Intrebari legate de colectia mea.
Chiar asa... gasiti o piesa foarte interesanta, cu semnificativ de mult sub pretul pietei, aveti portofelul plin, dar costa 7$... si nu e din argint. Treceti pe langa ea?
Eu partea cu "dupa tip" nu prea o inteleg. Unde se trage linia? Cat de la fel trebuie sa fie cu exceptia milesimului?
50 lei 1992 cifre groase e acelasi tip cu 50 lei 1993?
5 bani 1952 e acelasi tip cu 5 bani 1953?
1 leu 1924 Poissy e acelasi tip cu 1 leu 1924 Bruxelles?
1 leu 1950 e acelasi tip cu 1 lei 1951 aluminiu?
10 bani 1954 e acelasi tip cu 10 bani 1955?
1 leu 1906 cu punct e acelasi tip cu fara punct?
Eu partea cu "dupa tip" nu prea o inteleg. Unde se trage linia? Cat de la fel trebuie sa fie cu exceptia milesimului?
50 lei 1992 cifre groase e acelasi tip cu 50 lei 1993?
5 bani 1952 e acelasi tip cu 5 bani 1953?
1 leu 1924 Poissy e acelasi tip cu 1 leu 1924 Bruxelles?
1 leu 1950 e acelasi tip cu 1 lei 1951 aluminiu?
10 bani 1954 e acelasi tip cu 10 bani 1955?
1 leu 1906 cu punct e acelasi tip cu fara punct?
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Mda... am scris in acelasi timp.berserkr scrie:AR fi util sa indicati cui raspundeti. Eu n-am zis nimic legat de tip
Comentariul meu se refera la parerile exprimate de dl. stfp.
Ati inteles gresit ce am vrut sa spun.Eu ma refeream la colectionarul care uneori cumpara monede care poate nu ii sunt in tematica, sau dupa care nu s-a uitat niciodata.De multe ori mi s-a pus intrebarea:De ce ai luat moneda aia, si deastea colectionezi?Urmand ca raspunsul sa fie:Nu, da mi-a placut pe moment si am luat-o.berserkr scrie:Colectionar de moment? Ce numiti asa? Inspiratia intervine si aici ca in orice alt domeniu. Colectionar de moment nu are sens. Nu poti sa devii brusc colectionar si apoi imediat sa-ti treaca.
Pentru ca banii disponibili pentru achizitii sunt limitati, fie ca ne place sau nu. Niste reguli clare ajuta la cheltuirea lor in mod optim. Dar (ma repet aici) sunt propriile mele pareri pe care doar le-am prezentat ca raspunsuri la intrebarile initiale ale domnului din Timisoara.banivechi scrie:Pai de ce sa-mi limitez placerea cu reguli gen "pret maxim 5$", "Romania", "bancnote" s.a.m.d.?
Foarte bine, fiecare procedeaza cum dorestebanivechi scrie:In general daca-mi place ceva si am posibilitatea sa achizitionez o fac.
Dar asta si sunt! De ce sa nu-mi placa ceva ce este corect si adevarat - in cazul meu?banivechi scrie:Colegului stfp cred ca nu i-ar face placere sa fie catalogat drept colectionar de "maxim 5 $".
Desigur, nu este in sfera mea de interes. Acei 7$ pot fi cheltuiti mult mai cu folos pe alte 7 monede de 1$ (sa zicem).capa scrie:gasiti o piesa foarte interesanta, cu semnificativ de mult sub pretul pietei, aveti portofelul plin, dar costa 7$... si nu e din argint. Treceti pe langa ea?
E posibil sa intrebati asta gandindu-va doar la Romania, dar eu vorbesc de monede din lumea larga. Sunt undeva intre 15.000 si 20.000 de tipuri de monede 'normale' (nu fitze, nu proof samd), daca ar sta cineva sa le colectioneze dupa an probabil ca ar fi peste 100.000 de variante. Repet, ganditi-va din prisma colectionarului de monede straine, nu de monede romanesti unde datorita numarului mic de monede emise (atat tipuri cat si ani) intrebarea nu se aplica.capa scrie:Eu partea cu "dupa tip" nu prea o inteleg. Unde se trage linia? Cat de la fel trebuie sa fie cu exceptia milesimului?
E o intrebare buna. Krause le considera lafel, eu le consider diferite. Totusi sunt convins ca alti colectionari dupa tip le considera la fel (sau nici macar n-au remarcat diferenta)50 lei 1992 cifre groase e acelasi tip cu 50 lei 1993?
Aici e simplu - clar nu, aparitia stelei in stema face sa fie un tip nou.5 bani 1952 e acelasi tip cu 5 bani 1953?
Clar da, mintmark-uri diferite nu schimba tipul monedei1 leu 1924 Poissy e acelasi tip cu 1 leu 1924 Bruxelles?
Nu, material diferit inseamna si tipuri diferite. Valabil si pentru diferente mai subtile, de genul otel placat vs. cupro-nichel sau otel magnetic vs. otel nemagnetic (Italia 50c/1L/2L anii '39-'42)1 leu 1950 e acelasi tip cu 1 lei 1951 aluminiu?
Nu, ROMINA vs ROMANA inseamna tipuri noi, la fel ca orice schimbare in legende (texte).10 bani 1954 e acelasi tip cu 10 bani 1955?
Da, e o diferenta minora.1 leu 1906 cu punct e acelasi tip cu fara punct?
Moneda de 2 marci 1937 am cumparato din timisora la pretul de 18 lei,adica la pret foarte bun luand in considerare faptul ca uni o vindeau la 30 lei si chiar mai mult!!!
Domnule levelx,in timisoara o sa dati peste multi vanzatori care cer preturi "unice",asta e...Cel mai bine este sa va interesati de valorea de piata a monedelor pe care le doriti(de pe net...etc),astfel veti putea face comparatie intre preturile care va vor fi cerute-in timisoara,de obicei "mult mult peste" valoarea de piata- si cele care intradevar sunt!!!
Va doresc succesc!
Edit:
Domnule stfp,cu tot respectul cuvenit, judecand dupa cantitatea monedelor si bancotelor pe care dumneavoastra le aveti date spre vanzare,nu cred ca sunteti un colectionar de 5$!!!
Domnule levelx,in timisoara o sa dati peste multi vanzatori care cer preturi "unice",asta e...Cel mai bine este sa va interesati de valorea de piata a monedelor pe care le doriti(de pe net...etc),astfel veti putea face comparatie intre preturile care va vor fi cerute-in timisoara,de obicei "mult mult peste" valoarea de piata- si cele care intradevar sunt!!!
Va doresc succesc!
Edit:
Domnule stfp,cu tot respectul cuvenit, judecand dupa cantitatea monedelor si bancotelor pe care dumneavoastra le aveti date spre vanzare,nu cred ca sunteti un colectionar de 5$!!!
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
Evreul are o vorba: sintem prea saraci ca sa ne permitem lucruri ieftine.stfp scrie: Pentru ca banii disponibili pentru achizitii sunt limitati, fie ca ne place sau nu. Niste reguli clare ajuta la cheltuirea lor in mod optim.
Dupa mine autoimpunerea unei limitari de pret gen 5$, sau chiar 50 duce intr-o singura directie: acumularea unei cantitati mari de monede in detrimentul calitatii. Probabil gasim intr-o astfel de colectie un 5 Pengo din aluminiu dar nu-l vom gasi pe cel din argint cu Sfintul Stefan. Vom gasi 2 shillingi britanici de dupa 1948 dar nu vom vedea un Pistrucci. Vom gasi un 20 lei 1930 Carol II dar nu vom vedea Hora. Nu veti completa niciodata o colectie gen "o moneda din fiecare tara" fiindca sint multe tari care au emis citeva tipuri de monede, toate destul de scumpe, si niciodata nu veti avea sansa sa incepeti o colectie de monede "crown size".
Cu alte cuvinte veti ramine cu achizitiile la nivelul unui elev de scoala generala sau liceu.
Desigur ca este si aceasta o linie de urmat, cunosc destui astfel de colectionari in toata lumea, am si facut multe schimburi, ca si dv de altfel, fiindca aveti feedback-uri multe pe site-urile de swapping. Insa eu consider stacheta mult prea jos. Acum cind e posibil sa cumperi monede din Australia si pina in Africa de Sud, lucru care acum 20 ani era imposibil chiar si pentru marea majoritate a colectionarilor din Occident mi se pare ilogic.
N-am nevoie de viza ca sa ma scald in Egee sau Oceanul Indian, dar eu prefer Lacul Tei.
Fie ca va place sau nu raspunsul meu, eu sunt de parere ca orice colectionar strange totusi o tema. Ca este strans fiecare tip monetar, sau capul de serie a unui tip, ca este o moneda de 5$ sau de 2 parale, sau toate monedele emise in lume, sau doar monede proof, ele intra intr-o tema impusa de colectionar.
Si aici poate aparea subiectivismul fiecaruia dintre noi, in a alege sau sorta ce strangem cu adevarat. Cu totii stim ca de cele mai multe ori, pt o moneda care ne starneste interesul, dam de cele mai multe ori mai mult decat consideram ca face. La urma urmei, si Krause tot de oameni e facut. Ce conteaza ca in el, un dolar Morgan e cotat cu x usd, cand la noi nu-i vezi decat , de cele mai multe ori la pretul X la puterea y (de cele mai multe ori 10
).
Sunt singur ca pentru toti dintre noi, conteaza doar scopul final al colectiei. Si anume sa ne incante in primul rand pe noi.
Ca veni vorba ... Cati dintre dumneavoastra ati participat in calitate de expozant, la o expozitie (cu monede) in ultimii 10 ani? (banuiesc ca am mai multe degete la o mana
).
Deoarece parerea mea este ca orice colectionar strange o tema, indiferent de tipul ei, eu nu am cum sa ies din tipar.
Astfel, temele mele (pt monede) sunt:
1. Monede Romania - 1867 - prezent (dar fara monedele jubiliare)
2. Falsuri monede Romania.
3. Monede cu efigii de scriitori (aici se incadreaza si cei de pe jubiliarele romanesti).
Si aici poate aparea subiectivismul fiecaruia dintre noi, in a alege sau sorta ce strangem cu adevarat. Cu totii stim ca de cele mai multe ori, pt o moneda care ne starneste interesul, dam de cele mai multe ori mai mult decat consideram ca face. La urma urmei, si Krause tot de oameni e facut. Ce conteaza ca in el, un dolar Morgan e cotat cu x usd, cand la noi nu-i vezi decat , de cele mai multe ori la pretul X la puterea y (de cele mai multe ori 10
Sunt singur ca pentru toti dintre noi, conteaza doar scopul final al colectiei. Si anume sa ne incante in primul rand pe noi.
Ca veni vorba ... Cati dintre dumneavoastra ati participat in calitate de expozant, la o expozitie (cu monede) in ultimii 10 ani? (banuiesc ca am mai multe degete la o mana
Deoarece parerea mea este ca orice colectionar strange o tema, indiferent de tipul ei, eu nu am cum sa ies din tipar.
Astfel, temele mele (pt monede) sunt:
1. Monede Romania - 1867 - prezent (dar fara monedele jubiliare)
2. Falsuri monede Romania.
3. Monede cu efigii de scriitori (aici se incadreaza si cei de pe jubiliarele romanesti).

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Eu consider ca si "statele lumii" poate fi considerata o tematica. Sa achizitionezi cel putin o moneda din fiecare tara. Tarile pot fi statele actuale sau statele intre anii 1900-1990, pentru ca unele au disparut, sau departit si-au schimbat denumirea,etc cum ar fi: URSS, RDG, RFG, Yugoslavia, Cehoslovacia, Zair, Birmania
Re: Intrebari legate de colectia mea.
S-a rezolvat!
Ultima oară modificat 01 Mar 2010, 09:36 de către Dmariog, modificat 1 dată în total.
Multumesc mult pentru precizari. Daca se poate sa mai imi spuneti cate tipuri sunt, dupa criteriile dumneavoastra, la 5 lei 1881.stfp scrie:E posibil sa intrebati asta gandindu-va doar la Romania, dar eu vorbesc de monede din lumea larga. Sunt undeva intre 15.000 si 20.000 de tipuri de monede 'normale' (nu fitze, nu proof samd), daca ar sta cineva sa le colectioneze dupa an probabil ca ar fi peste 100.000 de variante. Repet, ganditi-va din prisma colectionarului de monede straine, nu de monede romanesti unde datorita numarului mic de monede emise (atat tipuri cat si ani) intrebarea nu se aplica.capa scrie:Eu partea cu "dupa tip" nu prea o inteleg. Unde se trage linia? Cat de la fel trebuie sa fie cu exceptia milesimului?
E o intrebare buna. Krause le considera lafel, eu le consider diferite. Totusi sunt convins ca alti colectionari dupa tip le considera la fel (sau nici macar n-au remarcat diferenta)50 lei 1992 cifre groase e acelasi tip cu 50 lei 1993?
Aici e simplu - clar nu, aparitia stelei in stema face sa fie un tip nou.5 bani 1952 e acelasi tip cu 5 bani 1953?
Clar da, mintmark-uri diferite nu schimba tipul monedei1 leu 1924 Poissy e acelasi tip cu 1 leu 1924 Bruxelles?
Nu, material diferit inseamna si tipuri diferite. Valabil si pentru diferente mai subtile, de genul otel placat vs. cupro-nichel sau otel magnetic vs. otel nemagnetic (Italia 50c/1L/2L anii '39-'42)1 leu 1950 e acelasi tip cu 1 lei 1951 aluminiu?
Nu, ROMINA vs ROMANA inseamna tipuri noi, la fel ca orice schimbare in legende (texte).10 bani 1954 e acelasi tip cu 10 bani 1955?
Da, e o diferenta minora.1 leu 1906 cu punct e acelasi tip cu fara punct?