curatarea monedelor de aluminiu
curatarea monedelor de aluminiu
Buna ziua. Deoarece sunt relativ nou (si in bransa si pe siteul acesta) sper ca topicul deschis sa fie la locul potrivit. Inainte de toate trebuie sa spun ca am incercat sa gasesc referinte despre subiectul care ma intereseaza insa nu am gasit. A mai fost pusa o intrebare de genul la un moment dat, insa nu a primit raspuns. Acum, problema mea. Am o moneda de 5 lei din aluminiu 1950 care s-a pastrat foarte bine - este proape necirculata cu luciu de batere pronuntat, insa, din pacate, este acoperita pe alocuri cu o substanta ce pare a fi adeziv. Pentru optimizare, am sa punctez. As vrea sa stiu:
- daca monedele de aluminiu pot fi curatate (in general) si in special moneda pe care o detin;
- curatarea ar putea afecta calitatea in care se prezinta moneda?
- daca as pastra-o asa, ii este afectata valoarea (consistent...)?
- orice alte sfaturi sau idei pe aceasi tema sunt binevenite.
Multumesc anticipat. Atasez foto pentru edificare.
- daca monedele de aluminiu pot fi curatate (in general) si in special moneda pe care o detin;
- curatarea ar putea afecta calitatea in care se prezinta moneda?
- daca as pastra-o asa, ii este afectata valoarea (consistent...)?
- orice alte sfaturi sau idei pe aceasi tema sunt binevenite.
Multumesc anticipat. Atasez foto pentru edificare.
- Fişiere ataşate
-
- xxxxx.jpg (99.92 KiB) Vizualizat de 13225 ori
Nu am experienta personala in curatarea monedelor din aluminiu dar:
http://www.anythinganywhere.com/info/clean.htm
http://metaldetectingworld.com/cleaning ... inum.shtml
http://www.ehow.com/way_5410926_aluminu ... aning.html
Succes!
http://www.anythinganywhere.com/info/clean.htm
http://metaldetectingworld.com/cleaning ... inum.shtml
http://www.ehow.com/way_5410926_aluminu ... aning.html
Succes!
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Oricum aveti grija sa tratati moneda numai local in zona afectata, facund o curatare prin scufundare int-o baie de soluitie sau frecand-o pe toata suprafata riscati sa stricati si restul suprafetei.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Multumesc pentru intentie. Insa nu am inteles ce trebuie sa fac. De fapt am dedus ca ar fi indicat sa o curat insa nu se stie cum. Din raspunsul anterior (urmand linkurile), la o citire sumara am mai inteles ca monedele de aluminiu de fapt nu se curata cu nimicpicard scrie:Oricum aveti grija sa tratati moneda numai local in zona afectata, facund o curatare prin scufundare int-o baie de soluitie sau frecand-o pe toata suprafata riscati sa stricati si restul suprafetei.
Raspunsuri punctuale o sa primiti de la cine le poate da. Noi am incercat sa va ajutam sa gasiti informatii suplimentare. Asa credem noi ca putem ajuta. Unii mai vor sa stie si cate ceva in plus. Ne scuzati ca v-am aglomerat inutil subiectul...
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Imi cer scuze ca v-am deranjat cu umilele mele nelamuriri si v-ar rapit din timpul dvs extrem de pretios... Am vazut atitudinea dvs. la fel de acida si in alte topicuri si chiar nu inteleg ce o determina pentru ca nu aveti absolut nici un motiv. Am multumit pentru incercarea de ajutor. Ce vreti sa fac mai mult? Am spus doar ca nu ma descurc doar cu ce s-a afisat si ca as prefera ca cine stie, sa ma ajute punctual. De ce va simtiti vizat? Daca nu puteti, cred ca e simplu sa nu raspundeti si sa-i lasati pe cei care cunosc. Multumesc inca o data! Si va multumesc si pentru incurajare. Am sa ma gandesc de 2 ori daca mai scriu ceva sau nu. Poate iau si o palma data viitoare.berserkr scrie:Raspunsuri punctuale o sa primiti de la cine le poate da. Noi am incercat sa va ajutam sa gasiti informatii suplimentare. Asa credem noi ca putem ajuta. Unii mai vor sa stie si cate ceva in plus. Ne scuzati ca v-am aglomerat inutil subiectul...
Nu doresc sa iau apararea colegului berserkr, dar pe pagina unde s-a postat aceasta rubrica, exista un topic de 12 pagini. Si nu intamplator e primul. Se numeste Despre curatarea monedelor.flodanmar scrie:Imi cer scuze ca v-am deranjat cu umilele mele nelamuriri si v-ar rapit din timpul dvs extrem de pretios... Am vazut atitudinea dvs. la fel de acida si in alte topicuri si chiar nu inteleg ce o determina pentru ca nu aveti absolut nici un motiv. Am multumit pentru incercarea de ajutor. Ce vreti sa fac mai mult? Am spus doar ca nu ma descurc doar cu ce s-a afisat si ca as prefera ca cine stie, sa ma ajute punctual. De ce va simtiti vizat? Daca nu puteti, cred ca e simplu sa nu raspundeti si sa-i lasati pe cei care cunosc. Multumesc inca o data! Si va multumesc si pentru incurajare. Am sa ma gandesc de 2 ori daca mai scriu ceva sau nu. Poate iau si o palma data viitoare.berserkr scrie:Raspunsuri punctuale o sa primiti de la cine le poate da. Noi am incercat sa va ajutam sa gasiti informatii suplimentare. Asa credem noi ca putem ajuta. Unii mai vor sa stie si cate ceva in plus. Ne scuzati ca v-am aglomerat inutil subiectul...
Acolo veti citi pareri impartite. O parte care sunt adeptii curatirii monedelor, iar o parte care nu sunt in acea tabara. Eu personal fac parte din ultima.
Si voi expune 2 motive:
1. O moneda curatita nu e neaparat mai frumoasa.
2. Curatirea unei zone scoate la iveala mari defecte.
Nu putem scoate rugina si locul sa fie curat si neatins.
Daca va duceti cu o carie la dentist, el curata locul si ramane un gol. Pt a umple golul, foloseste un material de adaos.
Sigur ca dumneavoastra puteti incerca cu diverse metode. Poate fi o curatire cu mijloace acide, sau bazice, sau o curatire mecanica. Rezultatul il cunosc dinainte. Va fi o dezamagire.
Ca si recomandare, ori pastrati moneda in aceasta stare, ori cautati o moneda mai buna.
Dumneavoastra, din link-urile colegului nostru ati inteles ca monedele de aluminiu de fapt nu se curata cu nimic. Dar asteptati si alte raspunsuri sa va lamureasca. Si spuneati punctual.
Primul punct il pun eu.
1. Defectele zonelor de pe monedele de aluminiu, nu pot fi curatate fara a distruge campul pe care acestea sunt situate.

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Buna seara. Nu ma intelegeti gresit... nu trebuie sa luati apararea nimanui pentru ca nu este in pericol.Yu_L.Yan scrie:Nu doresc sa iau apararea colegului berserkr, dar pe pagina unde s-a postat aceasta rubrica, exista un topic de 12 pagini. Si nu intamplator e primul. Se numeste Despre curatarea monedelor.flodanmar scrie:Imi cer scuze ca v-am deranjat cu umilele mele nelamuriri si v-ar rapit din timpul dvs extrem de pretios... Am vazut atitudinea dvs. la fel de acida si in alte topicuri si chiar nu inteleg ce o determina pentru ca nu aveti absolut nici un motiv. Am multumit pentru incercarea de ajutor. Ce vreti sa fac mai mult? Am spus doar ca nu ma descurc doar cu ce s-a afisat si ca as prefera ca cine stie, sa ma ajute punctual. De ce va simtiti vizat? Daca nu puteti, cred ca e simplu sa nu raspundeti si sa-i lasati pe cei care cunosc. Multumesc inca o data! Si va multumesc si pentru incurajare. Am sa ma gandesc de 2 ori daca mai scriu ceva sau nu. Poate iau si o palma data viitoare.berserkr scrie:Raspunsuri punctuale o sa primiti de la cine le poate da. Noi am incercat sa va ajutam sa gasiti informatii suplimentare. Asa credem noi ca putem ajuta. Unii mai vor sa stie si cate ceva in plus. Ne scuzati ca v-am aglomerat inutil subiectul...
Acolo veti citi pareri impartite. O parte care sunt adeptii curatirii monedelor, iar o parte care nu sunt in acea tabara. Eu personal fac parte din ultima.
Si voi expune 2 motive:
1. O moneda curatita nu e neaparat mai frumoasa.
2. Curatirea unei zone scoate la iveala mari defecte.
Nu putem scoate rugina si locul sa fie curat si neatins.
Daca va duceti cu o carie la dentist, el curata locul si ramane un gol. Pt a umple golul, foloseste un material de adaos.
Sigur ca dumneavoastra puteti incerca cu diverse metode. Poate fi o curatire cu mijloace acide, sau bazice, sau o curatire mecanica. Rezultatul il cunosc dinainte. Va fi o dezamagire.
Ca si recomandare, ori pastrati moneda in aceasta stare, ori cautati o moneda mai buna.
Dumneavoastra, din link-urile colegului nostru ati inteles ca monedele de aluminiu de fapt nu se curata cu nimic. Dar asteptati si alte raspunsuri sa va lamureasca. Si spuneati punctual.
Primul punct il pun eu.
1. Defectele zonelor de pe monedele de aluminiu, nu pot fi curatate fara a distruge campul pe care acestea sunt situate.
Cele 12 pagini le-am vazut si eu, insa daca dvs. imi indicati o referire in acestea despre curatarea monedelor de aluminiu, eu ma declar un ignorant total! Insa nu cred ca veti gasi. Asta a fost si motivul pentru care am plasat intrebarea. Mai mult decat atat, am venit cu cazul concret - in speta, am nevoie de informatii aplicate pentru moneda mea.
Am crezut ca fiind forum de specialitate, exista cineva cu bune intentii si cunostinte care ar putea sa-mi raspunda la intrebarile mele. Raspunsuri de genul - "o poti curata cu x sau cu y sau prin z metoda dar risti sa o strici si in concluzie faci ce crezi tu...", nu va suparati, dar nu ma ajuta.
In consecinta, am inteles ca nu e indicat sa o curat ca nu am cum si cu ce.... Totusi, poate imi raspunde cineva la intrebarea - daca o pastrez as, are vreo valoare numismatica sau o pot arunca...
Inca ceva. Raspunsurile nu vreau sa fie cu titlu' de legamant si creare de responsabilitati! Vreau sa fie doar pareri personale sincere ca sa pot invata ceva din ele. Multumesc inca o data pentru cei care incerca sa ma ajute si anticipat pentru cei care vor incerca.
Fii linistit, nu ne jucam de-a sfatul parintesc. Noi putem sa-ti spunem ca nu are rost sa mergi pe un drum pe care au mers si altii. Linia de start e doar intrebarea "daca / cum curat moneda".flodanmar scrie: Buna seara. Nu ma intelegeti gresit... nu trebuie sa luati apararea nimanui pentru ca nu este in pericol.
Cele 12 pagini le-am vazut si eu, insa daca dvs. imi indicati o referire in acestea despre curatarea monedelor de aluminiu, eu ma declar un ignorant total! Insa nu cred ca veti gasi. Asta a fost si motivul pentru care am plasat intrebarea. Mai mult decat atat, am venit cu cazul concret - in speta, am nevoie de informatii aplicate pentru moneda mea.
Am crezut ca fiind forum de specialitate, exista cineva cu bune intentii si cunostinte care ar putea sa-mi raspunda la intrebarile mele. Raspunsuri de genul - "o poti curata cu x sau cu y sau prin z metoda dar risti sa o strici si in concluzie faci ce crezi tu...", nu va suparati, dar nu ma ajuta.
In consecinta, am inteles ca nu e indicat sa o curat ca nu am cum si cu ce.... Totusi, poate imi raspunde cineva la intrebarea - daca o pastrez as, are vreo valoare numismatica sau o pot arunca...
Inca ceva. Raspunsurile nu vreau sa fie cu titlu' de legamant si creare de responsabilitati! Vreau sa fie doar pareri personale sincere ca sa pot invata ceva din ele. Multumesc inca o data pentru cei care incerca sa ma ajute si anticipat pentru cei care vor incerca.
Uite un raspuns mai vechi de-al meu, referitor la monedele de aluminiu.
.Yu_L.Yan scrie: Cat despre monedele de aluminiu, "bubele" care apar pe suprafata lor, sunt foarte frecvente si au mai fost discutate pe aici. Este o boala mai ciudata care apare la orice suprafata de aluminiu care nu este eloxata. Aceleasi bube le puteti intalni si la plachetele din aluminiu, dar si la linguri, statuete sau orice alta forma din aluminiu.
Este drept, citatul nu provine de pe pagina indicata de mine mai sus, ci de pe pagina monede romania - erori de batere?.
In general cand indic o pagina (exemplul postului meu anterior) verific daca indic sursa care trebuie. Stiam ca in cele 12 pagini nu este nimic legat despre monede de aluminiu. Insa mai stiam un lucru. Sunt destul exemple de rezultate ale metodelor de curatire (e drept, alte metale). Rezultatul a fost mereu acelasi.
Partea cu valoarea numismatica sau aruncatul...
Depinde doar de tine. Este o moneda comuna. Este drept ca intr-o stare buna si pacat de petele pe care le are pe suprafata ei. Asa cum am explicat in citatul meu de mai sus, aceasta este o "boala" a aluminiului. Imbatraneste foarte usor, devine faramicios si cu un aspect fainos.
Este unul dintre motivele pt care nu este prea mai este folosit la tacamuri. Uzura morala este destul de rapida, astfel multe tari au renuntat la a bate moneda din acest metal.
Daca spuneai ca e in aceasta stare 2 lei 1952, atunci da. Se putea vorbi de valoare numismatica. Dar moneda din 1950, cu putina rabdare o gasesti si in stare sa satisfaca cerintele de calitate. In momentul de fata, pe Okazii sunt vreo 10 monede. Nu am verificat starea lor, dar pretul era modic. Banuiesc ca si starea la fel.
In incheiere, un lucru care este valabil pt mine. Dar banuiesc ca si pt o parte dintre colegii nostri.
Am in colectie monede de aluminiu care arata si mai rau decat exemplul tau

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Multumesc frumos pentru raspuns!Yu_L.Yan scrie:Fii linistit, nu ne jucam de-a sfatul parintesc. Noi putem sa-ti spunem ca nu are rost sa mergi pe un drum pe care au mers si altii. Linia de start e doar intrebarea "daca / cum curat moneda".flodanmar scrie: Buna seara. Nu ma intelegeti gresit... nu trebuie sa luati apararea nimanui pentru ca nu este in pericol.
Uite un raspuns mai vechi de-al meu, referitor la monedele de aluminiu.
.Yu_L.Yan scrie: Cat despre monedele de aluminiu, "bubele" care apar pe suprafata lor, sunt foarte frecvente si au mai fost discutate pe aici. Este o boala mai ciudata care apare la orice suprafata de aluminiu care nu este eloxata. Aceleasi bube le puteti intalni si la plachetele din aluminiu, dar si la linguri, statuete sau orice alta forma din aluminiu.
Este drept, citatul nu provine de pe pagina indicata de mine mai sus, ci de pe pagina monede romania - erori de batere?.
In general cand indic o pagina (exemplul postului meu anterior) verific daca indic sursa care trebuie. Stiam ca in cele 12 pagini nu este nimic legat despre monede de aluminiu. Insa mai stiam un lucru. Sunt destul exemple de rezultate ale metodelor de curatire (e drept, alte metale). Rezultatul a fost mereu acelasi.
Partea cu valoarea numismatica sau aruncatul...
Depinde doar de tine. Este o moneda comuna. Este drept ca intr-o stare buna si pacat de petele pe care le are pe suprafata ei. Asa cum am explicat in citatul meu de mai sus, aceasta este o "boala" a aluminiului. Imbatraneste foarte usor, devine faramicios si cu un aspect fainos.
Este unul dintre motivele pt care nu este prea mai este folosit la tacamuri. Uzura morala este destul de rapida, astfel multe tari au renuntat la a bate moneda din acest metal.
Daca spuneai ca e in aceasta stare 2 lei 1952, atunci da. Se putea vorbi de valoare numismatica. Dar moneda din 1950, cu putina rabdare o gasesti si in stare sa satisfaca cerintele de calitate. In momentul de fata, pe Okazii sunt vreo 10 monede. Nu am verificat starea lor, dar pretul era modic. Banuiesc ca si starea la fel.
In incheiere, un lucru care este valabil pt mine. Dar banuiesc ca si pt o parte dintre colegii nostri.
Am in colectie monede de aluminiu care arata si mai rau decat exemplul tau
trebuie sa recunosc ca nu am citit amanuntit tot forumul, insa pentru a ma ajuta am folosit cautarea. Dupa "curatare moneda aluminiu" sau "moneda aluminiu" imi apar zeci de postari...
Deja m-am decis sa pastrez moneda asa cum e. Totusi, daca mai exista pareri, le astept cu placere si cu mare interes! O seara buna!
@flodanmar Vi se pare normal dupa ce se incearca sa fiti ajutat sa faceti observatii asupra calitatii ajutorului. Frazele care m-au deranjat pentru ca denota o atitudine nepotrivita este: "Si as dori pe cat posibil sa primesc raspunsuri punctual, la intrebari. Ca sa pot intelege ceva."
Despre atitudinea mea vad ca ati facut deja niste concluzii, risc eu ca moderator sa iau cateva palme de la dvs. Daca vi se pare normal ca de-abia inscris pe forum sa faceti observatii moderatorilor si sa-i caracterizati, eu va spun ca dupa acest inceput relatia cu dvs o sa fie probabil de scurta durata. O sa mai aveti si alte iesiri. Daca aveti macar putin spirirt critic puteti observa ca atitudinile mle "acide" nu-s nici pentru oricine si nici fara motiv. Incerc sa pastrez forumul curat, nu vreau sa ajunga o troaca asa cum sunt atatea altele. Daca dvs doriti altceva poate ar fi mai bine sa nu mai continuati. Nu este un serviciu public sa ai pretentii ca pe banii tai. Orice incercare de ajutor trebuie privita cu bunavointa. Si asta vine din educatie.
Despre atitudinea mea vad ca ati facut deja niste concluzii, risc eu ca moderator sa iau cateva palme de la dvs. Daca vi se pare normal ca de-abia inscris pe forum sa faceti observatii moderatorilor si sa-i caracterizati, eu va spun ca dupa acest inceput relatia cu dvs o sa fie probabil de scurta durata. O sa mai aveti si alte iesiri. Daca aveti macar putin spirirt critic puteti observa ca atitudinile mle "acide" nu-s nici pentru oricine si nici fara motiv. Incerc sa pastrez forumul curat, nu vreau sa ajunga o troaca asa cum sunt atatea altele. Daca dvs doriti altceva poate ar fi mai bine sa nu mai continuati. Nu este un serviciu public sa ai pretentii ca pe banii tai. Orice incercare de ajutor trebuie privita cu bunavointa. Si asta vine din educatie.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Cum spuneti asa e! Doar sunteti sefu'. Si seful are intotdeauna dreptate. Pe mine m-ati pus cu "botul pe labe". Multumesc pentru amabilitate si ajutor. O zi buna si weekend placut!berserkr scrie:@flodanmar Vi se pare normal dupa ce se incearca sa fiti ajutat sa faceti observatii asupra calitatii ajutorului. Frazele care m-au deranjat pentru ca denota o atitudine nepotrivita este: "Si as dori pe cat posibil sa primesc raspunsuri punctual, la intrebari. Ca sa pot intelege ceva."
Nu ma intereseaza sa pun pe nimeni cu "botul pe labe". Si nici nu-s "sef" aici. Doar ajut comunitatea sa nu fie deranjata de atitudini nepotrivite. Problema nu era personala. Daca dvs asa considerati sunteti liber s-o faceti. La romani e o vorba "se zice mersi si atat". Un weekend placut si dvs!
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!