Despre CURATAREA MONEDELOR

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Corect, asa am stricat si eu acum cativa ani o frumusete de denar tot de la Iulia Domna, cu luciu de batere, dar cu o mica pata de verdigris. Am lasat piesa in zeama de lamaie peste noapte, si dimineata pata verde disparuse. La fel si luciul de batere.
Alnaibii

Mesaj de Alnaibii »

Piesele lacuite isi pierd din valoare?
vcoins

Mesaj de vcoins »

DA DA DA

Piesele lacuite isi pierd din valoare.

Stiu ca unele persoane considera ca astfel opresc "boala bronzului" dar de fapt nu fac decat sa distruga moneda.

Mai bine o lasa necuratata sau cel putin se opresc din procesul de curatare.

Vehementa mea vine si din faptul ca am monede pe care cu toate incercarile de a le salva dupa ce au fost lacuite nu am reusit.

De aceea nu mai cumpar astfel de monede decat sa ma amarasc dupa aceeea
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nici mie nu-mi place lacuirea. Oricum boala bronzului n-ar avea cum sa fie indepartata prin lacuire. Odata ce moneda inca o are ea evolueaza indiferent ca are o pelicula de lac pe deasupra sau nu. In plus moneda lacuita isi pierde din aspectul original, capa o infatisare artificiala. Iar la o moneda odata stabilizata si stocata corespunzator, lacul nu mai are niciun rost. Dar aici e chestie de gust. Oricum si eu sunt de parere ca daca are boala bronzului lacuirea mai rau ii face.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
crilogyx

Mesaj de crilogyx »

Monedele din zinc cu ce le pot curata?
Alnaibii

Mesaj de Alnaibii »

Am nevoie de niste sfaturi pt curatarea acestei monede. Depunerile sunt foarte rezistente, am lasat moneda in apa cu zeama de lamaie 3-4 ore, fara un efect vizibil.
Mi se pare clar ca depunerile astea nu pot fi considerate patina, iar moneda nu este intr-o stare fb, eu cred ca merita sa incerc sa o curat.

Multumesc
Fişiere ataşate
2 lei 1894 1 av mic.jpg
2 lei 1894 1 av mic.jpg (27.25 KiB) Vizualizat de 15230 ori
2 lei 1894 1 rv mic.jpg
2 lei 1894 1 rv mic.jpg (24.77 KiB) Vizualizat de 15230 ori
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Moneda dv. pare sa aiba depuneri de oxid rosu de cupru (cuprit, Cu2O), mai greu de eliminat pt. ca se dizolva lent in reactivi blanzi. Mai are si ceva carbonati verzi. Puteti insista cu zeama de lamaie, sau mai bine cu solutie de "bicarbonat" de amoniu (vedeti in cuprinsul topicului unde am descris prepararea solutiei). Eu as folosi Na2EDTA, un agent de complexare, insa substanta e greu de procurat.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Am citit toate postarile din acest topic si nu mai tin minte daca am vazut pe undeva explicatia cum pot curata depunerile de rugina pe o moneda de cupru!
Am o moneda de 1 Greschl care are pe revers,pe langa petele verzi, si depuneri de rugina!
Cum pot sa scap de aceste depuneri , daca este posibil fara sa stric patina?
Fişiere ataşate
greschl1a.jpg
greschl1a.jpg (75.37 KiB) Vizualizat de 15064 ori
Miki Duta

Mesaj de Miki Duta »

Amestecati o jumatate de pahar de nisip cu 10-20 ml acetona, 20-30 ml apa distilata si o jumatate de lingurita de sare de lamaie. Apoi scurgeti tot lichidul si opriti doar nisipul. Acoperiti moneda in nisip si o lasati 24 de ore. Sper sa va fie de ajutor. "Reteta" am gasit-o intr-o revista din Franta.
INCERCATI INTAI PE O ALTA MONEDA PENTRU A VEDEA DACA REZULTATELE VA MULTUMESC.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

@tripleseven: oricat m-am uitat la imagine, dupa culori (presupun ca sunt aproape de natural :) ) si aspect eu nu vad nici o rugina acolo :) Va referiti la petele rosii-caramizii de la 11-12-1h si imprastiate in jumatatea dreapta a monedei? Acelea sunt pete de oxid rosu de cupru (cuprit, Cu2O), zone unde adesea sunt cantonate si clorurile care se activeaza la umezeala si dau boala bronzului (se vede cu ochiul liber aspectul lor mai poros), deci viitoare focare de coroziune. De obicei sub ele sunt cratere in metal, mai micute sau mai mari, care prin curatare chimica ies la iveala si strica aspectul monedei. Am intalnit recomandari privind netezirea lor mecanica, de ex. cu un bisturiu foarte ascutit, fara a apela la tratamente chimice, insa trebuie o mana sigura si metoda prezinta riscul de a altera unele elemente de pe suprafata, din greseala. E vorba de netezire intrucat relieful acestor pete este usor mai ridicat decat al restului suprafetei. In orice caz, chiar daca lasati asa moneda, clorurile posibil prezente in interiorul petelor de cuprit pot pune probleme in timp, deci o inactivare cu sesquicarbonat de sodiu ar putea fi utila (vedeti metoda descrisa pe pagina 9 din acest topic). Piesa aceasta transilvaneana are o patina generala destul de placuta, uniforma, un tratament chimic mai agresiv, de curatare, cred ca i-ar dauna.

@Miki Duta: reteta de mai sus e doar o alta reteta cu un reactiv acid (a. citric) in solventi, imbibat intr-un suport inert (nisipul). Sarea de lamaie nu prea se impaca bine cu cuprul, adica lasa un aspect urat al suprafetei monedei dupa curatare.
Ultima oară modificat 06 Noi 2009, 23:44 de către BogdanC, modificat 1 dată în total.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Va multumesc mult pt raspuns, am sa incerc metodele descrise,sunt curios sa vad ce iese :idea: :wink:
Alnaibii

Mesaj de Alnaibii »

Am curatat moneda de 2 lei, am tinut-o 2 zile in zeama de lamaie, din cand in cand am scos-o si am dat cu pasta de dinti.

Unii vor spune ca arata mai bine inainte, dar nu imi placea cu 1-2 mm de oxid pe ea.

ps: nu reusesc sa incarc pozele, imi da un mesaj de eroare.
Fişiere ataşate
2 lei 1894 11 av mic.jpg
2 lei 1894 11 av mic.jpg (22.5 KiB) Vizualizat de 15072 ori
2 lei 1894 11 rv mic.jpg
2 lei 1894 11 rv mic.jpg (23.83 KiB) Vizualizat de 15072 ori
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Alnaibii scrie:Am curatat moneda de 2 lei, am tinut-o 2 zile in zeama de lamaie, din cand in cand am scos-o si am dat cu pasta de dinti.

Unii vor spune ca arata mai bine inainte, dar nu imi placea cu 1-2 mm de oxid pe ea.

ps: nu reusesc sa incarc pozele, imi da un mesaj de eroare.
Asta fac in general dealerii si nu colectionarii.
Pb cu incarcarea este din cauza numelui fisierului sau a dimensiunii acestuia.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

[quote="Alnaibii"]Am curatat moneda de 2 lei, am tinut-o 2 zile in zeama de lamaie, din cand in cand am scos-o si am dat cu pasta de dinti.
quote]

Daca va limitati la zeama de lamaie era suficient.
Pasta de dinti "i-a pus capac" insa.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Puteati s-o ciocaniti si cu un ciocan de sudura ca sa sara oxidul de pe moneda, ca in final moneda tot valoarea aia o are: noua grame si ceva de argint 835.
Scrie răspuns