Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?
5 lei VF-
1 leu G
1 leu G
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Avers F
Revers VF
Revers VF
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Eu zic ca cel mai corect e avers F / revers VF in aceste cazuri.Mike scrie:Am o intrebare:In cazul in care avem o moneda ca a dl.Vasil care are aversul F si reversul VF, cum ar fi mai corect sa dam gradarea finala, F+ sau -VF?
Moneda cu avers F si revers XF ( sau invers ) ... o moneda nu poate sa ajunga la o asemenea uzura pe o fata , iar pe cealalta sa fie cu detalii de 90% decat daca luam un XF si ne batem joc de el cu o pila . Dar in aceste cazuri nu mai putem sa vorbim de gradare .Mike scrie:sau daca am aveea un caz mai special in care aversul e F si reversul sa zicem ca e XF.
Mai pun cateva poze pentru a sublinia o idee favorita:

Parerea mea este ca o moneda nu trebuie curatata decat daca starea ei depaseste gradatia XF, tocmai pentru a-i pune in valoare detaliile. Pentru monedele in stari inferioare, starea monedei trebuie pastrata nealterata. Patina si toate impuritatile prezente pe fetele monedei sunt cele care ii dau noblete. Iata de exemplu, monedele de mai sus; daca le-as curata ar ajunge simple saibe tocite, apreciate doar prin masa de argint si neluate in seama fata de alte monede in stare mult mai buna. Monedele circulate si patinate sunt asemenea unor batrane doamne care trebuie respectate. O tanara domnisoara (o moneda XF) are ce arata, in timp ce o batranica arata mult mai bine imbracata....

Parerea mea este ca o moneda nu trebuie curatata decat daca starea ei depaseste gradatia XF, tocmai pentru a-i pune in valoare detaliile. Pentru monedele in stari inferioare, starea monedei trebuie pastrata nealterata. Patina si toate impuritatile prezente pe fetele monedei sunt cele care ii dau noblete. Iata de exemplu, monedele de mai sus; daca le-as curata ar ajunge simple saibe tocite, apreciate doar prin masa de argint si neluate in seama fata de alte monede in stare mult mai buna. Monedele circulate si patinate sunt asemenea unor batrane doamne care trebuie respectate. O tanara domnisoara (o moneda XF) are ce arata, in timp ce o batranica arata mult mai bine imbracata....
Parerea mea e ca daca cineva are un 5 lei , 1880 sa spunem , UNC si il curatata pierde jumatate , sau si mai bine , din valoare . Si patina neagra am vazut doar la monedele binisor sub XF . Cele peste XF - UNC am vazut ca formeaza o patina usoara , uneori aurie , patina care evidentiaza calitatea si gradul inalt de conservare al monedei . Daca dam " jos " patina la un argint UNC e ca si cum un rege si-ar pierde coroana. Dar fiecare e liber sa faca ce vrea cu monedele lui. In privinta celor doua monede , 1 leu 1906 si 1 leu 1914 starea de conservare este undeva la F pentru 1906 si VF pentru 1914 si intradevar daca se curata nu mai valoreaza aproape nimic .
- Cornelius Agrippa

Sunt de aceeasi parere cu dl Vasil, dupa mine starea monedei este data de fata cu starea cea mai proasta.Poate ma insel, dar mi se pare ca pe inclusiv pe site-ul "transylvanian-numismatics" in formatul de acum cativa ani, la "gradatii stari de conservare monede" era exprimata aceeasi idee.Repet, poate ma insel....vasil scrie:Parerea mea este ca starea monedei este data de fata in stare mai proasta (in cazul meu, o moneda in stare F; eu i-as da chiar F-, dar mi-a placut foarte mult patina).
„Evul Mediu nu s-a sfarsit inca“-Umberto Eco
http://num-n-roll.blogspot.com/
http://alte-vederi.blogspot.com/
http://num-n-roll.blogspot.com/
http://alte-vederi.blogspot.com/
Daca e vorba despre moderne poate. La antice se obisnuieste gradare avers/gradare revers. Ca exemplu F/VF. Daca ambele fete sunt cam la fel se da un singur grad.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Personal as fi incantat sa postati niste imagini cu aceste monede. Stiu ca intr-un topic mai vechi ati postat un 5 lei necirculat de toata frumuseataroantichitati scrie:Cumparati fara nici un fel de rezerve moneda , pretul este foarte bun . Eu am aceasta piesa in stare de exceptie ...
- Fişiere ataşate
-
- 5 lei ..jpg (91.98 KiB) Vizualizat de 11039 ori
-
- 5 lei.jpg (95.19 KiB) Vizualizat de 11039 ori