Cum sa curat moneda?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
sicrra
**
**

Cum sa curat moneda?

Mesaj de sicrra »

Astept sfaturi despre cum ar trebui sa curat moneda.

Pana acum am curatat moneda prin metoda soft: tinuta 3-4 zile in apa demineralizata si spalata cu sapun lichid, procedeul repetat de 10 ori si am ajuns la acest rezultat

Ma deranjeaza depunerile de pe moneda care nu cedeaza. Varianta descrisa mai sus nu da rezultate in privinta lor.

Cum sa scap de depuneri fara sa distrug moneda?

Nu imi dau seama exact din ce material e moneda. Nu pare a fi de bronz sau cupru. Am frecat cantul si am dat de material de culoare argintie inchisa parca cu tenta rosiatica. Poate fi un aliaj din argint cu cupru?

In ceea ce priveste identificarea monedei (diametru 19mm) cred ca e denar imparatul Comodus, am dreptate?

Astept sfaturi.

Va multumesc
Fişiere ataşate
1.jpg
1.jpg (50.28 KiB) Vizualizat de 9530 ori
2.jpg
2.jpg (44 KiB) Vizualizat de 9530 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu vad scrisul din poza dvs. Oricum e un denar cu continut scazut de argint. E greu de determinat cat a mai ramas sub produsii de coroziune. De aceea nu stiu daca o curatare l-ar imbunatati sau l-ar inrautati. In general argintul se curata cu zeama de lamaie. Insa monedele din argint slab se pot distruge in acest fel. Insistati cu apa demineralizata. Ar putea dura o luna - doua dar riscul e mai mic. La doua - trei zile il scoateti si-l periati cu periuta de dinti si sapun si inlocuiti apa. Cel mai probabil este Antoninus Pius (RIC 194) asemanator cu:
Fişiere ataşate
RIC_0194.jpg
RIC_0194.jpg (43.62 KiB) Vizualizat de 9497 ori
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Nu e mai degraba un denar suberat?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu prea vad ceva care sa-l indice ca atare. De obicei la suberate vezi o exfoliere sau o regiune unde cele doua materiale se disting. Nu zic, ar putea fi, insa mie imi sugereaza mai degraba un limes (denari batuti la frontierele imperiului in material cu continut mic de argint).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Am avut candva un denar de Caracalla care prezenta cam aceleasi caracteristici. Nu se poate intampla ca la o suberata foita de argint sa dispara in intregime si sa ramana doar miezul de bronz?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Ba da, si chiar des. Insa miezul de suberata de obicei are un relief mai estompat. Sigur, poate fi si suberata, e greu sa-ti dai seama fara s-o vezi "live". Pana la urma, fie una fie alta, legat de curatare raman la parerea ca trebuie multa blandete :)
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Poate fi un denar din argint oficial (tot Ant. Pius mi se pare si mie) cu patina cenusie peste care apar - datorita cuprului din aliaj si coroziunii de suprafata - zonele acelea cu oxid rosu de cupru (cuprit - Cu2O) si ceva cloruri (verzi). Poate fi si suberata, produsii de coroziune ai cuprului sa fi aparut in zona unde s-a spart foita de argint, dar mi se pare mai putin probabil.

In orice caz, cupritul acela rosu iese ultimul la curatare, este destul de "incapatanat". Daca nu aveti EDTA disodic, puteti incerca cu "amoniac" diluat (am descris anterior metoda), dar tratamentul va dura si moneda va fi complet curatata (argintie adica), si va arata probabil ca denarul din imaginea urmatoare celei a monedei dv. Intai va disparea toata "verdeata", apoi se vor micsora treptat insulele de oxid rosu de cupru - dv. veti decide in ce punct opriti curatarea chimica. Merge si zeama de lamaie, dar e preferabil un mediu bazic.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Ma tem ca va arata mult mai urat. Cred ca aliajul slab de argint va da dupa curatare o suprafata poroasa si rugoasa.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
sicrra
**
**

Mesaj de sicrra »

nu sunt adeptul metodelor de curatare chimice, am doar experiente negative folosind aceste metode

e frustrant sa distrugi in cateva minute sau ore o moneda care a reusit sa "supravietuiasca" aproape 1800 de ani

mai bine o las asa

va multumesc
Scrie răspuns