Monede de patrimoniu

Moderatori: Deus, Comboloi

Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Am mai primit niste emailuri de la onor institutiile contactate.

Stimate domnule Ratiu,

Legislatia in domeniul patrimoniului cultural mobil este disponibila pe
site-ul Ministerului Culturii si Cultelor - www.cultura.ro.
Regimul circulatiei bunurilor culturale este reglementat de Legea nr.
182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural mobil, iar exportul
bunurilor culturale de Hotararea Guvernului nr. 518/2004.
Textele celor doua acte normative pot fi consultate urmand link-urile
de mai
jos.

http://www.cultura.ro/Files/GenericFile ... -04-06.pdf

http://www.cultura.ro/Files/GenericFile ... -04-21.pdf

Cu stima,

Directia Muzee, Colectii, Garantii Guvernamentale

Alt email:

Va rog sa va adresati Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniuu Cultural National a Municipiului Bucuresti care va va oferi toate informatiile necesare.
www.bucuresti.djc.ro

__------------------------------

General directorate for Heritage
Ministry of Culture and Religious Affairs

Am raspuns si acestui email specificand ca nu am de ce sa ma adresez Directie Bucuresti si am primit urmatorul mesaj.

Stimate domnule Ratiu,

Colectia Dv se afla in Romania. Deci este intr-unul din judetele Romaniei. Pentru bunurile de pe teritoriul romanesc, conform legilor romanesti, competenta apartine Directiei judestene pe teritoriul careia se afla. Daca nu este in Bucuresti atunci este greseala mea si va rog sa ma scuzati.

General directorate for Heritage
Ministry of Culture and Religious Affairs

Deci vechea meteahna romaneasca: sa ma adresez altcuiva, ei nu stiu nimic, nu au nici o competenta in acest domeniu...

Uff, cred ca ma intelegeti ca nu factorul economic a fost principalul motiv pentru care am emigrat :? :arhh: :shock: :(
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Cred ca asta este una din lucrurile la care ne pricepem cel mai bine, sa pasam problema la vecin. Dar chestiunea e destul de serioasa. Daca autoritatile in competenta carora intra aceasta problema nu sunt in stare sa iti dea un raspuns clar atunci ce e de facut? Unde mai poti sa mergi?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Raspunsul este intr-adevar in cele doua documente. Chiar al doilea document este specific acestei probleme.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Daca intr-adevar va trebui sa urmezi toti pasii descrisi acolo, atunci Bogdan nu pot decat sa-ti urez multa bafta si muuulta rabdare :)
BAIDA DORU

Mesaj de BAIDA DORU »

si totusi lista aceasta care este afisata,nu cuprinde multe monede importante,care au preturi destul de bune in strainatate,dar la vama suntem intreba-ti ce bunuri avem asupra noastra. :roll:
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Deci aur restituit cuiva de afara. In monede....
ZAR

Mesaj de ZAR »

Abuzul institutionalizat prin care populatia a fost furata de statul comunist roman a fost legiferat, prima data, in 1947: „Se va ceda aurul sub orice forma, precum si medaliile jubiliare emise in baza decretului-lege nr. 656 din 1944. Ulterior, Dej si Ceausescu au semnat doua decrete care reglementau cat si ce fel de aur pot detine cetatenii romani. „Practic, inainte de 1990, legea permitea detinerea de catre persoane fizice a bijuteriilor, ducatilor austro-ungari mari si mici si a unor monede turcesti cum ar fi mahmudelele si icusari, pentru care nu era stabilita o cantitate limitativa“, spune Ion Nitu, directorul Directiei Misiune, Tezaur si Casierie din cadrul BNR. In baza decretului 244/1978, dupa 1990, au inceput sa se faca restituiri ale unor obiecte confiscate abuziv de militie. Este vorba de obiectele a caror pastrare era posibila, dar care, in urma „excesului de zel“ al militiei comuniste, au fost luate cu japca de la oameni.

Cel mai mare val de astfel de confiscari au inceput dupa 1960, an in care a intrat in vigoare decretul cu pricina care era un act normativ mult mai restrictiv decat cel dat de Ceausescu in 1978, intrucat se referea doar la o categorie de monede permise la posesie, ducatii austrieci gauriti, cunoscuti indeosebi ca fiind principala componenta a celebrelor salbe tiganesti. Restul monedelor - in special celebrii «cocosei» - si chiar bijuteriile erau, practic, interzise la detinere.

---
E ceva contradictie in articolul din Gardianul.Din ce stiu eu in perioada comunista a fost interzisa detinerea absolut oricarei monede din Aur, romaneasca sau straina, gaurita sau nu.E simplu de ce: pe langa faptul ca statul vroia sa stranga abuziv Aurul de la populatie, toate (sau majoritatea monedelor) au ca grafica insemne regale. :wink:
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu insemnele regale au fost cauza. Sunt o gramada de monede care n-au asa ceva. Ci monopolul statului pe aur. Trebuiau declarate la Banca nationala. Oricum intotdeauna s-au pastrat monede din aur de catre populatie, aici e vorba de kilograme detinute de un singur om/familie. Pe mine cealalta contradictie ma intriga. Cea pomenita mai sus de mine.
ZAR

Mesaj de ZAR »

Se stie ca multi au dosit monede din Aur in acele vremuri.Altfel nu ar mai fi acum in colectii.Ideea este ca nu conta cantitatea (1 buc. sau kg.).Chiar daca detineai doar o moneda nu te duceai la Banca sa o declari pt. ca automat era confiscata si erai arestat, eventual si condamnat penal.
---
Cea mai importanta restituire in natura facuta de BNR a fost de 12 kilograme de aur, urmata de o alta de 7 kilograme. La prima, persoana care a ridicat aurul cu gemantanul era stabilita in strainatate.
---
Referitor la ce ati punctat dvs. : nu se specifica daca au fost monede dar presupun ca da.Cred ca acea persoana este foarte influenta daca statul roman a acceptat sa plece peste granita atata Aur.
---
O alta problema cu care se confrunta BNR este aceea in care instantele de judecata au dispus restituirea in natura a unor obiecte din aur, cu toate ca se facuse dovada ca aceste monede nu mai exista in gestiunea BNR.
---
Sunt curios ce dovada exista...ca au fost topite sau trimise la rusi impreuna cu tezaurul?
Ultima oară modificat 04 Ian 2008, 14:34 de către ZAR, modificat de 3 ori în total.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Era un domn care a stat pe aceeasi strada cu noi pe vremea comunismului. Autoritatile au aflat cumva ca a ascuns niste bijuterii de aur, mostenire de familie si pentru ca nu a vrut sa recunoasca si sa le predea, militienii l-au batut cateva zile pana l-au schilodit. Pana la urma sotia tipului a spus unde este ascuns aurul, ca sa nu-l omoare pe tip in bataie. Militienii au luat aurul fara nicio chitanta, nici macar una scrisa de mana.
PRONUMISMATICA
Site Admin

berserkr scrie:Deci aur restituit cuiva de afara. In monede....
Dar tot ce vezi acum aici

http://search.ebay.com/_W0QQsassZgalnum

cum crezi ca a ajuns acolo unde e acum :)
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Aldor scrie:

Sincer nu inteleg Aldor. Ce din ce vad eu acolo? Monedele au circulat, in special cele antice din metale nobile dar nu numai. Cele din "Imperiul german" erau primite oriunde pentru ca metalul e valabil peste tot. Cele din Imperiul roman la fel. O trupa putea fi stationata oriunde si putea avea la ea solda din alta parte. Monedele romane au circulat pe o arie intinsa indiferent unde erau batute. De asemenea monedele oricarui imperiu.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

ZAR scrie:Se stie ca multi au dosit monede din Aur in acele vremuri.Altfel nu ar mai fi acum in colectii.Ideea este ca nu conta cantitatea (1 buc. sau kg.).Chiar daca detineai doar o moneda nu te duceai la Banca sa o declari pt. ca automat era confiscata si erai arestat, eventual si condamnat penal.
---
Cea mai importanta restituire in natura facuta de BNR a fost de 12 kilograme de aur, urmata de o alta de 7 kilograme. La prima, persoana care a ridicat aurul cu gemantanul era stabilita in strainatate.
---
Referitor la ce ati punctat dvs. : nu se specifica daca au fost monede dar presupun ca da.Cred ca acea persoana este foarte influenta daca statul roman a acceptat sa plece peste granita atata Aur.
---
O alta problema cu care se confrunta BNR este aceea in care instantele de judecata au dispus restituirea in natura a unor obiecte din aur, cu toate ca se facuse dovada ca aceste monede nu mai exista in gestiunea BNR.
---
Sunt curios ce dovada exista...ca au fost topite sau trimise la rusi impreuna cu tezaurul?
ZAR, in primul rand nu stiu de ce scrii "Aur" cu A (mare). Apoi afla ca in perioada "comunista" legile se aplicau intr-un anume fel. Pot sa-ti dau exemple cate vrei de colectionari de monede inclusiv din aur (pe care-i cunosc personal) si care statea bine-mersi cu colectia pentru ca era un fel de pact intre militie/stat si colectionari. Pai cei care au scris "bibliile" numismaticii romanesti au fost detinatori de monede extraordinar de interesante, practic cele mai importante din tara. Crezi ca le aveau declarate undeva? Se stie ca o parte din marile colectii au fost vandute la inceputul anilor 90 de catre colectionari de marca, pentru a incepe sau intregi alte colectii. Eu ma refer la detinerea masiva a aurului de catre anumiti oameni. Legal evident ca ar fi trebuit declarat. Dar sunt sigur ca toti stim multi oamni care au pastrat monede de aur (chiar si nerevante nunmismatic) pentru a face din ele cercei pentru fetite, verighete pentru copii samd. E normal. Dar problema mi se pare curioasa, statul da legal kilograme de monede de aur cuiva stabilit afara iar noi (oricare dintre noi) daca ne stabilim in alta parte a Europei nu avem voie sa ne luam cu noi monedele din colectie? Care cu totul au o valoare infima fata de kilogramele alea de aur.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

berserkr scrie:
Aldor scrie:

Sincer nu inteleg Aldor. Ce din ce vad eu acolo?
Din ceea ce vedeti acolo e licitatia unui anume roman, cu cateva dosare penale incepute, dar care face cate o licitatie mare pe an, unde se afla, printre zecile de monede destul piese de patrimoniu. La piesele de aur, gurile rele zic ca multe ar proveni chiar din BNR (unii zic ca numai inlocuite cu altele mai proaste). Dar cine stie. Poate fi numai o barfa de baba invidioasa pe capra vecinului. Numai ca de-a lungul timpului, multe monede au iesit "legal" din tara si mai apoi s-au intors inapoi tot legal dar pe bani multi (vedeti paginile asta; asta sau asta - dar oricum sunt sigur ca stiti cateva date din ele).
Nu am nimic impotriva liberei circulatii a marfurilor, dar eu sau dumneavoastra daca incercam sa scoatem ceva din tara, pe cai "legale", sunt sigur ca am avea probleme, ca deh, patimoniul doar e un bun cultural si nu trebuie instrainat.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Scrie răspuns