Urmaresc de ceva vreme discutiile de pe acest forum si pot spune ca am invatat o multime de lucruri, foarte folositoare pentru un novice in ale numismaticii.
Am o nelamurire legata de achizitia monedelor de aur. Am vazut ca azi BNR a anuntat o noua moneda de aur intr-un tiraj care inteleg ca este oarecum standard, de 500 de bucati. Pretul acestei monede este ~340 de euro fara TVA (24%?). Din alta discutie de pe forum am ajuns la coininvestdirect.com unde monede echivalente sunt cu peste 100 de euro mai ieftine cu tot cu transport.
Fiind profan dupa cum am zis, va rog sa ma ajutati sa inteleg:
- Care este justificarea unei atat de mari diferente de pret? Se justifica achizitia monedei BNR?
- Daca as dori sa plasez o comanda pe site-ul respectiv, trebuie sa ma astept la vreo problema anume cu autoritatile romane? Adica, in afara de a achita valoarea respectiva, ce presupune o astfel de tranzactie?
Multumesc.
Achizitie moneda de aur
-
atlantic3009

Monedele BNR au preturi mai mari datorita faptului ca se bat tiraje mici si au si valoare numismatica. Daca se justifica pretul e discutabil ca investitie in monede de aur sigur nu, daca vreti sa le colectionati da.
Eu personal nu am apelat la site-ul respectiv dar puteti citi un articol mai vechi:
http://cristiandogaru.blogspot.com/2010 ... rgint.html
se pare ca nu au fost probleme dar mai bine incercati la un targ numismatic sa cumparati personal, e mai sigur. (maine este targ la Palatul Sutu daca sunteti din Bucuresti)
Puteti sa apelati si la okazii sau ebay insa doar din UE altfel trebuie sa treceti pe la vama...
Eu personal nu am apelat la site-ul respectiv dar puteti citi un articol mai vechi:
http://cristiandogaru.blogspot.com/2010 ... rgint.html
se pare ca nu au fost probleme dar mai bine incercati la un targ numismatic sa cumparati personal, e mai sigur. (maine este targ la Palatul Sutu daca sunteti din Bucuresti)
Puteti sa apelati si la okazii sau ebay insa doar din UE altfel trebuie sa treceti pe la vama...
-
daniel_ion_3
- nou in forum

Multumesc pentru raspuns. Am trecut pe la targ si am vazut cateva monede de argint in cutie, insa pretul lor varia destul de mult, deci componenta numismatica banuiesc ca predomina.
Revenind la intrebarea initiala, sa inteleg ca achizitia de monede de aur/argint din tari UE este scutita de orice fel de taxe in vama, inclusiv TVA?
Revenind la intrebarea initiala, sa inteleg ca achizitia de monede de aur/argint din tari UE este scutita de orice fel de taxe in vama, inclusiv TVA?
-
atlantic3009

Taxe vamale nu sunt (in UE) iar TVA platiti vanzatorului la achizitionarea monedei (TVA-ul din tara vanzatorului) deci nu mai trebuie platit nimic la sosirea coletului.
Exista insa riscul sa se piarda coletul sau cineva sa-l desfaca pe drum. Riscul este relativ redus la noi (depinde si de modalitatea de transport aleasa) dar consecintele sunt importante daca vorbim de sume mari in cazul unor monede de aur.
In plus in cazul ebay trebuie ales cu grija vanzatorul iar preturile nu sunt tocmai mici (cel putin nu in UK).
Ati putea sa mergeti in afara sa cumparati direct de la o banca sau sa apelati la cunostinte care au drum in afara.
Exista insa riscul sa se piarda coletul sau cineva sa-l desfaca pe drum. Riscul este relativ redus la noi (depinde si de modalitatea de transport aleasa) dar consecintele sunt importante daca vorbim de sume mari in cazul unor monede de aur.
In plus in cazul ebay trebuie ales cu grija vanzatorul iar preturile nu sunt tocmai mici (cel putin nu in UK).
Ati putea sa mergeti in afara sa cumparati direct de la o banca sau sa apelati la cunostinte care au drum in afara.
-
daniel_ion_3
- nou in forum