din cate am observat eu, cea mai buna metoda de a scapa de pamantul prins in literele legendei este apa distilata. nu este un proces spectacular, poate sa dureze si cateva luni, dar este cel mai sigur.
eu fac cam in felul urmator :
1. las piesa intr-un recipient complet sumersa in apa distilata pentru 3zile fara s-o ating
2. dupa 3 zile schimb apa si eventual trec moneda prin jet de apa de la robinet, de preferat calda.
3. repet procesul de cate ori este nevoie pentru a inmuia portiunile in care pamantul este foarte solidificat pe suprafata monedei.
in acest moment, dependent de starea in care este piesa incep curatarea ei mecanica/fizica. in acest scop folosesc niste ustensile destul de simple : o periuta de dinti cu firele taiate cam la jumatate din lungimea normala si un set de unelte pentru sculpturi fine : de fapt este o cutie albastra in care se afla 3 asa-zise bisturie pentru detalii, cu lame de diferite marimi si forme. eu am gasit setul la carrefour acum cativa ani, poate se mai gaseste inca :
folosesc cele mai fine lame pentru a indeparta murdaria intre literele legendei si pe detaliile de pe bust, fara sa afectez, pe cat posibil patina piesei. chestia asta poate deveni solicitanta din punct de vedere al atentiei si rabdarii.
in timpul curatarii mecanice folosesc betisoare de urechi imbibate in apa cu sapun pentru a pastra suprafata monedei uda si a inlatura efectiv murdaria ce ramane dupa folosirea bisturiului.
@anda : chestia asta poate fi nu doar periculoasa pentru moneda dar si pentru tine pentru ca din neatentie pot interveni accidente, aceste "bisturii" fiind foarte ascutite. eu te sfatuiesc pentru inceput sa ramai la apa distilata si schimbarea apei la fiecare 3zile si eventual dupa schimbarea apei trecerea monedei prin jet puternic de apa si frecarea ei cu periuta de dinti cu firele scurte de care vorbeam mai sus.
intr-adevar, in ceea ce priveste argintul, acesta se curata relativ mai usor si din cate am observat rezultatele sunt mult mai placute. piesele de bronz sunt mai greu de curatat iar uneori curatarea lor nu merita.
eu cred ca atata vreme cat o piesa poate fi identificata curatarea nu isi are rostul.
exemplu este aceasta piesa :