care e vorba de coroziune) decat la piesa de 5 lei , care pur si simplu e distrusa .
5 lei are o pierdere de 7,43 % si de-abia se mai cunoaste aversul (lipsa litere)
10 lei are o pierdere de 14,00 % !!!!!! si ... se observa toate detaliile , pentru mine e clara situatia , nu poate sa piarda 14% si detaliile sa arate asa .
Dupa expunerea fotografiilor la rezolutie mare , unde muchia se poate vedea foarte bine nu mai am nici un dubiu ca moneda e FALSA !!!
.
Doua piese 10 lei 1930 Paris care mi se par bune. Una este, dupa aprecierea mea, XF si are 5.11g (!!!), iar cealalta AU si are 4.87g (in imagine)...banivechi scrie:Doar doua monede de 10 lei 1930 am nepuse in rame, una cintareste 4,89 si una 4,84 grame. Un F+ si un VF. Cam cit ar trebui sa cintareasca o moneda in stare... ce stare e moneda aia? Poor? About good?
O sa incerc sa revin cu imagini ale piesei intrigante de 5,11g...
LE: in prima imagine este acum moneda de 5,11g, care nu mai imi pare XF, dar tot as zice ca e buna.
- Fişiere ataşate
-
- 10lei1930Paris-5,11g-s.jpeg (96.69 KiB) Vizualizat de 15220 ori
-
- 10lei1930Paris-s.jpg (33.53 KiB) Vizualizat de 15277 ori
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)