Despre CURATAREA MONEDELOR
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Ar putea fi util de exemplu pentru piesele necuratate, de ex. romanele tarzii de secol IV, cu pamant intarit pe ele - in apa distilata si supuse vibratiilor in mod cert s-ar obtine o desprindere mai rapida a unor depuneri de suprafata. Dar nu prea mai intalnesti necuratate "adevarate", mai tot ce se gaseste au fost tratate cu soda caustica si s-a dus tot de pe ele, inclusiv patina nobila...
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
solutii de curatat leuchtturm
Buna ziua! am citit postul acesta aproape in intregime. Am inteles ca nu este recomandata curatarea monedelor. Cu toate astea, pe toate site-urile de profil numismatic se vand solutii de curatat
(inclusiv pe transylvanian-numismatics.com).
As vrea sa stiu, daca imi curat monedele de argint cu solutia aceasta:
http://www.leuchtturm.com/epages/leucht ... cts/SILBER
care sunt riscurile pentru monedele mele?
Multumesc!
As vrea sa stiu, daca imi curat monedele de argint cu solutia aceasta:
http://www.leuchtturm.com/epages/leucht ... cts/SILBER
care sunt riscurile pentru monedele mele?
Multumesc!
There are 10 kinds of people. Those who can read binary and those who can't!
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Re: solutii de curatat leuchtturm
Am inteles ca nu este recomandabil fumatul. Cu toate acestea, la toate casele de la supermarketuri se vind tigari.levelx scrie:. Am inteles ca nu este recomandata curatarea monedelor. Cu toate astea, pe toate site-urile de profil numismatic se vand solutii de curatat(inclusiv pe transylvanian-numismatics.com).
Re: solutii de curatat leuchtturm
Daca e cineva interesat de tema, poate aprofunda:
http://rapidshare.com/files/353813806/S ... _Coins.pdf
http://rapidshare.com/files/353813806/S ... _Coins.pdf
Nu recomand nimic din documentele de pe net. Rezultatele sunt dezastruoase de cele mai multe ori. Nu exista retete fara cunostinte serioase de metalurgie , chimie si multe altele. Am vazut pe forumurile dedicate adevarate barbarii care duc la distrugerea unor monede de mii de ani. Peste ce sfaturi s-au dat aici de catre cativa (cele mai putin agresive) nu recomand nimic. Este o bataie de joc ideea unor americani (si nu numai) de a da monede de calitate proasta elevilor pentru experimente. Orice moneda veche e o poveste in sine. Distrugerea ei e o barbarie, o lipsa de civilizatie.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Celor care vor sa curete monede le emintesc un cantecel de copii de acum cateva zeci de ani care spunea:
Eu sunt chimistul amator
Scot pete din covor
Covorul e curat!
Dar abia se mai tine!!!
Eu sunt chimistul amator
Scot pete din covor
Covorul e curat!
Dar abia se mai tine!!!
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
-
bogdan99999
- nou in forum

-
babanezu

tinand cont de faptul ca nu cred sa fie varinata foarte comuna :16 torsade , milesim lung cu spatii perfect egale intre cifre , axa M-K nu foarte comuna - indetica cu varinara foare rara 17__72 , cred ca si muchia este foarte frumoasa poate sarii bine de 50 dolari pe ebay ( ceva piese de 2p3k mai bunicele s-au vandut in ultimul timp intre 50 - 113 dolari)
de curiozitate ,ce gramaj are?
frumoasa piesa , felicitari
de curiozitate ,ce gramaj are?
frumoasa piesa , felicitari
patina vopsita
Buna,
Am si eu o intrebare legata de aceasta moneda. Am impresia ca a fost curatata candva pana la metal, si apoi repatinata prin vopsire. Nu sunt foarte convins, insa detaliile ingrosate, si faptul ca zgariind-o pe muchie cu unghia imi ramane negreata sub unghie ma impinge sa cred ca a fost vopsita modern.
Merita sa dau jos vopseaua de pe ea pentru a obtine detaliile mai "sharp" ?
Daca da, atunci cum? Cu ce fel de diluant? Sau cu flacara? Ati mai facut asa ceva? In momentul de fata , cu vopseaua asta are o culoare placuta la ochi (negricioasa, foarte asemanatoare cu patinele naturale). Singura chestie care ma deranjeaza e acel aspect grosolan al detaliilor.
Am si eu o intrebare legata de aceasta moneda. Am impresia ca a fost curatata candva pana la metal, si apoi repatinata prin vopsire. Nu sunt foarte convins, insa detaliile ingrosate, si faptul ca zgariind-o pe muchie cu unghia imi ramane negreata sub unghie ma impinge sa cred ca a fost vopsita modern.
Merita sa dau jos vopseaua de pe ea pentru a obtine detaliile mai "sharp" ?
Daca da, atunci cum? Cu ce fel de diluant? Sau cu flacara? Ati mai facut asa ceva? In momentul de fata , cu vopseaua asta are o culoare placuta la ochi (negricioasa, foarte asemanatoare cu patinele naturale). Singura chestie care ma deranjeaza e acel aspect grosolan al detaliilor.
- Fişiere ataşate
-
- Constantin follis.JPG (61.44 KiB) Vizualizat de 13796 ori