cum pot curata niste monede antice?

Moderatori: Deus, Comboloi

andrei

Mesaj de andrei »

1. daca nu-ti place tonul trebuia sa te gandesti inainte sa il folosesti. uite-te mai sus vezi cine a inceput cu limbajul colorat si jignirile si mai lasa atitudinea superioara (nu e nicio amenintare si nici nu-mi trezeste interesul sa te impresionez, e doar un sfat daca vrei, ca sa te intelegi mai bine cu oamenii - asta pentru ca acum am ajuns sa ne si tutuim)

2. nu stiam cati ani are domnisoara, multi inainte :) si oricum e irelevant cati ani are din moment ce a pus o intrebare iar eu am considerat ca pot sa raspund. doar am si eu dreptul la o opinie, nu ? si am o opinie argumentata.

3. in ceea ce priveste "obiectele de patrimoniu" nu cred ca e cazul sa comentez.

4. daca exista deja un topic vechi pe aceeasi idee, nu inteleg cum acest topic e inca deschis. rezulta deci ca topicul de fata, cel pe care ne aflam amandoi off-topic in acest moment, este inca intr-o oarecare masura de actualitate.

concluzii :
1. intelege daca vrei intelegere
2. respecta daca vrei respect.
3. iar daca nu respecti punctele 1 si 2 si incepi prin a jigni, asteapta-te sa primesti jigniri inapoi :)

probabil e ultimul meu reply la orice mai ai de zis de-acum in aceasta mica "cearta". imi pare rau ca a trebuit sa se intample pe topicul domnisoarei. sper sa primeasca informatiile pe care le doreste :)
o seara buna :)
si vis pacem para bellum.

tumblr shop/swap/trade (vanzare/schimb monede):

http://libertas-publica.tumblr.com/
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

@Andrei: Aveti 8 posturi si dati sfaturi de buna-cuviinta :D Folositi-va de ele inainte. Eu v-am vorbit la alta persoana (n-am inceput cu tutuirea). Deci fiti Dvs bun si apoi dati sfaturi altora. Nu tolerez obraznicia si superioritatea ostentativa a necunoscutilor, ori Dvs. abia ati incepuit sa postati si va simtiti suficient de bun incat sa dati sfaturi. Buna cuviinta va este straina Dle, indiferent ce varsta ati avea si cine ati fi. Cand intri in casa cuiva nu te simti ofuscat de niste observatii generale (si corecte). In postul care v-a lezat atat de profund n-am afirmat ca Dvs dati sfaturi la colt de strada, dar trebuie sa stii sa si interpretezi, nu numai sa citesti:
"Sa facem diferenta intre darnicia celui care cunoaste foarte bine si vrea sa ajute, si sfaturile de "colt de strada" gen "am auzit ca antinevralgicul face bine la ficat, eu am luat si mi-a trecut durerea"
Era un sfat general nu va era direct adresat. Daca domnisoara sau oricine altcineva are acces la colectia parintilor, si daca aceasta colectie contine piese de exceptie si cel care cere sfaturi se apuca sa experimenteze pe ele, e in regula? Cum sunt in acest caz sfaturile Dvs? Nu stiti despre ce e vorba dar vreti sa dati sfaturi."Limbaj colorat" nu cred c-am avut (un exmplu daca se poate). In continuare va sfatuiesc sa va uitati inainte in ograda Dvs si abia dupa sa dati sfaturi, nu aveti calitatea necesara pentru a o face inca.
Ultima oară modificat 15 Mar 2008, 22:12 de către berserkr, modificat de 3 ori în total.
andastratan

nici o problema

Mesaj de andastratan »

Multumesc la fel si..nu e nici-o problema. :mrgreen:
andastratan

argint

Mesaj de andastratan »

Observ ca moneda dvs este din argint...din cate stiu eu(incepatoare) monedele din argint se curata putin mai usor decat bronzurile(din acestea avand eu)...cu bronzurile cum s-ar proceda dupa parerea dvs dle andrei?
vasil

Mesaj de vasil »

Sugerez ca Aldor sa stearga ultimele posturi (inclusiv postarea mea), sunt complet off topic si fac impresie proasta asupra noilor veniti. Ar fi bine deasemenea ca divergentele de opinie sa se rezolve prin mesaj privat. In rest sa ramanem on topic.

Anda monedele de argint se pot curata usor. Patina galbena rezultata din tinerea lor intr-un clasor neadecvat se poate curata cu acetona. Murdaria se poate curata cu o radiera, dar in acest caz este bine sa cureti dupa aceea moneda complet, cu o solutie speciala pentru argint, pentru ca vor exista zone mai curate decat altele si deci un aspect neuniform al flanului.

La monedele de cupru nu as interveni. Chiar daca curatarea ar avea succes este posibil ca ulterior oxidarea sa fie mult mai rapida prin expunerea metalului, initial protejat de patina, la conditiile atmosferice. Eventual se poate incerca dupa curatare acoperirea cu lac (dar in general ma impresioneaza neplacut monedele lacuite), tinerea lor in vaselina sau ulei (hmm..te murdaresti pe degete), sau mai curat punerea intr-o capsula autoadeziva (solutia mea) care sa o fereasca cat de cat cu contactul cu aerul.

Succes.
luc

Mesaj de luc »

Ati adus in discutie o problema care ma intereseaza - tratarea monedelor de cupru (si argint, de ce nu) dupa curatarea lor. As dori sa intreb care ar fi rezultatele utilizarii lacului mat in acest scop. Daca este eficient, poate fi procurat din comert?
vasil

Mesaj de vasil »

Nu stiu, dar cunosc pe cineva care ar putea da detalii. Daca il intalnesc si aflu ceva postez aici.
andrei

Mesaj de andrei »

din cate am observat eu, cea mai buna metoda de a scapa de pamantul prins in literele legendei este apa distilata. nu este un proces spectacular, poate sa dureze si cateva luni, dar este cel mai sigur.
eu fac cam in felul urmator :
1. las piesa intr-un recipient complet sumersa in apa distilata pentru 3zile fara s-o ating
2. dupa 3 zile schimb apa si eventual trec moneda prin jet de apa de la robinet, de preferat calda.
3. repet procesul de cate ori este nevoie pentru a inmuia portiunile in care pamantul este foarte solidificat pe suprafata monedei.

in acest moment, dependent de starea in care este piesa incep curatarea ei mecanica/fizica. in acest scop folosesc niste ustensile destul de simple : o periuta de dinti cu firele taiate cam la jumatate din lungimea normala si un set de unelte pentru sculpturi fine : de fapt este o cutie albastra in care se afla 3 asa-zise bisturie pentru detalii, cu lame de diferite marimi si forme. eu am gasit setul la carrefour acum cativa ani, poate se mai gaseste inca :
Imagine

folosesc cele mai fine lame pentru a indeparta murdaria intre literele legendei si pe detaliile de pe bust, fara sa afectez, pe cat posibil patina piesei. chestia asta poate deveni solicitanta din punct de vedere al atentiei si rabdarii.
in timpul curatarii mecanice folosesc betisoare de urechi imbibate in apa cu sapun pentru a pastra suprafata monedei uda si a inlatura efectiv murdaria ce ramane dupa folosirea bisturiului.

@anda : chestia asta poate fi nu doar periculoasa pentru moneda dar si pentru tine pentru ca din neatentie pot interveni accidente, aceste "bisturii" fiind foarte ascutite. eu te sfatuiesc pentru inceput sa ramai la apa distilata si schimbarea apei la fiecare 3zile si eventual dupa schimbarea apei trecerea monedei prin jet puternic de apa si frecarea ei cu periuta de dinti cu firele scurte de care vorbeam mai sus.

intr-adevar, in ceea ce priveste argintul, acesta se curata relativ mai usor si din cate am observat rezultatele sunt mult mai placute. piesele de bronz sunt mai greu de curatat iar uneori curatarea lor nu merita.
eu cred ca atata vreme cat o piesa poate fi identificata curatarea nu isi are rostul.
exemplu este aceasta piesa :
Imagine
si vis pacem para bellum.

tumblr shop/swap/trade (vanzare/schimb monede):

http://libertas-publica.tumblr.com/
andastratan

merci

Mesaj de andastratan »

Va multumesc inca odata pentru timpul acordat acestui topic si metodele dvs domnilor :merci: O sa le incerc cand voi avea ocazia.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

@vasil:
1 conform regulilor de forum totul este off-topic aici. Subiectul a mai fost discutat, solutia era data deja de mult timp, iar eu n-am insistat decat cand am fost atacat nejustificat direct in forum (daca eram moderator deja, o avertizam pe Anda ca subiectul a mai fost deschis si-i dadeam si linkul)

2 noii veniti ar face bine sa citeasca ce s-a mai discutat si sa adopte o pozitie rationala, corecta pentru un nou venit intr-un forum - exista forumuri unde reactii de genul acelora din acest topic s-ar fi soldat cu ban instant pentru noul venit.

@andrei (si ON topic)

1 prima moneda din punctul meu de vedere este deteriorata, eu nu curat monedele din argint slab (in regim de argint) ale dinastiei severeane, acestea avand un regim de bronz din punctul meu de vedere, pentru a respecta dezideratul "suprafata originala a monedei" - deci apa distilata - cum am mai spus in urma cu mult timp pe-aici - si periere usoara cu periuta de dinti si sapun

2 a doua moneda intr-adevar, curatata mai mult decat este, ar releva o suprafata distrusa pe revers chiar si folosind metoda "soft" a apei distilate; aici sunt de acord cu Dvs in privinta specificatiilor; nu-s in continuare de acord cu acordarea de sfaturi legate de curatarea monedelor antice copiilor de 12 ani, mai ales folosind instrumente taioase, am si eu copii cam de aceeasi varsta - unul - si ceva mai marre - altul carora nu le-as da pe mana o trusa de acel tip.

In continuare mi se pare ca acest subiect este deja prea mult tratat - si de prea multe ori si poate fi inchis fara probleme. O seara buna tuturor!
Încuiat