Mai multe intrebari de incepator

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
dan_teod
**
**

Mai multe intrebari de incepator

Mesaj de dan_teod »

Cand curatarea monedelor de Ag e necesara? Am unele monede, de Ag, si daca nu se pierde din valoare le-as curata cu ultrasunete.
Cum imi dau seama daca o moneda este in stare buna sau a fost curatata?
Ce inseamna moneda argintata?
De unde cumpar un clasor mai ieftin?

tks anticipat pentru raspunsuri.
ZAR

Mesaj de ZAR »

-Nu este necesara decat daca doriti stralucire, o moneda cu patina este in general mai apreciata de colectionari.Patina originala e stabila.Se impune sa fie curatata doar daca prezinta risc de coroziune viitoare, mai rar in cazul argintului.Atentie ce metoda folositi, pt. argint se recomanda zeama de lamaie.
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... php?t=1398
-Exemplu unde s-a impus curatare:
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... php?t=1486
-Pt. clasor studiati aici:
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... php?t=1393
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

La monedele de argint curatarea este nerecomandabila. Daca moneda este numai oxidata sau chiar are patina trebuie lasata asa (cu atat mai mult), altfel nu facem decat s-o deterioram. Argintata este moneda care are un strat de argint peste materialul original (bronz in general) iar suberata sau placata este moneda care este batuta pe o pastila de bronz care are o folie de argint deasupra. Suberatele sunt caracteristice emisiunilor antice, de multe ori chiar oficiale, realizate in scopul de a economisi argintul dar in acelasi timp de a obtine cantitatea de numerar necesara pentru piata. Metoda de batere a suberatelor este complicata si in general piesele suberate n-au fost falsificate in epoca moderna si contemporana intrucat in zilele noastre argintul este mult mai ieftin si deci mai disponibil. Mai mult procedeul de falsificare s-ar complica inutil crescand pretul de fabricatie. Am fost totusi uimit pe forumuri cand utilizatorii au postat si imagini de monede suberate care erau cu mare probabilitate falsuri moderne. Nu stiu ce ratiune ar putea sa faca pe cineva sa se chinuie batand piese comune in acest mod, poate au fost numai incercari. Clasoare ieftine se gasesc dar ar fi bine sa cititi discutia referitoare la asta (indicata de colegul nostru mai sus).
dan_teod
**
**

Multumesc pentru raspunsuri.

Mesaj de dan_teod »

Pentru curatare eu ma gandeam la o baie de ultrasunete. Daca patina nu este uniforma, de ex are puncte negre pe Argint si pe aceasta tebuie sa o las asa?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Acum ce-am spus eu sunt reguli generale. Realitatea este intotdeauna de la caz la caz :) Daca aveti o poza puteti s-o postati si sigur nu numai eu va voi putea da o sugestie.
Scrie răspuns