Intrebarile unui incepator

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
SilviuB
**
**

Intrebarile unui incepator

Mesaj de SilviuB »

Buna ziua celor de pe forum. Sunt nou si pe forum cat si in aceasta arta a numismaticii si as dori sa invat cat mai multe de la experti direct(daca pot zice asta), decat de pe variatele siteuri de pe net cu opinii contradictorii probabil.

Sunt incepator, cum am mai zis, dar am o colectie de cateva sute de monede si din tara, si din afara, contemporane, dar si din vremuri mai vechi. Ma gandesc ca primul lucru care ar trebui facut ar fi o inventariere a lor, nu? Daca da, cum fac asta? Excel... Moneda si an? Ma gandesc ca poate ar trebui mai multe date?

Am citit posturile despre clasoare si am decis sa imi cumpar cartonase autoadezive, folii OPTIMA... problema care s-a ridicat a fost: daca voi face acest lucru, care anume monezi le voi pune la "loc special" si care sunt lasate pe dinafara? Din nou, in colectie sunt peste 500 de monede (ce-i drept, sunt si la fel, si din acelasi an, dar si ani diferiti).

Voi incheia aici acest post; cred ca am scris cam mult oricum pentru un prim post, dar sunt intrebarile mele de inceput si as dori sa aflu cat mai multe.

Va multumesc si o zi buna,
SilviuB
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Bun venit pe forum ! O "multime" de monede nu alcatuiesc o colectie . Pentru ca mai multe piese sa constituie o colectie trebuie sa aibe un numitor comun , adica sa aiba o TEMATICA . Puteti colectiona monede romanesti ( de la .... , pana la .... ) , puteti colectiona monede cu personalitati , monede cu animale , cu biciclete ....sau orice alta tematica va doriti , tematica pe care o mai fac si altii sau una personalizata , inedita , ideea e ca acele monede sa aibe un numitor comun , unul care sa va placa , unul de care sa fiti interesat . Despre raritatea , valoarea si starea de conservare a monedelor ....puteti "consulta" internetul ...sau diverse cataloage , aceasta pasiune necesita multa munca de autodidact .
T.M.T.

Mesaj de T.M.T. »

Cateva sugestii pentru d-nul SilviuB:
- separati monedele romanesti de cele straine si astfel obtineti doua domenii mari de extindere a colectiei si veti decide pe care cale o apucati - colectie monede romanesti si/sau straine;
- va puteti stabili materialul din care sa fie fabricate monedele: metal comun, argint, aur, etc.;
- este clar ca trebuie sa aveti o evidenta a lor, in excel este foarte bine si comod. Coloane pe care le gasesc necesare ar fi cele clasice: nr. crt., tara, valoarea nominala, anul de emisie, detalii {descriere moneda}, material, stare de conservare, pretz de achizitie, pretz de catalog, obs. {si altele};
- in cartonase autoadezive ar fi bine sa puneti cea mai buna moneda de tipul respectiv, dublurile ramanand pe "dinafara" pentru eventuale schimburi sau vanzare a lor; in plus le puteti face poze mult mai bune decat daca ar fi sa le fotografiati prin cartonas.
Succes.
SilviuB
**
**

Mesaj de SilviuB »

Roantichitati, multumesc de raspuns si da, am citit ca ar fi bine sa fie si o oarecare tematica, un numitor comun, dupa cum ati spus, dar daca este vorba de TOTUL, e putin cam mult, nu? Adica am si romanesti si straine si ma bucura toate la fel de mult din cauza diversitatii lor: forma, culoare, imagine, personalitate etc. Daca as alege doar o anumita caracteristica, simt ca le-as ignora pe celelalte...

T.M.T, va multumesc pentru sugestii. Treaba cu Excelul aparent va lua ceva timp. Detaliile, materialul, preturile de catalog presupun ca le iau de pe net, nu?

Dar daca stau mai bine si ma gandesc si dupa ce mi-am mai aruncat un ochi printre monede, am observat ca sunt multe la fel, doar ca difera anul. Sa zicem ca am o moneda de 100 lei din 1991 pana in 1995 (4 monezi - exemplu dat la intamplare). As putea sa pastrez doar 1 sau 2, nu? Ar fi mai simplu asa, pare-mi-se... Sau e ceva special in fiecare an de emisie? La o simpla privire, nu pare sa fie nimic in plus sau minus...
capa

Mesaj de capa »

Va recomand sa cititi si aici:

http://transylvanian-numismatics.com/ph ... highlight=

unde s-au discutat cateva dintre subiectele de care sunteti interesat.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
T.M.T.

Mesaj de T.M.T. »

Este necesar si un catalog {fie in format CD, DVD sau format scris} pentru domeniu/domeniile pe care le-ati ales. Asa veti avea toate detaliile despre monedele dv. {an emisie, tiraj, material} si un pret de referinta - in cazul unor viitoare achizitii.
Pentru monedele romanesti sunt de parere ca trebuie colectionate dupa anii de emisie.
Eventual sa cautati pe site-urile de profil si criteriile de evaluare ale monedelor {starii de conservare - F, VF, XF, UNC} pentru a putea face o incadrare intr-un interval cat mai rastrans in cazul cumpararii unora.
SilviuB
**
**

Mesaj de SilviuB »

Multumesc de linkuri, sugestii.

Am inceput sa le inventariez in Excel cu cateva campuri:
- tara;
- an de emisie;
- denominantie;
- observatii (cateodata scriu aliajul sau metalul din care e facuta respectiva moneda sau ce gasesc eu interesant la ea si ar merita notat);
- dimensiuni (sa stiu ce cartonase voi cumpara mai incolo);
- o valoare informativa (luate din catalogul 2010 Standard World Coins Catalog).
- precum si acel KM :D

Am avut parca si o moneda (sau 2) pe care nu le-am gasit in el... caut pe net.

Sunt bune campurile respective? Trebuie adaugat ceva sau scos?
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Nu transformati numismatica in contabilitate , ar fi pacat . Timpul alocat tabelelor folositi-l mai util in studiul monedelor , usor usor o sa asimilati informatiile necesare si o sa aveti un beneficiu atunci cand acele informatii o sa le retineti si ulterior o sa le puteti utiliza , fara a consulta tabele . Faceti notite doar in cazurile in care considerati ca este necesar . Folositi daca doriti un tabel in cazul monedelor antice , medievale si eventual in cazul unei colectii de falsuri . Nu vad strict necesar acest tabel in cazul monedelor moderne decat in cazul in care va doriti sa deveniti un dealer si atunci un inventar ar fi util . Cat priveste tematica , nu este necesar sa aveti una singura , puteti face mai multe colectii , ...de ex puteti sa le structurati pe continente pentru a putea sa le inglobati pe toate in cateva colectii , care sa aiba totusi un criteriu .
operator59

Mesaj de operator59 »

Domnule SilviuB,
Observ ca sunteti interesat de "toate" monedele, dar cele care au doar anul de batere diferit nu prezinta interes.
Un domeniu de interes pentru dvs. poate fi o colectie de monedele lumii uni-fatza (adica una dintr-o serie de mai multi ani cu aceleasi caracteristici).
Totusi trebuie sa va spun ca o astfel de colectie presupune peste 80.000 de monede...de achizitionat. Bineinteles, puteti renunta la cele din metal pretios, cele cu tiraje mici, cele cu preturi inaccesibile, cele mai vechi de..(1800,1900,etc) si de ce nu....cele jubiliare (Insula Man are in ultimii 50 ani peste 1500 monede jubiliare emise). Atentie, exista si monede jubiliare "de circulatie" (gen 50 bani Aurel Vlaicu) care se gasesc mult mai usor. Astfel, va raman "doar" vreo 20.000.
Nu e mult, luand in calcul ca peste 2-3.000 din aceste monede le puteti gasi la preturi sub 1-2 Ron (bineinteles...cu rabdare si specula).

Folosirea Excel-ului este o recomandarea foarte buna la peste 500 de monede.
Folosirea filtrelor va ajuta sa identificati o moneda foarte usor.
Cateva coloane de ajutor pot fi: nr KM (acest nr. din catalog, va fi acelasi pentru toate monedele care prezinta acelasi "design", desi anii sunt diferiti - nu neaparat consecutivi) perioada (primul si ultimul an - evitati astfel sa luati 2 monede de acelasi fel, din ani diferiti), etc.

Depozitare monedelor in pliculete, oricate ar fi, nu e asa de costisitoare. Achizitia acestora se va face periodic, in cantitati mici (raportat la nr de monede achiztionate). Precum costurile cu tigarile (cei care fumeaza stiu) :lol:
Insa metoda de prezentare e mult mai placuta!

Dvs. alegeti!
SilviuB
**
**

Mesaj de SilviuB »

Domnule operator59, va multumesc de informatiile utile asupra numarului extrem de mare de monezi pe care aparent il doresc si de sugestia cu "perioada" in tabel. Intr-adevar, la asta nu m-am gandit, iar acum va trebui sa iau cartea respectiva din nou ca sa completez si asta.

Contabilitate suna putin plictisitor (imi cer scuze celor care lucreaza in domeniu), dar ce am facut in ultimele zile si anume sa scriu despre tot ce am in Excel mi s-a parut interesant, informativ, educational? inclusiv si au fost momente de "aaa, i-auzi!" si de nedumerire.

Dar inca mai e de lucru. Indata ce o intrebare se va ivi, nu voi ezita sa o pun pentru ca observ ca pe acest forum e lume serioasa si care ajuta fiecare cum poate un incepator.

Va multumesc!
T.M.T.

Mesaj de T.M.T. »

Fiecare dintre noi a avut un moment "zero" de inceput. La momentul respectiv nu era un astfel de forum de unde sa poti obtine date, informatii, sfaturi, etc.
Acum este mult mai usor. Oferta este mai bogata in tara. A aparut plata prin Paypal. Si sunt mai multi colectionari dornici sa impartaseasca din experienta lor. Nu e pacat sa reinventati "apa calda"? {sau rece} :lol:
Nu tebuie sa va lasati coplesit de numraul mare de monede posibil a fi colectionate. Ganditi-va ca aveti ani multi inainte si puteti sa va canalizati ulterior colectia spre un domeniu mai restrictiv. Banuiesc ca nu vreti sa terminati de colectionat intr-un interval de 5 ..6 ani. E o pasiune care va va "mistui" toata viata. Ca sa nu mai spun ca pot apare si altele pe parcurs. :D
SilviuB
**
**

Mesaj de SilviuB »

Intr-adevar, T.M.T, nu este graba in aceasta treaba plus ca da, este ceva care va tine mult timp ca vad cum a inceput sa se instaleze in mine curiozitatea si dorinta de a sti cat mai multe in domeniu.

Vin cu o alta intrebare (dupa o afirmatie): am facut o mica socoteala pentru cateva monezi si am observat ca am nevoie de un anumit numar de cartonase care incep de la marimea de 17,5mm pana la 30mm. Ce fel de folii OPTIMA (m-am gandit ca sunt cele mai bune din toate reactiile pe care le-am vazut pe forum) ar trebui sa iau ca sa pun monezile? Am vazut ca sunt pe marimi si ele, dar mi s-a parut putin mai complicat...

Cat despre clasor, cred ca voi merge pe solutia cu biblioraftul de la librarie si foile OPTIMA perforate in asa fel incat sa incapa in el.

Va multumesc!
operator59

Mesaj de operator59 »

pentru dimensiunile cartonaselor amintite de dvs., din cate stiu eu, sunt 2 tipuri de folii:
- cu 20 de locasuri (4 x 5)
- cu 12 locasuri (3 x 4)

functie de cum vreti sa depozitati monedele, alegeti o dimensiune.

personal recomand foliile 3 x4.
SilviuB
**
**

Mesaj de SilviuB »

Ar putea cineva sa ma indrume catre aceste folii de 3x4? (si 4x5 inclusiv. O comparatie nu strica). Un link ar fi util.

Multumesc.
Scrie răspuns