Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Efigia are uzura de peste 10 % si nu vad luciu pe ea, dar nici pozele nu sunt prea reusite dupa mine. Din poze nu trece de XF . Moneda de mai jos este tot dinte-o licitatie mai veche unde a fost descrisa ca fiind XF-UNC. Nici pozele acestea nu-s grozave insa se observa ca detaliile sunt mult mai bune.
Fişiere ataşate
1881 50 Bani ..jpg
1881 50 Bani ..jpg (46.64 KiB) Vizualizat de 10327 ori
1881 50 Bani.jpg
1881 50 Bani.jpg (54.41 KiB) Vizualizat de 10327 ori
capa

Mesaj de capa »

ovidiu^ scrie:Efigia are uzura de peste 10 % si nu vad luciu pe ea, dar nici pozele nu sunt prea reusite dupa mine. Din poze nu trece de XF . Moneda de mai jos este tot dinte-o licitatie mai veche unde a fost descrisa ca fiind XF-UNC. Nici pozele acestea nu-s grozave insa se observa ca detaliile sunt mult mai bune.
Piesa vanduta la Kunker in 2010 cu 700E+taxe este evident superioara ca si stare, probabil ca este aUnc spre Unc.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

capa scrie:Cum ati grada aceasta piesa dintr-o licitatie incheiata recent? XF? VF? aUnc?
capa scrie:
ovidiu^ scrie:Efigia are uzura de peste 10 % si nu vad luciu pe ea, dar nici pozele nu sunt prea reusite dupa mine. Din poze nu trece de XF . Moneda de mai jos este tot dinte-o licitatie mai veche unde a fost descrisa ca fiind XF-UNC. Nici pozele acestea nu-s grozave insa se observa ca detaliile sunt mult mai bune.
Piesa vanduta la Kunker in 2010 cu 700E+taxe este evident superioara ca si stare, probabil ca este aUnc spre Unc.
Eu cred ca ati intrebat cum am grada acea piesa iar eu am facut-o dand si un exemplu de o moneda superioara ca grad si specificand cum a fost descrisa de catre casa de licitatii, adica XF-UNC. Dupa mine cea postata de mine este aUNC, deci descrisa bine de casa de licitatii, la fel cum si cea postata de dumneavoastra a fost gradata de iNumis SUP / SPL adica XF - o descriere corecta pentru ca moneda este XF.
Si da stiu cu cat a fost vanduta moneda de la Kuenker dar pretul nu are nicio relevanta in aceasta discutie atata timp cat discutam despre gradari. Putea fi vanduta cu 5 euro sau 3k de euro ca tot aUNC era.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Cat de mult poate insemna o poza facuta unei monede cand avem intentia de a o vinde ? Se pot obtine imagini de calitate la unele monede care in realitate nu sunt ceea ce vedem in poza ?
Cand pozele sunt facute de cineva care nu se pricepe si din noroc/nestiinta obtine niste imagini de calitate ... poate putem trece si cu vederea. Dar acelasi lucru ar trebui sa il facem si in cazul cand cumparam ceva de la un vanzator care se declara numismat profesionist ?
As aprecia interventia cat mai multor colegi, posibil si cu imagini/exemple cum am facut eu. Multumesc !
Mai jos un exemplu de o moneda dintr-o licitatie, primele poze, urmatoarele 2 poze fiind facute de mine si aratand cam cum arata moneda "in mana" si inca nu am reusit sa surprind toate contactele, mai ales pe efigie.
Fişiere ataşate
4.JPG
4.JPG (215.91 KiB) Vizualizat de 10150 ori
3.JPG
3.JPG (207.11 KiB) Vizualizat de 10150 ori
2.jpg
2.jpg (122.72 KiB) Vizualizat de 10150 ori
1.jpg
1.jpg (153.11 KiB) Vizualizat de 10150 ori
capa

Mesaj de capa »

ovidiu^ scrie:Cat de mult poate insemna o poza facuta unei monede cand avem intentia de a o vinde ? Se pot obtine imagini de calitate la unele monede care in realitate nu sunt ceea ce vedem in poza ?
Cand pozele sunt facute de cineva care nu se pricepe si din noroc/nestiinta obtine niste imagini de calitate ... poate putem trece si cu vederea. Dar acelasi lucru ar trebui sa il facem si in cazul cand cumparam ceva de la un vanzator care se declara numismat profesionist ?
As aprecia interventia cat mai multor colegi, posibil si cu imagini/exemple cum am facut eu. Multumesc !
Mai jos un exemplu de o moneda dintr-o licitatie, primele poze, urmatoarele 2 poze fiind facute de mine si aratand cam cum arata moneda "in mana" si inca nu am reusit sa surprind toate contactele, mai ales pe efigie.
In urma cu doi ani am postat tot in acest topic o moneda pozata de vanzatorul localizat in Rm Valcea:

http://transylvanian-numismatics.com/ph ... 6090#56090

si cumparatorul de mine:

http://transylvanian-numismatics.com/ph ... 6094#56094
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Parerea mea este ca majoritatea vanzatorilor incerca sa ascunda defectele obiectului pe cere-l vand,
am avut si eu multe ''experiente'' asemanatoare.
Din pozele vanzatorului moneda pare UNC si cand am avut moneda in mana....XF.
Dar atunci ce fac? ...trimit retur moneda. :wink:
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
Timis

Mesaj de Timis »

O frumoasa piesa de colectie in licitatie pe ebay;

http://www.ebay.com/itm/ROMANIA-1881-V- ... 1982wt_952
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Frumoase sunt si urmatorele piese...si la preturi :wink:

- 1 Leu 1881 - 380 euro
- 1 Leu 1881 - 220 euro
- 1 Leu 1881 - 253 dolari
Fişiere ataşate
1 Leu 1881 - 253 dolari.jpg
1 Leu 1881 - 253 dolari.jpg (71.51 KiB) Vizualizat de 9908 ori
1 Leu 1881 - 220 euro.jpg
1 Leu 1881 - 220 euro.jpg (88.64 KiB) Vizualizat de 9908 ori
1 Leu 1881 - 380 euro.jpg
1 Leu 1881 - 380 euro.jpg (74.83 KiB) Vizualizat de 9908 ori
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Cum gradati urmatoarea moneda? pozele sunt facute de vanzator.
Fişiere ataşate
50 Bani 1876 foto facute de vanzator.jpg
50 Bani 1876 foto facute de vanzator.jpg (39.42 KiB) Vizualizat de 9832 ori
george_s321

Mesaj de george_s321 »

Dupa mine moneda este un XF+.
capa

Mesaj de capa »

Mateiciuc scrie:Cum gradati urmatoarea moneda? pozele sunt facute de vanzator.
Pozele sugereaza luciu complet pe partea cu milesimul si peste 50% pe cealalta. Semne de uzura minime si doua ciupituri mici pe muchie. Doar dupa poze, as zice aUnc spre unc.

Sa nu spuneti ca e unul dintre cazurile in care din poza pare unc, dar de fapt este vf... Poate doar sa aiba hairlines care nu se vad in poza?
george_s321

Mesaj de george_s321 »

Literele sunt rotunjite,campul are contacte.UNC-ul e departe.AUNC- posibil,asta daca pozele nu avantajeaza moneda.Dupa mine insa caractereul literelor face ca moneda sa nu treaca de XF.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Din poze pare ok moneda, peste XF. Dar din poze te poti insela de multe ori. Depinde cum este moneda in mana :wink:
Interesant mod de "sustinere" al monedei :arhh:
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Astazi am primit moneda, si am ramas foarte dezamagit...chiar foarte!
Moneda mai are ceva luciu (doar partial), in nici un caz aza cum se vede in pozele facute de vanzator.
Uitati-va cu atentie cate contacte are moneda....si multe altele care nu le-am inconjurat :cry:
Asa cum am mai spus in asemenea cazuri moneda se va intoarce la vanzator.
Am facut observatie la aceasta moneda, pentru ca sunt convins ca vanzatorul va lista din nou moneda, cu aceliasi poze.
Postez si link cu licitatia http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dl ... TQ:US:1123
Fişiere ataşate
Picture2.jpg
Picture2.jpg (126.89 KiB) Vizualizat de 9751 ori
1 leu 1876 av.jpg
1 leu 1876 av.jpg (150.01 KiB) Vizualizat de 9751 ori
ferdinand

Mesaj de ferdinand »

Din punctul meu de vedere pretul este putin cam...enorm. Mi se pare mie sau rabdarea nu va caracterizeaza? Cu 100-200 de euro in Romania ati putea gasi o piesa in aceeasi stare.
Scrie răspuns