Protectia imaginilor

Moderatori: Deus, Comboloi

vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

marcus aurelius scrie:Foarte simpla rezolvarea la aceasta problema. Toti cei ce upload-am poze pe acest site, trebuie sa cadem de acord ca pe pozele care le postam sa apara sigla acestui forum, respectiv transylvanian-numismatic forum la fel ca si pozele din albumul numismatic. Acest lucru cred ca dl. Aldor poate sa-l rezolve. Ar exista un mic amendament. Pozele nu pot fi publicate fara acordul in scris al proprietarului de drept.
Din cate cunosc eu, atata timp cat dai referinta unui text sau a unei imagini este perfect legal chiar si fara acordul proprietarului. Probabil ca doar daca imaginile nu sunt facute public initial ar fi necesar un eventual acord al proprietarului.
stfp scrie:Va mai ofer un punct de vedere in totala contradictie cu ce s-a scris mai sus: De ce nu va ganditi sa oferiti imaginile pe care le produceti (scanari sau fotografii de monede si bancnote, sa zicem) tuturor sa faca ce vor cu ele, nemazgalite cu scrisuri, logo-uri sau alte asemenea?

S-a mentionat mai sus 'munca' (in sensul de efort) celor care genereaza aceste imagini. Sa fim seriosi, cat iti ia sa faci o poza sau un scan? 30 de secunde? 1 minut? Si in plus ganditi-va la cate imagini facute de altii va uitati in fiecare zi cand va dati pe net (nu numai in acest forum, ci peste tot) - zeci, daca nu chiar sute? Autorii acestor imagini au avut vreo pretentie sa fie remarcati in vreun fel? V-au cerut ceva?

Pentru a nu fi banuit ca vorbesc asa teoretic, ca sa ma aflu in treaba, vreau sa mentionez ca am pe site-urile personale circa 15,000 de poze (din diverse domenii - nelegate de monede sau bancnote) care sunt oferite tuturor fara nici o restrictie, la dimensiunile originale si fara vreun scris sau watermark sau ceva similar - si asa au fost inca de la inceput, din vara lui 2003. Nu am regretat niciodata aceasta alegere si de fiecare data cand imi regasesc vreo poza in ziare, prin stiri pe web, bloguri samd. nu pot decat sa ma bucur.
Acesta este un punct de vedere, insa atunci cand este oferita spre vanzare o piesa a carei imagine pentru exemplificare este alta decat cea reala atunci avem de a face cu ceea ce poate fi numit inselaciune.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Exact, diferenta o face scopul in care se publica imaginea. Daca scopul proprietarului imaginii nu este de a publica imaginea pentru folosirea ei, ci numai pentru ilustrarea ca obiect de vanzare, atunci trebuie obtinut acordul lui pentru publicare in alte scopuri. Astfel el poate pune orice pe poza daca vrea, iar in scopul publicarii odata cu acordul poate furniza si o imagine clara.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
newbasic

Mesaj de newbasic »

@ berserkr - eu consider ca in multe cazuri , marginea flanului unei monede este tot atat de important ca restul detaliilor :)

Cat despre protectia imaginilor ... am citit tot ce s-a discutat in acest topic si in mare am aceeasi parere ca si domnul stfp. Sa nu uitam ca noi coletionam niste obiecte care pana la urma apartin parimoniului unei tari, noi suntem doar niste "custozi" ale pieselor pe care le colectionam. Plus ca aceasta "mutilare" a imaginilor nu este folosita decat atunci cand imaginile in cauza sunt destinate vanzari. ( ex : http://credinmine.files.wordpress.com/2 ... ygirlk.jpg )
Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (Art.30 CR)
sorin70

Mesaj de sorin70 »

newbasic scrie:Sa nu uitam ca noi coletionam niste obiecte care pana la urma apartin parimoniului unei tari, noi suntem doar niste "custozi" ale pieselor pe care le colectionam.
Vreti sa spuneti ca noi nu suntem proprietarii colectiilor noastre ?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

newbasic scrie:@ berserkr - eu consider ca in multe cazuri , marginea flanului unei monede este tot atat de important ca restul detaliilor :)
...................
Nu are legatura cu exemplul meu unde marginea se vede suficient de bine ca sa se poata estima starea piesei. De aceea n-am acoperit toata zona exterioara. Normal ca muchia e importanta, dar daca ai masura in ce faci se poate gasi un echilibru :)
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

vlahul scrie:Din cate cunosc eu, atata timp cat dai referinta unui text sau a unei imagini este perfect legal chiar si fara acordul proprietarului. Probabil ca doar daca imaginile nu sunt facute public initial ar fi necesar un eventual acord al proprietarului.
Nu este asa intotdeauna. Imaginati-va urmatoarea situatie: scrieti o carte si o publicati; X scrie imediat o alta carte pe acelasi subiect care in esenta este "Vlahul a spus recent ca <<...>>" si aici reproduce un fragment mare din textul dvs. Din punct de vedere tehnic a facut referire la textul dvs, dar contributia lui X este practic 0. La fel este si la imagini.

In realitate se considera ca drepturile asupra unui text sau imagini sunt retinute automat de cel care le-a publicat si orice reproducere ulterioara trebuie sa aiba acordul proprietarului. De aceea multe imagini au in legenda "Reprodus cu permisiunea autorului/a detinatorului dreptului de autor".

Partea "frumoasa" este ca nici autoplagiatul nu este etic. In plus se poate intampla ca autorul sa nu mai fie si detinatorul dreptului de autor (acesta trecand la editor), ceea ce face ca autoplagiatul sa treaca din sfera etica in cea legala.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

sorin70 scrie:
newbasic scrie:Sa nu uitam ca noi coletionam niste obiecte care pana la urma apartin parimoniului unei tari, noi suntem doar niste "custozi" ale pieselor pe care le colectionam.
Vreti sa spuneti ca noi nu suntem proprietarii colectiilor noastre ?
Cred ca afirmatia lui newbasic era mai degraba filozofica decat legala.
flaviu

Mesaj de flaviu »

Paguboasa filozofie,nu o sa vad niciodata colectia mea donata,si aruncata in vre-un beci de muzeu,iar notinea d e patrimoniu e foarte larga in conceptia domnului newbasic ca dealtfel notinea de proprietate,
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Haideti sa stam pe subiect - "Protectia imaginilor"
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
newbasic

Mesaj de newbasic »

fiecare intelege ce vrea din ceea ce am spus si este liber sa faca ceea ce vrea cu piesele din colectia proprie , sa nu uitam ca viata e trecatoare :) piesele din colectie rezista mai mult decat noi :wink: .

@ flaviu daca nu o vedeti niciodata aruncata intr-un beci de muzeu , atunci ce o sa faceti cu ea ? o sa o ingropati cu dumeavoastra sau o sa o lasati mostenire copiilor care o sa o vanda pe nimic ?
Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (Art.30 CR)
flaviu

Mesaj de flaviu »

Atunci cind o sa gasesc de cuviinta o sa incerc sa directionez colectia spre cineva care sa o aprecieze,( nu doar material), nu neaparat in familie si nu neaparat vinduta sunt diferite forme de a o pastra postum,nu exclud varianta muzeului,dar pana nu se va schimba optica muzeelor... exclus. Scuze pentru off topic,inchei aici.
Scrie răspuns