Inlaturarea urmelor de montura
Inlaturarea urmelor de montura
Am intrat in posesia unei monede care are urme de montura in partea de sus. Urma ramasa e destul de reliefata, si ma intrebam daca nu se poate inlatura excesul de material. Poate fi si altceva decat cositor?
Are cineva experienta in aceasta privinta?
Are cineva experienta in aceasta privinta?
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
S-a mai discutat subiectul. Repet : Functie de lipitura si metal folosit se poate indeparta cu sau fara urma. Cele cu Sn sau Pb se rezolva de regula fara urme vizibile. In general cea cu Ag si Au - mai greu fara sa lase urma, depinde cum a fost realizata lipitura, cat de afectata e piesa si bineinteles de mana bijutierului.
Eventual postati o imagine cu piesa, preferabil un detaliu clar in zona lipiturii.
Atunci nu am stiu eu sa caut. V-as fi recunoscator daca imi puteti indica unde s-a mai discutat.
Detalii ale lipiturii:
Detalii ale lipiturii:
- Fişiere ataşate
-
- m1.jpg (30.01 KiB) Vizualizat de 9312 ori
-
- m2.jpg (55.04 KiB) Vizualizat de 9312 ori
-
- m3.jpg (32.1 KiB) Vizualizat de 9312 ori
Multumesc.
Discutia indicata este mai degraba deprimanta relativ la o solutie de aplicat acasa.
La varianta incalzit + pompa de cositor ma gandisem si eu, dar nu stiu sigur ce metal este. Pare sa fie cositor. Poate cineva sa isi dea seama din ce metal este lipitura din imaginile de mai sus?
Ca si sursa de caldura nu cred ca dispun decat de un ciocan de lipit. Acesta este suficient pentru a topi cositorul, si, sper eu, insuficient pentru a topi aliajul monedei Ag 90%, Cu 10%.
Temperaturile de topire gasite de mine sunt:
Staniu: 232,06 °C
Plumb: 327.60 °C
Zinc: 419.73 °C
Argint: 961.00 °C
Aur: 1,064.58 °C
Cupru: 1,084.60 °C
Nicket: 1,453.00 °C
[Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_el ... ting_point ]
Imi propun sa incerc la sfarsit de saptamana. Pana atunci, orice alt sfat e binevenit.
Discutia indicata este mai degraba deprimanta relativ la o solutie de aplicat acasa.
La varianta incalzit + pompa de cositor ma gandisem si eu, dar nu stiu sigur ce metal este. Pare sa fie cositor. Poate cineva sa isi dea seama din ce metal este lipitura din imaginile de mai sus?
Ca si sursa de caldura nu cred ca dispun decat de un ciocan de lipit. Acesta este suficient pentru a topi cositorul, si, sper eu, insuficient pentru a topi aliajul monedei Ag 90%, Cu 10%.
Temperaturile de topire gasite de mine sunt:
Staniu: 232,06 °C
Plumb: 327.60 °C
Zinc: 419.73 °C
Argint: 961.00 °C
Aur: 1,064.58 °C
Cupru: 1,084.60 °C
Nicket: 1,453.00 °C
[Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_el ... ting_point ]
Imi propun sa incerc la sfarsit de saptamana. Pana atunci, orice alt sfat e binevenit.
Verificati ce metal are lipitura, posibil sa fie Ag. Daca e Sn/Pb se poate indeparta fara urma (vizibila), din cate imi dau seama din imagine nu pare afectata moneda. Nu este indicat pistolul de lipit (lasa urma pt. ca suprafata de contact e destul de mare), va trebuie bec de gaz - tip Bunsen sau similar. Daca e Ag doar la bijutier. Oricum indiferent de metal va sugerez totusi sa mergeti la bijutier nu are rost sa riscati sa o ''deteriorati'' mai rau. 
Ultima oară modificat 30 Iul 2009, 09:51 de către ZAR, modificat de 2 ori în total.
Pare cositor. In plus nu vad cine-ar fi lipit o gaica de cupru cu argint. In cazul in care-i cositor mai exista o solutie (pe care n-am incercat-o ca n-am avut de ce
) si anume plasarea piesei in congelator pentru cateva ore si apoi cu foarte mare atentie trageti de ramasitele gaicii cu un spitz sau un cleste mai precis, cu care se poate apuca exact ceea ce trebuie. Cositorul la temperatura foarte joasa devine foarte casant.
Off-topic: mi-am adus aminte ca la dezastrul lui Napoleon in razboiul cu rusii, o mare contributie au avut nasturii de cositor de la haine care la temperatura iernii siberiene s-au dezintegrat
Off-topic: mi-am adus aminte ca la dezastrul lui Napoleon in razboiul cu rusii, o mare contributie au avut nasturii de cositor de la haine care la temperatura iernii siberiene s-au dezintegrat
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Se dezintegreaza cu conditia sa fie cositor pur.berserkr scrie:Cositorul la temperatura foarte joasa devine foarte casant.
Off-topic: mi-am adus aminte ca la dezastrul lui Napoleon in razboiul cu rusii, o mare contributie au avut nasturii de cositor de la haine care la temperatura iernii siberiene s-au dezintegrat :D
In general aliajele de lipit sunt formate in diferite proportii din Sn si Pb ( spre exemplu Lp60 are 60%Sn ).
In lipsa becului Bunsen se poate incerca si la aragaz fara capacul care acopera ochiul.
Eu n-am mizat pe faptul ca se dezintegreaza, altfel nu pomeneam de cleste. Am mizat pe faptul ca aliajul devine friabil si usor de rupt, ba chiar s-ar putea ca suprafata sa ramana intacta, asa cum era inainte de lipire. Am intalnit fenomenul asta cand lucram zilnic cu aparatul de lipit
Cu topitul nu stiu daca e mai bine, pentru ca se intinde nu se dezlipeste.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!