Intrebare-moneda de aur

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
banivechi

Mesaj de banivechi »

Pretul metalului. Tirajele la 1900 sint de ordinul milioanelor atit la 1/2 Sovereign cit si la Sovereign (3,99g primul, 7,98g al doilea, depinde cit de lungi au devenit urechile bunicii :-) )
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Apropos, care mai e pretul aurului :whistle:
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

berserkr scrie:Apropos, care mai e pretul aurului :whistle:
Oficial:
51,75 RON/gr la BNR
16EURO/gr - la altii.

Pe okazii: 100-160Rn/gr.
Zece oameni care-şi exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac.
Napoleon Bonaparte.
saankarite

Mesaj de saankarite »

cam scump aurul pe okazii.. hehe...
:?
ZAR

Mesaj de ZAR »

banivechi scrie:Pretul metalului. Tirajele la 1900 sint de ordinul milioanelor atit la 1/2 Sovereign cit si la Sovereign (3,99g primul, 7,98g al doilea, depinde cit de lungi au devenit urechile bunicii :-) )
Eu gandesc ca orice moneda veche din AUR ar trebui sa aiba valoare mai mare decat pretul metalului, ma refer la piesele in stare buna (fara gauri, defecte...).Trebuie sa luam in calcul un lucru: ele nu se mai fabrica, multe au fost topite, gaurite, montate in salbe etc.Chiar cele care au avut un tiraj mare nu se stie exact cate mai exista.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Desigur, "luand in calcul" putem aplica multe teorii in numismatica. Dar din pacate realitatea (oricat ar fi ea de dezavantajoasa uneori) ne corecteaza prin mecanismul cerere-oferta. Mai pe scurt, indiferent cat ni se pare noua ca valoreaza (in bani) o moneda, n-o vom putea valorifica peste pretul impus de piata in momentul valorificarii. Daca mergem de exemplu pe principiul raritatii si al iesirii din fabricatie, exista multe, dar ce zic eu, muuuuuulte monede rare care la vanzare au preturi relativ mici. Cam la cat ne-am astepta de la un 20 lei 1868 aplicand acest principiu? Si cat costa un exemplar?
ZAR

Mesaj de ZAR »

berserkr scrie:Desigur, "luand in calcul" putem aplica multe teorii in numismatica. Dar din pacate realitatea (oricat ar fi ea de dezavantajoasa uneori) ne corecteaza prin mecanismul cerere-oferta. Mai pe scurt, indiferent cat ni se pare noua ca valoreaza (in bani) o moneda, n-o vom putea valorifica peste pretul impus de piata in momentul valorificarii. Daca mergem de exemplu pe principiul raritatii si al iesirii din fabricatie, exista multe, dar ce zic eu, muuuuuulte monede rare care la vanzare au preturi relativ mici. Cam la cat ne-am astepta de la un 20 lei 1868 aplicand acest principiu? Si cat costa un exemplar?
Din informatiile mele o piesa de 20 Lei 1868 s-a vandut acum cativa ani la o licitatie din Elvetia la pretul de 10.000 Euro.Valoare max. catalog Friedberg (2003) este 8000 Dolari.Aceasta piesa eu zic ca merita si mai mult, se stie raritatea ei.Altceva nu inteleg pt. alta piesa cotata catalog 100 Dolari in stare UNC unii cer cel putin 1000 Dolari.O sa revin cu exemplul exact.E adevarat ca fiecare e liber sa ceara cat vrea pe marfa lui dar totusi nu trebuie exagerat.Inteleg sa ceri dublu fata de catalog dar nu de 10 ori valoarea.
banivechi

Mesaj de banivechi »

ZAR scrie:Altceva nu inteleg pt. alta piesa cotata catalog 100 Dolari in stare UNC unii cer cel putin 1000 Dolari.O sa revin cu exemplul exact.E adevarat ca fiecare e liber sa ceara cat vrea pe marfa lui dar totusi nu trebuie exagerat.Inteleg sa ceri dublu fata de catalog dar nu de 10 ori valoarea.
Depinde de catalog... de anul tiparirii catalogului, de tara in care se vinde o anumita moneda, si de gaura din colectie pe care o astupa acea moneda.
Va dau un exemplu de moneda fara nici o valoare, pe care cineva a fost dispus sa dea 10 $ (plus taxe) doar ca sa-si umple gaura din clasor. Ca a primit-o gratis in final e alta poveste...
http://www.coinpeople.com/index.php?showtopic=15015
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Scuze, postasem pentru alta sectiune :D
ZAR

Mesaj de ZAR »

Frumos gest, toata stima, si eu donez uneori dubluri din colectie si chiar piese unice dar care nu le mai vreau la colectie. :)
Scrie răspuns