Ce trebuie sa stim inainte de a licita la o casa de licitati
Ce trebuie sa stim inainte de a licita la o casa de licitati
Buna seara,
As vrea sa licitez si eu la casele de licitatii care apar pe sixbid.com , rog colegii de pe forum sa ma ajute la unele neclaritati:
Din cate am inteles dupa castigarea unei licitatii trebuie sa platesc in plus pana la 25% din suma licitatiei + transport + commision pentru tranzactie 4%. Se mai adauga si alte costuri inafara de cele mentionate? Se poate afla cat costa transportul inainte sa licitez (cum este pe okazii sau ebay) ? Plata se poate face prin paypal?
Cand moneda ajunge in tara, exista riscul sa intampin anumite dificultati, cum ar fi cele legate de patrimoniu, sa primesc amenda ca am incercat sa intru in posesia unei monede care a fost sustrasa din sit arheologic si pusa la vanzare la casa x de licitatii? (as licita la monedele moderne romanesti)
Ma scuzati daca ultima intrebare este una prosteasca, dar este important sa stiu pentru ca atunci cand caut pe google informatii despre monede este aproape imposibil sa nu gasesc articole despre politia romana cum a confiscat monede si a dat amenzi/dosare penale, ceea ce ma sperie putin, mai ales cand ma gandesc sa cumpar monede din strainatate …pe youtube daca scriu in engleza gasesc multe filmari cu colectionari straini care isi filmeaza imensa colectie, daca scriu in romana majoritatea filmarilor sunt cu monede confiscate.
Va multumesc in avans
As vrea sa licitez si eu la casele de licitatii care apar pe sixbid.com , rog colegii de pe forum sa ma ajute la unele neclaritati:
Din cate am inteles dupa castigarea unei licitatii trebuie sa platesc in plus pana la 25% din suma licitatiei + transport + commision pentru tranzactie 4%. Se mai adauga si alte costuri inafara de cele mentionate? Se poate afla cat costa transportul inainte sa licitez (cum este pe okazii sau ebay) ? Plata se poate face prin paypal?
Cand moneda ajunge in tara, exista riscul sa intampin anumite dificultati, cum ar fi cele legate de patrimoniu, sa primesc amenda ca am incercat sa intru in posesia unei monede care a fost sustrasa din sit arheologic si pusa la vanzare la casa x de licitatii? (as licita la monedele moderne romanesti)
Ma scuzati daca ultima intrebare este una prosteasca, dar este important sa stiu pentru ca atunci cand caut pe google informatii despre monede este aproape imposibil sa nu gasesc articole despre politia romana cum a confiscat monede si a dat amenzi/dosare penale, ceea ce ma sperie putin, mai ales cand ma gandesc sa cumpar monede din strainatate …pe youtube daca scriu in engleza gasesc multe filmari cu colectionari straini care isi filmeaza imensa colectie, daca scriu in romana majoritatea filmarilor sunt cu monede confiscate.
Va multumesc in avans
Re: Ce trebuie sa stim inainte de a licita la o casa de lici
1. in mod normal costul total (inclusiv transport) este calculat de casa de licitatii dupa adjudecarea obiectelor, insa puteti incerca sa contactati casa de licitatii pentru a va comunica optiunile ptr transport.
2. sunt case de licitatii care accepta si plata prin paypal, de obicei pentru un comision suplimentar (3% sau pe acolo).
3. luati in calcul si faptul ca, in cazul caselor de licitatii din afara UE, probabil veti avea de platit si taxe vamale la intrarea monedei in tara.
4. nu aveti nici o treaba cu patrimoniul, nu scrie nicaieri in lege ca nu aveti voie sa cumparati monede din afara tarii chiar si susceptibile de a face parte din patrimoniu. Problema patrimoniului va interveni daca veti incerca sa o revindeti.
5. dvs cumparati moneda in baza unei facturi, nu este treaba / responsabilitatea dvs daca moneda a ajuns la licitatie dintr-un sit, de la un alt colectionar sau din poseta bunicii. Ca si cumparator, dvs sunteti de buna credinta. La randul ei casa de licitatii nu isi asuma vreo responsabilitate privind provenienta bunurilor (este strict responsabilitatea celui care vine moneda prin casa de licitatii). Teoretic se poate intampla ca o casa de licitatii sa vanda un bun care se dovedeste ulterior ca a fost obtinut ilicit, caz in care rezolvarea cazului urmeaza fix aceleasi etape ca pentru orice alt obiect obtinut ilegal si revandut catre dvs. Astfel de cazuri sunt insa foarte rare iar o casa de licitatii serioasa nu are nici un interes sa se amestece in astfel de afaceri, isi pierde credibilitatea.
O cautare pe net privind istoricul casei de licitatii nu strica niciodata.
2. sunt case de licitatii care accepta si plata prin paypal, de obicei pentru un comision suplimentar (3% sau pe acolo).
3. luati in calcul si faptul ca, in cazul caselor de licitatii din afara UE, probabil veti avea de platit si taxe vamale la intrarea monedei in tara.
4. nu aveti nici o treaba cu patrimoniul, nu scrie nicaieri in lege ca nu aveti voie sa cumparati monede din afara tarii chiar si susceptibile de a face parte din patrimoniu. Problema patrimoniului va interveni daca veti incerca sa o revindeti.
5. dvs cumparati moneda in baza unei facturi, nu este treaba / responsabilitatea dvs daca moneda a ajuns la licitatie dintr-un sit, de la un alt colectionar sau din poseta bunicii. Ca si cumparator, dvs sunteti de buna credinta. La randul ei casa de licitatii nu isi asuma vreo responsabilitate privind provenienta bunurilor (este strict responsabilitatea celui care vine moneda prin casa de licitatii). Teoretic se poate intampla ca o casa de licitatii sa vanda un bun care se dovedeste ulterior ca a fost obtinut ilicit, caz in care rezolvarea cazului urmeaza fix aceleasi etape ca pentru orice alt obiect obtinut ilegal si revandut catre dvs. Astfel de cazuri sunt insa foarte rare iar o casa de licitatii serioasa nu are nici un interes sa se amestece in astfel de afaceri, isi pierde credibilitatea.
Daca imi vand masina, pot sa pun un bid mai mare...
Va multumesc pentru informatiidsdev scrie:1. in mod normal costul total (inclusiv transport) este calculat de casa de licitatii dupa adjudecarea obiectelor, insa puteti incerca sa contactati casa de licitatii pentru a va comunica optiunile ptr transport.
Iau 2 case de licitatii ca si exemplu la care voi face un calcul cat trebuie sa platesc in total, daca gresesc undeva va rog sa ma corectati
1. la galerie numismatique http://coins-la-galerie-numismatique.com/
pret licitatie castigata - 100 euro
buyer`s premium - 17,5% ( Article 4: The purchaser will pay a buyer’s premium of 17,5% in which the VAT of 20% on the commission is included) , 17.5 euro
transport - 15 euro+ 2% asigurare transport (Shipping is at the expense and risk of the buyer; handling charges are 15 Euros per shipping, insurance is 2% of the total invoice), 17.65 euro
comision efectuare plata - 4% ( A 4% surcharge will be applied to credit card payments) , 5.41 euro
total plata 100+17.5+17.65+5.41= 140.56 euro
2. Heritage auctions http://www.ha.com/
pret licitatie castigata - 100 dolari
buyer`s premium - 17,5% Seventeen and one-half percent (17.5%) on Currency, US Coin, and World & Ancient Coin Auction lots, 17.5 dolari
transport - 25 dolari?
comision efectuare plata - 4% , 5.7 dolari
tva - 20%, 28.5 dolari
total plata 100+17.5+25+5.7+28.5= 176.7 dolari
cred ca o sa imi fac o casa de licitatii !!!!

La LGN transportul este 25 euro (trimit prin FedEx).jyhsehda scrie: Iau 2 case de licitatii ca si exemplu la care voi face un calcul cat trebuie sa platesc in total, daca gresesc undeva va rog sa ma corectati
La Heritage cu siguranta transportul iese mai scump, nu doar 25 ci mai degraba $60-70. Va vor trimite un formular prin care alegeti compania de curierat (UPS, FedEx etc) si apoi vor trage automat banii ptr transport, dupa plata facturii fara transport si dupa expediere. Practic va pun in fata faptului implinit
@jones2m: ganditi-va ca ei isi iau comision mare si de la vanzator, nu doar de la cumparator, deci fac ceva bani
Daca respectiva casa de licitatii este din afara UE (spre exemplu, Heritage), este posibil (dupa ultimele experiente, chiar probabil) ca la vama sa vi se desfaca coletul si sa platiti si TVA.
Daca transportul la LGN este 25 euro, atunci la o licitatie de 100 euro ar trebui platit in total 150 euro
La Heritage daca transportul este 60-70 dolari si la vama se mai plateste tva + taxe vamale daca depaseste valoarea de 150 euro , este aproape imposibil sa gasim o piesa la un pret (total) acceptabil. Site-ul este f bine facut si la imagini se poate da zoom destul de mult, ar fi frumos sa fie asa si pe okazii
Va doresc sarbatori fericite
La Heritage daca transportul este 60-70 dolari si la vama se mai plateste tva + taxe vamale daca depaseste valoarea de 150 euro , este aproape imposibil sa gasim o piesa la un pret (total) acceptabil. Site-ul este f bine facut si la imagini se poate da zoom destul de mult, ar fi frumos sa fie asa si pe okazii
Va doresc sarbatori fericite
Sunt sanse slabe sa luati o piesa de pe un site super-cunoscut / urmarit ca Heritage, la un pret foarte bun. Mai sunt si exceptii, dar in mod normal preturile de vanzare de la Heritage sunt mai mari fata de cele la piese similare de pe ebay.jyhsehda scrie:La Heritage daca transportul este 60-70 dolari si la vama se mai plateste tva + taxe vamale daca depaseste valoarea de 150 euro , este aproape imposibil sa gasim o piesa la un pret (total) acceptabil. Site-ul este f bine facut si la imagini se poate da zoom destul de mult, ar fi frumos sa fie asa si pe okazii
Cat despre zoom, pozele de pe Heritage sau de la alte case de licitatii sunt facute cu aparate cu tub macro, in incinta special iluminata ptr monede. Cele de pe okazii sunt facute de cele mai multe ori cu telefonul. Nu prea e vina site-ului, ci a vanzatorilor.
Sarbatori fericite!
O parte din profitul caselor de licitatii mari, este investit in fotografierea profesionala a pieselor din licitatie si editarea albumelor de licitatie. Albume, ce sunt o placere de rasfoit (chiar daca sunt prezentate obiecte ce nu intra in sfera de interes). Imagini exceptional de bune, tiparituri de inalta calitate.dsdev scrie: Cat despre zoom, pozele de pe Heritage sau de la alte case de licitatii sunt facute cu aparate cu tub macro, in incinta special iluminata ptr monede. Cele de pe okazii sunt facute de cele mai multe ori cu telefonul. Nu prea e vina site-ului, ci a vanzatorilor.
Sarbatori fericite!

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Orice este posibil.jyhsehda scrie:Cand moneda ajunge in tara, exista riscul sa intampin anumite dificultati, cum ar fi cele legate de patrimoniu, sa primesc amenda ca am incercat sa intru in posesia unei monede care a fost sustrasa din sit arheologic si pusa la vanzare la casa x de licitatii?
Extras din Legea nr. 182/2000:
...introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal...
Detalii: http://legeaz.net/dictionar-juridic/inf ... onal-mobil
Avand in vedere ca "jyhsehda" vroia sa liciteze la monede moderne romanesti, mi-e greu sa cred ca acel articol din lege il poate atinge cu ceva. Ar insemna ca acea casa de licitatii vinde monede moderne romanesti ce fac parte din patrimoniul altei tari. E un pic cam putin probabil, cred eu...Adminus Maximus scrie: Orice este posibil.
Extras din Legea nr. 182/2000:
In plus, cumparatorul nu "introduce" nimic in tara, ci vanzatorul. Daca eu primesc un plic cu o moneda din strainatate iar acel plic este oprit / deschis la vama si se constata cumva ca moneda face parte din patrimoniul altei tari - este fix responsabilitatea celui care a trimis plicul, nu a mea. Eu, ca si destinatar al plicului, nu am nici o vina. Asa poate se apuca sa-mi puna unu' droguri in plic si mi le trimite, ar trebui sa fac puscarie, nu?