Intrebari legate de colectia mea.
Intrebari legate de colectia mea.
Buna ziua!
Ca orice incepator am nevoie de sfaturi! Am o colectie de aproximativ 300 monede romanesti si straine si 100 de bancnote. Am inceput sa le uploadez pozele pe un blog: http://numishobby.blogspot.com/
Momentan am uploadat numai monedele romanesti, urmand in saptamanile viitoare sa uploadez si restul. Ce sfaturi as dori:
1. Se merita sa investesc bani intr-un aparat cu ultrasunete pentru curatare? (Intrebarea nu are legatura cu topicul de curatarea monedelor, as vrea sa stiu de la utilizatorii mai experimentati daca considera ca piesele mele au nevoie de asa ceva).
2. Unde as putea sa merg pentru a-mi evalua colectia?
3. Care credeti ca este cea mai de pret piesa din colectie?
4. Pentru anumite piese (exemplu 100 lei 1944), am dubluri din alti ani (100 lei 1943). Se considera piesa separata pe care sa o adaug la colectie?
Atat deocamdata!
Multumesc!
Ca orice incepator am nevoie de sfaturi! Am o colectie de aproximativ 300 monede romanesti si straine si 100 de bancnote. Am inceput sa le uploadez pozele pe un blog: http://numishobby.blogspot.com/
Momentan am uploadat numai monedele romanesti, urmand in saptamanile viitoare sa uploadez si restul. Ce sfaturi as dori:
1. Se merita sa investesc bani intr-un aparat cu ultrasunete pentru curatare? (Intrebarea nu are legatura cu topicul de curatarea monedelor, as vrea sa stiu de la utilizatorii mai experimentati daca considera ca piesele mele au nevoie de asa ceva).
2. Unde as putea sa merg pentru a-mi evalua colectia?
3. Care credeti ca este cea mai de pret piesa din colectie?
4. Pentru anumite piese (exemplu 100 lei 1944), am dubluri din alti ani (100 lei 1943). Se considera piesa separata pe care sa o adaug la colectie?
Atat deocamdata!
Multumesc!
There are 10 kinds of people. Those who can read binary and those who can't!
Nu stiu daca se merita o investitie intr-un astfel de aparat.
Daca depunerile de pe o moneda sunt sunt de tipul celor care ataca moneda respectiva, ar fi de preferat sa nu fie curata, dar asta ramane la aprecierea fiecarui colectionar.
Pentru cotatii poate ca arfi bine sa urmariti preturile de la targuri si site-urile specializate.
In plus, revista Coletionarul Roman publica la fiecare aparitie cotatii pt bancnote si monede romanesti.
Bun venit pe forum!
Daca depunerile de pe o moneda sunt sunt de tipul celor care ataca moneda respectiva, ar fi de preferat sa nu fie curata, dar asta ramane la aprecierea fiecarui colectionar.
Pentru cotatii poate ca arfi bine sa urmariti preturile de la targuri si site-urile specializate.
In plus, revista Coletionarul Roman publica la fiecare aparitie cotatii pt bancnote si monede romanesti.
Bun venit pe forum!
Ca o sugestie: "a uploada" e un barbarism. Se poate folosi "a incarca". Pentru "downloada" pe care l-am vazut deseori folosit merge la fel de bine "a descarca". Intr-adevar preturile cele mai apropiate de moment sunt usor de gasit in "Colectionarul roman" si la fel de adevarat e ca va trebuie si ceva cunostinte de gradare. Altfel pentru multe piese nu stiu daca se va gasi cineva cu suficient timp sa le aprecieze la cat de multe sunt. iarasi pe okazii daca dati cautare cu moneda/bancnota respectiva vedeti cam cat se cere la cum arata (insa trebuie sa stiti ca a cere nu inseamna ca automat se va si da la acel pret).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Multumesc pentru raspunsuri. Valoarea monedelor vreau sa o stiu, chiar daca nu intentionez sa vand nici o moneda. Poate numai in viitor daca o sa am in colectie exemplare de mai mare calitate. In momentul acesta sunt orientat spre cumpararea de monede. Problema este ca nu stiu niciodata daca m-am pacalit sau nu. Am tot cumparat din targurile de vechituri din Timisoara de la niste persoane destul de dubioase. Ca un exemplu: am gasit moneda de argint de 2 marci din al treilea Reich si mi s-a cerut pe ea 50Ron. I-am spus ca am vazut-o pe internet cu 25ron si mi-a vandut-o la acel pret.
Legat de monedele identice dar emise in mai multi ani, cum sa procedez? sa le strang pe toate sau numai pe cele cu tiraj mai mic? (de exemplu 20 lei 1996).
@berserkr: multumesc si pentru sugestia offtopic. Lucrez in IT si am defecte de limbaj pe care mi le asum.
O zi frumoasa!
Bogdan
Legat de monedele identice dar emise in mai multi ani, cum sa procedez? sa le strang pe toate sau numai pe cele cu tiraj mai mic? (de exemplu 20 lei 1996).
@berserkr: multumesc si pentru sugestia offtopic. Lucrez in IT si am defecte de limbaj pe care mi le asum.
O zi frumoasa!
Bogdan
Depinde de dvs ce caracter o sa dati colectiei. Nu le puteti strange pe toate oricum. Specializarea e cea mai buna. De asemenea e bine sa aveti deja o idee de pret despre ce doriti sa cumparati, eu de exemplu daca mi-as propune sa cumpar 1 leu 1884 de exemplu si n-as avea cu cine sa ma sfatuiesc, sau n-as avea acces chiar la niciun catalog cat de cat recent (desi revista indicata de vlahul costa numai 10 lei) as cauta mai intai pe okazii sa vad ce oferte sunt pentru aceasta piesa (de exemplu acum sunt 18:
http://www.okazii.ro/cautare/1+leu+1884.html
). Apoi din examinarea lor si in functie de cum arata cred c-as reusi sa-mi formez o idee, o marja intre care m-as simti confortabil. Din cat se cere in targ nu se poate trage concluzia cat valoreaza.
PS Si eu tot in IT lucrez si stiu ca exista tendinta de a apela la barbarisme; pe unde pot corectez, altfel ne vom trezi cu un amalgam de termeni care suna urat in timp ce traducerea lor ne era la indemana; e pacat, totusi suntem romani.
O zi buna si dvs!
http://www.okazii.ro/cautare/1+leu+1884.html
). Apoi din examinarea lor si in functie de cum arata cred c-as reusi sa-mi formez o idee, o marja intre care m-as simti confortabil. Din cat se cere in targ nu se poate trage concluzia cat valoreaza.
PS Si eu tot in IT lucrez si stiu ca exista tendinta de a apela la barbarisme; pe unde pot corectez, altfel ne vom trezi cu un amalgam de termeni care suna urat in timp ce traducerea lor ne era la indemana; e pacat, totusi suntem romani.
O zi buna si dvs!
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Daca e 2RM Martin Luther sau Friedrich Schiller sau Hindenburg doar 1936 sau 1939E, e ieftin. Daca e aia cu Hindenburg, 1937-1939 indiferent de litera, e teapa. Fiindca nu valoreaza mai mult de 8-10 lei. Dar... am patit-o cred ca toti la inceput.levelx scrie:Ca un exemplu: am gasit moneda de argint de 2 marci din al treilea Reich si mi s-a cerut pe ea 50Ron. I-am spus ca am vazut-o pe internet cu 25ron si mi-a vandut-o la acel pret.
Insemna ca si eu am luat teapa asta
am cumparat-o acum cativa ani cu 20 de lei (2 marci 1938) dela sigurul vanzator care o dadea cu la pretul asta ceilalti cereau 40 de lei si n-au vrut sa lase nici 5 lei.
Pisele care difera doar prin an sunt considerate diferite de asta sunt trecute separat in cataloage iar diferentele de cota sunt foarte mari uneori.
Dumneavoastra veti decide cum vreti sa colectionati.
Eu aleg piesele dupa tip gandind ca anul in sine nu spune nimic doar ca in cazul anumitor piese te poti lauda ca o ai pe cea rara pe care ai putut da X euro.
Pisele care difera doar prin an sunt considerate diferite de asta sunt trecute separat in cataloage iar diferentele de cota sunt foarte mari uneori.
Dumneavoastra veti decide cum vreti sa colectionati.
Eu aleg piesele dupa tip gandind ca anul in sine nu spune nimic doar ca in cazul anumitor piese te poti lauda ca o ai pe cea rara pe care ai putut da X euro.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Daca doriti sa va specializati pe monede romanesti, atunci toti anii sunt de folos, insa, un lucru mai important, incercati sa achizitionati piese in stare cat mai buna sau chiar unc.levelx scrie:Legat de monedele identice dar emise in mai multi ani, cum sa procedez? sa le strang pe toate sau numai pe cele cu tiraj mai mic? (de exemplu 20 lei 1996).
Si inca ceva, nu curatati monedele! Ca sunt negre sau mai stiu eu cum, nu le curatati, decat doar daca la moneda a aderat o substanta care dauneaza piesei...
Cred ca in stadiul acesta incipient de colectionat ar trebui sa gasiti mai intai raspunsul la niste intrebari fundamentale:
1. Colectionez doar Romania, doar straine sau ambele? (parerea mea: doar straine sau ambele, de ce: http://monede.stfp.net/Articole/de-ce-n ... mania.html )
2. Colectionez dupa tip sau dupa an? - adica din toate monedele de acelasi fel emise in ani diferiti pastrez doar una dintr-un an oarecare sau cate una din fiecare an? (parerea mea: dupa tip, de ce: http://monede.stfp.net/Articole/a-colec ... pa-an.html )
3. (doar daca colectionati inclusiv straine) Cum imi limitez colectia? Sunt in jur de 20,000 de tipuri de monede din toate tarile, o limitare e necesara si binevenita; exista tot felul de limitari posibile - temporale, geografice, de material, de subiect, samd samd (ideile mele: http://monede.stfp.net/Articole/importa ... onale.html )
1. Colectionez doar Romania, doar straine sau ambele? (parerea mea: doar straine sau ambele, de ce: http://monede.stfp.net/Articole/de-ce-n ... mania.html )
2. Colectionez dupa tip sau dupa an? - adica din toate monedele de acelasi fel emise in ani diferiti pastrez doar una dintr-un an oarecare sau cate una din fiecare an? (parerea mea: dupa tip, de ce: http://monede.stfp.net/Articole/a-colec ... pa-an.html )
3. (doar daca colectionati inclusiv straine) Cum imi limitez colectia? Sunt in jur de 20,000 de tipuri de monede din toate tarile, o limitare e necesara si binevenita; exista tot felul de limitari posibile - temporale, geografice, de material, de subiect, samd samd (ideile mele: http://monede.stfp.net/Articole/importa ... onale.html )
Exact la intrebarea asta nu mi-am raspuns inca. Am inceput prin a aduna monede ale tarilor pe care le-am vizitat, apoi am adunat de pe la bunici, rude mai in varsta, monede si bancnote vechi romanesti pe care le mai aveau. Apoi am continuat prin a cumpara tot ce mi-am permis (financiar), in general piese care mi s-au parut interesante. Inca nu m-am concentrat pe ceva anume. Am sa citesc legaturile pe care le-ai mentionat si sper sa imi creez o idee despre ce vreau sa fac.
Multumesc!
Multumesc!
Chestia cu "importanta definirii exacte a domeniului colectiei personale" (sper c-am retinut corect termenii) mi se pare ceva tras de par. Adica io string monede fiindca-mi plac, e un mod de a ma relaxa, si de a invata. Pai de ce sa-mi limitez placerea cu reguli gen "pret maxim 5$", "Romania", "bancnote" s.a.m.d.?
In general daca-mi place ceva si am posibilitatea sa achizitionez o fac. Vad eu dupa aia in ce clasor pun chestia respectiva sau cum o "asortez" cu cunostinte.
Colegului stfp cred ca nu i-ar face placere sa fie catalogat drept colectionar de "maxim 5 $". Eu sint colectionar de "doua parale", dar e o maaare diferenta...
Ideea e ca e frumos ce-mi place, nu ce e ieftin sau, din contra, foarte rar (si deci scump). Si cu atit mai putin nu trebuie sa-mi stabileasca nimeni linii directoare in colectia ce o cladesc.
Si ce-mi place mie nu e obligatoriu sa placa tuturor.
In general daca-mi place ceva si am posibilitatea sa achizitionez o fac. Vad eu dupa aia in ce clasor pun chestia respectiva sau cum o "asortez" cu cunostinte.
Colegului stfp cred ca nu i-ar face placere sa fie catalogat drept colectionar de "maxim 5 $". Eu sint colectionar de "doua parale", dar e o maaare diferenta...
Ideea e ca e frumos ce-mi place, nu ce e ieftin sau, din contra, foarte rar (si deci scump). Si cu atit mai putin nu trebuie sa-mi stabileasca nimeni linii directoare in colectia ce o cladesc.
Si ce-mi place mie nu e obligatoriu sa placa tuturor.
-
KLARK
Colectionar de moment? Ce numiti asa? Inspiratia intervine si aici ca in orice alt domeniu. Colectionar de moment nu are sens. Nu poti sa devii brusc colectionar si apoi imediat sa-ti treaca.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!