Despre CURATAREA MONEDELOR

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
aschiuta
*
*

Mesaj de aschiuta »

CUPRU:din tot ce am inercat eu,va recomand otetul.Puneti intr-un vas otet atatcat sa acopere bine obiectul ce trebuie curatat.Lasati acolo pana cand se curata,cel putin cateva ore.Scoateti obiectul limpeziti cu apa calda si stergeti cu bumbac moale.astea sunt metodele pe care le folosesc eu pentru bijuteriile din aceste metale.
ALY
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

O metoda buna pentru curatat bijuterii nu este neaparat una potrivita si pentru monede. Adica la bijuterii se urmareste deobicei curatarea la metal (stralucire), si conteaza mai putin zgarieturile fine, iar asta in cazul unei monede o poate face mai putin atractiva.
aschiuta
*
*

Mesaj de aschiuta »

Da,ai dreptate,nu te pot contrazice.Doar ca eu pt bijuteriile care le lucrez eu nu accept zagarieturi,si pt cupru nu vreau neaparat stralucire.Le las in otet atata timp cat sa obtin culoarea dorita.Si dupa cum ai citit,eu spun ca pt ca la final folosesc o bucata moale de panza din bumbac.
ALY
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

aschiuta scrie:stergeti cu bumbac moale
Nici asta nu-i recomandat pentru monede.
ionutbd

Re: patina vopsita

Mesaj de ionutbd »

Eu zic sa o lasi asa. Am experienta la curatarea monedelor de acest gen si pot spune ca, daca o pui in otet, vei avea un rezultat dezamagitor. „Vopseaua” de oe ea acopera, cel putin, porozitatea materialului. NU cred ca ai ce detalii sublinia, asa ca las-o cum este.

Cacuci scrie:Buna,
Am si eu o intrebare legata de aceasta moneda. Am impresia ca a fost curatata candva pana la metal, si apoi repatinata prin vopsire. Nu sunt foarte convins, insa detaliile ingrosate, si faptul ca zgariind-o pe muchie cu unghia imi ramane negreata sub unghie ma impinge sa cred ca a fost vopsita modern.
Merita sa dau jos vopseaua de pe ea pentru a obtine detaliile mai "sharp" ?
Daca da, atunci cum? Cu ce fel de diluant? Sau cu flacara? Ati mai facut asa ceva? In momentul de fata , cu vopseaua asta are o culoare placuta la ochi (negricioasa, foarte asemanatoare cu patinele naturale). Singura chestie care ma deranjeaza e acel aspect grosolan al detaliilor.
haisan-angel
**
**

Mesaj de haisan-angel »

Incep prin a-mi cere scuze pentru postul un pic cam lung, dar consider ca este esential pentru a explica procesul prin care au trecut monedele. Mentionez inca de la bun inceput ca acesta este un experiment si m-a interesat strict actiunea anumitor substante asupra unor materiale. Nu vreau sa intru in contradictie cu cei care considera ca am stricat monedele (patina). Majoritatea monedelor le consideram irecuperabile. Ca metoda abraziva am folosit doar degetele, radiera si o carpa de bumbac. Dupa cum veti vedea la unele am obtinut rezultate bune iar la altele dezastruoase. Din dorinta de a nu lungi prea mult postul voi raspunde la eventualele nelamuriri ulterior.

Monede:

5 bani 1900
material: cupru-nichel
solutie folosita: otet si sare
timp expunere: o ora in otet, urmata de abraziuni cu sare in circa 5 reprize. Dupa fiecare repriza am lasat la inmuiat in otet fara a clati cu apa

2 lei 1950
material: cupru-nichel-zinc
solutie folosita: otet si sare
timp expunere: o ora in otet, urmata de abraziuni cu sare in circa 5 reprize. Dupa fiecare repriza am lasat la inmuiat in otet fara a clati cu apa

5 lei 1942
material: zinc
solutie folosita: zeama de lamaie
timp expunere: 2 ore in zeama de lamaie proaspat stoarsa, timp in care am efectuat si abraziuni cu degetele si radiera

20 lei 1942 si 1944
material: zinc
solutie folosita: zeama de lamaie
timp expunere: 2 ore in zeama de lamaie proaspat stoarsa, timp in care am efectuat si abraziuni cu degetele si radiera

2000 lei 1946
solutie folosita: Coca Cola
timp expunere: 3 ore, timp in care am schimbat de 3 ori solutia si am efectuat abraziuni cu degetele si radiera

10000 lei 1947
solutie folosita: Coca Cola
timp expunere: 3 ore, timp in care am schimbat de 3 ori solutia si am efectuat abraziuni cu degetele si radiera

100 lei 1944
material: fier placat cu nichel
solutie folosita in prima etapa: Coca Cola
solutie folosita in a 2-a etapa: otet si sare
timp expunere: 5 minute in otet si 2 reprize de frecat cu sare
Fişiere ataşate
100 lei 1944.jpg
100 lei 1944.jpg (95.25 KiB) Vizualizat de 15022 ori
2000 lei 1946 si 10000 lei 1947.jpg
2000 lei 1946 si 10000 lei 1947.jpg (98.74 KiB) Vizualizat de 15022 ori
20 lei 1942 si 1944.jpg
20 lei 1942 si 1944.jpg (98.34 KiB) Vizualizat de 15022 ori
5 lei 1942.jpg
5 lei 1942.jpg (98.27 KiB) Vizualizat de 15023 ori
5 bani 1900 si 2 lei 1950.jpg
5 bani 1900 si 2 lei 1950.jpg (99.9 KiB) Vizualizat de 15022 ori
sebi02
**
**

Mesaj de sebi02 »

Nu mai folosi radiera. Lasa zgarieturi.
Si despre otet,folosit pe cupru, dupa un timp se oxideaza.
sebi02
**
**

Mesaj de sebi02 »

Acum cateva luni am curatat 1 leu din 1910 cu pasta de dinti, bineinteles ca a ramas in urma acea ”panza” de zgarieturi, am luat-o si am lasato in ulei timp de cateva luni, cand am scos-o am observat ca acea „panza” de zgarieturi a disparut, ce credeti despre acest lucru?
P.s. Stie cineva cum pot reda luciul unei monede?
Vranceanu

curatare

Mesaj de Vranceanu »

Am facut un experiment, incercand sa curat boala bronzului de pe o moneda de cupru sau bronz, folosind coca cola. Rezultatele sunt destul de interesante, problema pare sa se fi rezolvat total, sau cel putin in proportie de 95%. Nu stiu insa cum va evolua moneda. Doriti sa pun doua fotografii pt ilustrare ?
LM

Mesaj de LM »

Daca aveti poze "inainte de curatare si dupa" de ce nu?Sunt curios ce a iesit... :roll:
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
Vranceanu

coca cola

Mesaj de Vranceanu »

Iata reversul inainte si dupa. anticipez reactia unora, ca mai bine o lasam asa - recunosc, patina inainte de curatare este mai frumoasa, insa scopul a fost rezolvarea problemei bolii bronzului. Astept sa imi spuneti daca credeti ca aceasta a fost complet indepartata. Ramane un semn de intrebare pentru viitor - cum se va comporta moneda.
Mentionez ca am tinut moneda circa 3 zile intr-o cana cu Coca cola, pe care am schimbat-o o singura data. de cateva ori am scos-o si m-am uitat la ea, am mai spalat-o cu apa si o data cu pasta de dinti.

Mai am intrebarea - credeti ca metalul este atacat in vreun fel de coca cola ?
Fişiere ataşate
1.jpg
1.jpg (53.79 KiB) Vizualizat de 14322 ori
2.jpg
2.jpg (51.61 KiB) Vizualizat de 14322 ori
Vranceanu

coca cola

Mesaj de Vranceanu »

Le-am pus in ordine inversa, dar nu cred ca e o pb. Iata si aversul:
Fişiere ataşate
3.jpg
3.jpg (61.44 KiB) Vizualizat de 14321 ori
4.jpg
4.jpg (54.55 KiB) Vizualizat de 14321 ori
Pantiru

Mesaj de Pantiru »

Mi se pare un rezultat bun, pe unele portiuni verdeata a disparut in totalitate.
LM

Mesaj de LM »

Nu cred ca ati rezolvat problema cu boala bronzului!Din poza pare doar inlaturata partial,sigur va reveni in timp.
Iar despre cola,nu cred sa mai aibe nici un efect negativ asupra monedei acum.

Edit:
Ca tot veni vorba de boala bronzului,am si eu o moneda austro-ungara imbolnavita in totalitate.E verde toata si are si pamant pe o mare parte a reversului,insa e superba :lol: .O sa fac maine poze si le voi posta!
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
Vranceanu

Mesaj de Vranceanu »

Nu m-ar deranja boala bronzului, daca in timp nu ar evolua, mancand din metalul monedei. ca aspect, strict estetic, e chiar frumoasa ! Dar prefer o moneda mai putimn frumoasa dar care stiu ca nu este distrusa in timp de aceasta oxidare.
Scrie răspuns