Alfabetul numismaticii

Moderatori: Deus, Comboloi

BogyAntic
**
**

Alfabetul numismaticii

Mesaj de BogyAntic »

Salutare . sunt nou in aceasta "stiinta" numita numismatica si as dori sa cunosc esentialele acestei stiinte. si desigur alfabetul monedelor adica ce inseamna A,B,C..... inscriptionat pe o moneda. Va multumesc :D .
fireatmyself

Mesaj de fireatmyself »

Primul lucru pe care l-am facut cand m-am apucat de colectionat monezi a fost sa-mi determin aria de interes, macar pe termen scurt (perioada, tari). Apoi am facut rost de niste cataloage numismatice (Krause, Pink) si folii de plastic speciale in care sa tin monezile.

De asemenea, pentru informare recomand www.google.com . :lol:

Un alt lucru important este suma pe care doriti sa o investiti.
Ultima oară modificat 19 Oct 2008, 14:14 de către fireatmyself, modificat 1 dată în total.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Re: Alfabetul numismaticii

Mesaj de PRONUMISMATICA »

BogyAntic scrie:ce inseamna A,B,C.....
Va referiti la semnele de monetarie?? Sau?
Legio
**
**

Mesaj de Legio »

Pai eu dupa multi ani m-am reapucat de numismatica, monedele mele erau deja puse in pungulite de medicamente pe tara, iar cele care nu stiam de unde sunt puse in alte pungulite.
Sfatul meu e sa iti cumperi foli speciale pt monede de la un magazin de filatelie, targuri sau de pe internet. Sa le identifici pe cele care nu stii de unde sunt (incerca acest site http://worldcoingallery.com/ pe mine ma ajutat foarte mult). Dupa ce ai facut aceste lucruri trebuie sa iti gasesti o arie de interes . Aceasta poate fii : dupa tara, dupa o anumita perioada, sau cum fac eu momentan sa am macar o moneda din fiecare tara din toate tarile lumii.
Iti urez multa bafta.
claus

Mesaj de claus »

1. stablilti o arie de interes: perioada, tara, etc.
2. aflati cat mai multe despre monedele pe care urmeaza sa le colectionati. surse bune sunt cataloagele dar si internetul.
aici ma refer la tiraje, variante, dar in special la pretul de piata, e probabil ca fiind la inceput sa oferiti mai mult decat trebuie pe monede ("tepe", cum se spune)
3. cumparati clasoare/folii si eventual cartonase
4. stabiliti un buget pe care sunteti dispus sa-l cheltuiti si aveti grija, de multe ori s-ar putea sa il depasiti :)
5. aveti grija la falsuri, sunt din ce in ce mai multe pe piata
6. incercati sa va familiarizati cu starile de conservare ale monedelor, cumparati o lupa si eventual un cantar.

literele de pe monede sunt insemnele monetariei, nu toate monedele au insa asa ceva.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Foarte buna sistematizare claus. Dar lipseste ceva in opinia mea si anume istoria din spatele acestor monede. Care nu este deloc neglijabila ca interes si iti da un orizont in care mai tarziu poti integra cu mult mai multe cunostinte. Si e si placut :)
Ultima oară modificat 19 Oct 2008, 14:28 de către berserkr, modificat 1 dată în total.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
ZAR

Mesaj de ZAR »

Bine punctat de dl. berserkr. :)
In link-ul de mai jos am dat principalele recomandari la colectionat monede pt. incepatori :

http://transylvanian-numismatics.com/ph ... php?t=2212 :arrow:
BogyAntic
**
**

Mesaj de BogyAntic »

Dl. Aldor ma refer la acele litere inscriptionate pe monede de tipul S , D , s.a.
badin19

Mesaj de badin19 »

BogyAntic scrie:Dl. Aldor ma refer la acele litere inscriptionate pe monede de tipul S , D , s.a.
cred ca o sa gasiti informatii pretioare aici

http://transylvanian-numismatics.com/phpBB/links.php
Divide et impera
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

BogyAntic scrie:Dl. Aldor ma refer la acele litere inscriptionate pe monede de tipul S , D , s.a.
Tot nu inteleg la ce va referiti, la legenda de pe monede, la semnele de monetarie..

Cate ceva mai gasiti si aici http://transylvanian-numismatics.com/phpBB/lexicon.php
BogyAntic
**
**

Mesaj de BogyAntic »

Domnule aldor ma refer la inscriptiile de genul .
Fişiere ataşate
Exemplu.JPG
Exemplu.JPG (28.36 KiB) Vizualizat de 13875 ori
andrukb
**
**

Mesaj de andrukb »

Din cate stiu eu piesa respectiva nu este autentica si probabil ca S-ul este inscriptionat tocmai ca sa se stie ca este vorba de un fals.
picard

Mesaj de picard »

Pentru a fi numit fals ar trebui sa fie facut cu intentia de a fi prezentat ca original ori marcarea indica exact dorinta de a inlatura aceasta posibilitate.

De piesa nu e un fals ci o replica.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Puteti garanta ca piesa a fost gindita ca replica si nu fals? Daca acel "S" incus a fost aplicat ulterior de altcineva decit de fabricant?
Poate fi un chopmark al unui negustor pe la care a trecut, sau chiar "sigiliul" (poansonul) personal al unui colectionar.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

In cazul asta e marca gravorului:
http://www.antiquanova.com/article2_interview.htm
Scrie răspuns