incepator

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
marinalex
**
**

incepator

Mesaj de marinalex »

Salutari tuturor! Fiind nou aici pe forum si bineinteles, fiind nou si in "arta numismaticii" am cateva nedumeriri. Am deschis acest topic pentru a afla cateva lucruri esentiale si pentru toti cei care sunt incepatori si nu prea au curaj sa-si expuna intrebarile pe un forum.
Eu sunt la inceput..mi-am descoperit pasiunea pentru lucrurile vechi, iar deocamdata colectionez monede vechi si medalii. Intrebarile fac referire numai la monede.
1. O piesa este rara atunci cand tirajul este mic?
2. Cand este, mai exact, o piesa valoroasa? cand este rara sau depinde foarte mult si de materialul din care este facut?
Dorind sa incep cu dreptul, probabil as avea mai multe intrebari dar acum nu pot sa le formulez pe intelesul dumneavoastra. V-am pus intrebarile acestea pentru ca nestiind prea multe m-a mirat putin faptul ca o piesa (ex: 5 lei 1880 argint) valoreaza foarte putin. Am crezut ca fiind putin mai veche si fiind si din argint ar fi ceva de "nasul" ei si de aceea m-a bagat in ceata. Sper ca nu v-am plictisit si as aprecia mult daca m-ati mai lumina putin. :) stima
SuperNike
**
**

Mesaj de SuperNike »

o piesa este rara prin faptul ca s-au batut un nr de mic de bucati,sau (in cazul in care moneda este foarte veche) nu se mai gasesc ,o piesa este mai valorosa atunci cand este rara si sunt batute doar cateva bucati dar conteaza si materialul din care este facuta
Cel slab se ascunde in spatele unui nume. Cel puternic si-l creeaza
marinalex
**
**

Mesaj de marinalex »

deci ca sa poti spune in adevaratul sens al cuvantului ca ai o piesa valoroasa, trebuie sa fie rara si de preferabil bronz-argint-aur. "batuta in numar mic"..tine de numarul miilor de bucati sau a sutelor de mii, ca presupun ca o piesa batuta in 2 milioane de bucati sa spunem nu prea ar fi rara din cate am inteles pana acum?
banivechi

Mesaj de banivechi »

marinalex scrie:deci ca sa poti spune in adevaratul sens al cuvantului ca ai o piesa valoroasa, trebuie sa fie rara si de preferabil bronz-argint-aur. "batuta in numar mic"..tine de numarul miilor de bucati sau a sutelor de mii, ca presupun ca o piesa batuta in 2 milioane de bucati sa spunem nu prea ar fi rara din cate am inteles pana acum?
Exceptie fac monedela americane. Tiraje in general mari, dar si o cerere mare pentru monede in stari superioare. Si preturi...
marinalex
**
**

Mesaj de marinalex »

ok..deci, ca sa nu inteleg gresit, ca sa pot aprecia o piesa ca fiind rara ea trebuie sa fi fost batuta in bucati de ordinul sutelor de mii in jos nu? mai am o intrebare : care este diferenta intre o piesa originala si o copie? am citit ca replica este facuta din alte metale fata de cea originala..
DuMy yo

Mesaj de DuMy yo »

banivechi scrie:Exceptie fac monedela americane. Tiraje in general mari, dar si o cerere mare pentru monede in stari superioare. Si preturi...
Si cred ca si cele rusesti sec. XVIII daca nu ma insel..
-- DuMy --
SuperNike
**
**

Mesaj de SuperNike »

replica se face mai tarziu si dintr-un metal mai pretios de ex aurul
Cel slab se ascunde in spatele unui nume. Cel puternic si-l creeaza
DuMy yo

Mesaj de DuMy yo »

Cred ca face confuzie intre fals si replica.
-- DuMy --
marinalex
**
**

Mesaj de marinalex »

nu fac confuzie, doar ca am citit pe un site strain, era un dictionar cu termeni numismatici si spunea in dreptul termenului de "Copy" ca de obicei este facuta din alt metal fata de cea originala, de aceea v-am si intrebat. cat despre un fals trebuie sa mai citesc pentru a reusi sa descopar un fals..singura mea sursa de pana acum a fost geocities care mai scoate la iveala un fals...
DuMy yo

Mesaj de DuMy yo »

Exista multe denumiri in engleza care pot duce la o confuzie, spre exemplu - copy, fake, replica - desi unele dintre ele sunt destul de clare.
Depinde ce va intereseaza, geocities este axat numai pe monede romanesti, parca.
-- DuMy --
marinalex
**
**

Mesaj de marinalex »

da pe geocities sunt informatii despre monedele romanesti..ma intereseaza atat monedele romanesti cat si celelalte.cum am spus, acum sunt la inceput si incerc sa prind esentialul..mai ales sa deosebesc piesele originale de cele false,de aceea am si apelat la acest forum.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

SuperNike scrie:o piesa este rara prin faptul ca s-au batut un nr de mic de bucati,sau (in cazul in care moneda este foarte veche) nu se mai gasesc ,o piesa este mai valorosa atunci cand este rara si sunt batute doar cateva bucati dar conteaza si materialul din care este facuta
Va inselati. Raritatea unei monede cat si valoarea NU este data de "materialul din care este facuta". Va garantez ca exista cazuri nenumarate cand o moneda de bronz este mai scumpa chiar decat una de aur. Este cazul monedelor antice, unde un sestert superb "bate" la pret un aureus comun. Valoarea este data si de starea de conservare, nu musai de metalul pretios sau ne-pretios. Sunt mai multe caracteristici si criterii care trebuiesc indeplinite pentru a defini o piesa rara si valoroasa.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Asa e. Uneori piese extrem de rare se dau cu cote mici comparativ cu piese comune dar intr-o stare de conservare excelenta. Uneori numai patina face 75% din pretul unei monede. Criteriile expuse de colegul nostru nu-s valabile. Exista monede romane foarte comune dar si foarte dezirabile. Pot da un exemplu rapid denarii lui Tiberius, asa-numitii "tribute penny" care dispar intotdeauna foarte rapid desi pretul lor este minim de 8 ori mai mare decat cel "normal" pentru clasa lor. Pe cand monede unicat, care nu-s prezente in cataloage se dau de multe ori sub 100 de euro.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Scrie răspuns