reclama

Moderatori: Deus, Comboloi

stfp

Mesaj de stfp »

Astfel de facaturi ar trebui evitate cu orice pret, macar datorita folosirii abuzive si cu buna stiinta a cuvantului 'moneda' de catre firma privata ce a produs aceste obiecte.

Conform http://dexonline.ro/search.php?cuv=moneda care preia o definitie din DEX - 1998:
DEX scrie:MONÉDĂ, monede, s.f. Ban de metal (rar de hârtie) care are sau a avut curs legal pe teritoriul unui stat
Mizeriile acestea nu au avut si nu vor avea vreodata curs legal pe teritoriul vreunui stat si nu sunt sub nici o forma monede ci simple discuri de metal gravate; sunt la fel de autentice ca un petic de hartie pe care o firma aplica niste desene colorate si le numeste apoi 'bancnote'. La limita ar putea fi numite 'medalii'. Cei care le-au produs stiu foarte bine asta dar spera sa pacaleasca oamenii mai putin avizati prin aceste descrieri mincionase.

In plus dupa cum a remarcat si altcineva escrocii dau graficul argintului doar pana in vara cand se atinsese maximul de >20$/uncie. Acum nu s-au mai deranjat ca a coborat in jur de 10$.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Proba este o fantezie fara valoare numismatica.
Piesa de argint se incadreaza foarte bine la categoria medalii - emisiuni private. Este totusi bine realizata tehnic.
Faptul ca le-am primit cadou, pentru mine au o semnificatie aparte.
Judecand insa obiectiv in ciuda informatiei trunchiate vis-a-vis de evolutia pretului argintului, care evident incearca sa atraga clientii, pretul piesei revine sub 3 lei / gram.
La emisiunile BNR pretul este cam de 6.5 lei / gram la acelasi titlu ( 999 ), calitate ( proof ) si in aceleasi conditii de prezentare ( capsula ).
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu-s de parere ca aceste obiecte sunt "facaturi". Nu-s nici piese numismatice decat prin forma, ele mai degraba sugereaza niste monede/medalii. Dar pot fi oboecte frumoase iar colectionarii de arta pot gasi bucurie in a le avea. Daca o luam dupa definitia de mai sus, nici comemorativele nu se incadreaza in numismatica (de fapt parerea mea este in concordanta cu asta) si totusi sunt dorite si chiar vanate de unii numismati.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

claus scrie:unde au gasit graficu' ala, argintul coteaza sub 9 dolari uncia..
Pretul la uncia de argint este de 10,71 USD ... in crestere.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
stfp

Mesaj de stfp »

berserkr scrie:Daca o luam dupa definitia de mai sus, nici comemorativele nu se incadreaza in numismatica
Permiteti-mi sa va contrazic - toate monedele comemorative emise atat in Romania cat si in alte tari au putere circulatorie, chiar daca evident nimeni nu se duce cu ele sa cumpere la magazin pentru ca valoreaza mai mult decat valoarea nominala, dar teoretic e posibil sa cheltuiesti comemorativele ca orice alta moneda sau bancnota curenta.

Cand am spus 'facaturi' nu m-am referit la calitatea acestor discuri - pot fi foarte bine lucrate - ci faptul ca cei ce au conceput aceasta reclama au folosit cuvantul moneda stiind foarte bine ca aceste discuri nu sunt monede.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Au putere circulatorie pe hartie. Practic nu este decat o conventie. In realitate n-au decat o aparenta de moneda. Chiar si asa, haideti sa facem o paralela cu medaliile batute de diferite organizatii, chiar si particulare. Ele se incadreaza la "medalistica" (considerata ca apartinand numismaticii). Eu nu vreau decat sa scot in evidenta cateva aspecte care fac incadrarea mai putin stricta. Ele au forma de moneda si daca sunt frumos lucrate, chiar si in lipsa unui decret care sa le declare monede, sunt obiecte colectabile. Nu am spus ca-s monede, dupa cum puteti citi mai sus. Cat despre cuvintele folosite in reclame, chiar vreti sa deschidem un topic si sa constatam cat de mincinoase sunt 100% dintre reclame? Oricum, un numismat va distinge imediat diferenta intre ele si monede.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

berserkr scrie:Nu-s de parere ca aceste obiecte sunt "facaturi". Nu-s nici piese numismatice decat prin forma, ele mai degraba sugereaza niste monede/medalii. Dar pot fi oboecte frumoase iar colectionarii de arta pot gasi bucurie in a le avea. Daca o luam dupa definitia de mai sus, nici comemorativele nu se incadreaza in numismatica (de fapt parerea mea este in concordanta cu asta) si totusi sunt dorite si chiar vanate de unii numismati.
Diferenta intre comememorative si aceste "monede" este ca primele sunt emisiuni emise de bancile centrale ale statelor emitente.
Personal nu sunt de acord nici cu primele, dar macar imi imbogatesc colectia de scriitori cu ele :lol:
Cat despre acestea din urma, prefer sa nu ma uit la ele. Am vazut cateva, foarte prost lucrate, cu aspect nefinisat (aici parca si BNR face concurenta), dar am vazut si "monede" foarte bine executate. Oricum isi au si acestea fanii lor. Daca e sa tinem cont ca marea majoritate sunt bimetalice, si exista destui colectionari de asa ceva, se vor gasi clienti si pt. ele.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
alexie
**
**

Mesaj de alexie »

Am citit topicul, am dedus parerea majoritatii dar ne fiind unanimitate m-am decis ca daca azi am vazut, azi sa anunt:
Reclama aparuta in suplimentul TV, de azi, Romania Libera.
Fişiere ataşate
reere.jpg
reere.jpg (73.62 KiB) Vizualizat de 9219 ori
Cucurigu! boieri mari,
Daţi puguţa cu doi bani!
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Medaila cu Mihai Viteazul am primit-o cadou de Craciun.
Din pacate firma respectiva practica urmatorul procedeu : prima moneda cumparata e la 30 de lei si urmatoarele la 60 de lei.
Eu primindu-le cadou pe amandoua ( comandate de sotie ) nu am obiectat dar i-am sugerat sotiei sa nu mai accepte comenzile ulterioare.
La 30 de lei era convenabil indiferent de statutul piesei. Le-am considerat medalii private iar calitatea realizarii este destul de buna.
Nici nu au lista medaliilor care vor face parte din serie asa ca nu stii ce primesti decat cand deschizi plicul.
Scrie răspuns