pastrarea monedelor

Moderatori: Deus, Comboloi

rdalidis
**
**

pastrarea monedelor

Mesaj de rdalidis »

As vrea sa stiu parerile celor cu experienta mai mare in numismatica despre cum si in ce pot pune monedele pe care le am in asa fel incat sa nu se deterioreze caci eu le pastrez cam la gramada pe toate iar cele valoroase le pun izolat in pungulite si nu stiu daca e bine cum procedez. Va multumesc anticipat! :?: :?
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Despre asta s-a mai discutat aici in forum, cautati printre topicuri. Sunt clasoare speciale, tavite, rame autoadezive, etc. Vedeti totusi ca ambalajul sa nu coste mai mult decat continutul. :)
rdalidis
**
**

Mesaj de rdalidis »

va multumesc!
Alex
moderator
moderator

Re: pastrarea monedelor

Mesaj de Alex »

rdalidis scrie:iar cele valoroase le pun izolat in pungulite si nu stiu daca e bine cum procedez.
Depinde din ce sunt pungulitele. Unele (majoritatea) nu sunt inerte chimic si pot duce la oxidarea accelerata a pieselor tinute in ele, tocmai cele mai valoroase in cazul dvs.
rdalidis
**
**

Mesaj de rdalidis »

am citit undeva ca trebuie sa le pastrez in pungulite de plastic care NU contin PVC dar pe pungulita nu scrie daca ar contine sau nu asa ceva . deci ce sa fac pana la urma , in ce sa le pastrez? :? Noroc ca pe acest site ma pot orienta cat de cat .
Freddy

Mesaj de Freddy »

In plicuri de hartie nu e bine??
micu_klein

Mesaj de micu_klein »

Personal eu le pastrez in clasoare Schulz si sunt multumit. Probabil si in plicuri de hartie este bine dar ocupa mult loc si trebuie sa pui o singura moneda intr-un plic caci altfel se zgarie intre ele si ar fi pacat. Avand in vedere sa majoritatea colectionarilor pastreaza monedele in clasoare( gen schulz) puteti sa le pastrati si dvs. la fel. Nu am auzit pana acum nici un caz ca o moneda sa se oxideze din cauza clasorului in care sta. Se poate oxida doara daca locul este umed si implicit clasorul sau in orice caz ar fi factori externi care duc la oxidarea ei si nu materialul clasorului.
PRONUMISMATICA
Site Admin

micu_klein scrie:Personal eu le pastrez in clasoare Schulz si sunt multumit. Probabil si in plicuri de hartie este bine dar ocupa mult loc si trebuie sa pui o singura moneda intr-un plic caci altfel se zgarie intre ele si ar fi pacat. Avand in vedere sa majoritatea colectionarilor pastreaza monedele in clasoare( gen schulz) puteti sa le pastrati si dvs. la fel. Nu am auzit pana acum nici un caz ca o moneda sa se oxideze din cauza clasorului in care sta. Se poate oxida doara daca locul este umed si implicit clasorul sau in orice caz ar fi factori externi care duc la oxidarea ei si nu materialul clasorului.
Ba eu am vazut :) am avut pe vremuri niste clasoare de calitate foarte slaba si monedele de argint pe care le-am tinut acolo s-au inverzit iar cele de cupru s-au facut parca uleioase. Iar cand le-am scos acolo a ramas pe plastic "amprenta" fiecarei piese, deci se putea citi clar ce piesa a fost acolo.
micu_klein

Mesaj de micu_klein »

Ba eu am vazut :) am avut pe vremuri niste clasoare de calitate foarte slaba si monedele de argint pe care le-am tinut acolo s-au inverzit iar cele de cupru s-au facut parca uleioase. Iar cand le-am scos acolo a ramas pe plastic "amprenta" fiecarei piese, deci se putea citi clar ce piesa a fost acolo.[/quote]

:P :P :P .... da.... amuzant dar in zilele noastre nu prea cred ca mai exista asa ceva si cele de calitate nici nu costa mult sa zici ca nu ti le poti permite; adica un clasor este in jur de 12-15 lei.... iar daca cumperi folii cu mai multe buzunare este in jur de 1 leu folia...ceea ce mi se pare rezonabil.
banivechi

Mesaj de banivechi »

micu_klein scrie::P :P :P .... da.... amuzant dar in zilele noastre nu prea cred ca mai exista asa ceva si cele de calitate nici nu costa mult sa zici ca nu ti le poti permite; adica un clasor este in jur de 12-15 lei.... iar daca cumperi folii cu mai multe buzunare este in jur de 1 leu folia...ceea ce mi se pare rezonabil.
Pai Dv rideti de clasoarele la care le faceti reclama!!! Adica cele care ingalbeneau monedele erau facute din acelasi policlorvinil din care sint facute vestitele Schultz "Made in Germany" ce costa citiva lei. In Germania va asigur ca nu veti gasi niciunde clasoare marca Schultz. Iar un clasor bun e sensibil mai scump, insa merita investitia. Incercati link-ul urmator:
http://www.leuchtturm.de/[/url]
micu_klein

Mesaj de micu_klein »

Am crezut probabil ca vorbeste de alte clasoare. Nu cred ca Domnul Aldor sa se fi referit la clasoarele Schultz. Sunt dispus sa platesc mai mult daca calitatea este garantata. Acest fel de clasoare se gasesc de cumparat si la noi in tara sau singura modalitate este sa comanzi direct pe site?
Multumesc de informatii si o sa mai citesc in privinta acestor clasoare.
Oare acestea nu contin aceleasi substante( in special policlorvinilul care afecteaza monedele) ca cele Scultz?
ZAR

Mesaj de ZAR »

banivechi

Mesaj de banivechi »

Eu n-am avut curajul sa cumpar clasoare cu 15 lei pentru monedele mele. Cind eram copil am primit din URSS doua clasoare din PVC care mi-au ingalbenit in mai putin de un an cea mai valoroasa moneda pe care o aveam: un 250 lei 1935. Si intr-adevar, asa cum zicea cineva, "imaginea" monedei a ramas intiparita pe plasticul clasorului.
Acum folosesc Leuchtturm (cel mai vechi il am de 12 ani) si nu sint probleme.
Un clasor pe an (25-30 euro) nu e mare lucru ca investitie, insa merita!
In ultimii doi-trei ani am inceput sa investesc si in rame autoadezive, cu colile de pastrare aferente si monedele cele mai valoroase asa le tin, chiar daca nu se vede muchia, dar la 1,75 euro/cutia de 25 rame capsabile zic eu ca-mi permit sa mai rup cite una cind vreau sa studiez muchia unei monede anume.
Cind dati sute de lei pe o moneda rara conteaza oare asa de mult inca un leu pentru pastrarea in clasor? In medie cam atit costa...
PRONUMISMATICA
Site Admin

Eu am inceput cu clasor pentru diapozitive, ca pe vremuri pe aici era cam greu sa-ti faci rost de clasor. Noroc ca nu mi-a stricat iremediabil nicio piesa.
Acum si eu imi tin colectia de monede in rame din acelea autoadezive.
rdalidis
**
**

Mesaj de rdalidis »

mam uitat pe siteul leuchtrum dar este scris in germana si nu inteleg mai nimic . As vrea sa stiu dvs ( domnul banivechi) de care va-ti comandat si care este cel mai bun cate spatii are si care tip din cele prezentate acolo este si pe care m-ati sfatui sa cumpar. Va multumesc!
Scrie răspuns