monedele de 50 bani si 1 leu 1911

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
zolid88
**
**

monedele de 50 bani si 1 leu 1911

Mesaj de zolid88 »

Buna ziua,

ca nou in forum si relativ nou in numismatica, am o intrebare/nelamurire:

-monedele de 5o bani 1911 si 1 leu 1911 au fost batute si la Hamburg si la Bruxelles sau nu? Conform www.romaniancoins.org "Domnul Cristian Ciuplea ne comunică următoarele: în 1911 s-au bătut şi la Bruxelles monede de 50 de bani, şi anume un tiraj de 1.400.000 de exemplare. La Hamburg s-au bătut restul de 1.600.000 din monedele anului 1911. Domnia sa a publicat această informaţie în anul 2000 în revista germană de specialitate Münzen Revue. Situaţia este la fel în cazul monedei de 1 leu din 1911: un număr de 300.000 de piese au fost bătute la Bruxelles" iar pe pagina www.transylvanian-numsmatics.com apare numai Hamburg

-partea a doua a intrebarii este cum numarati numarul de zimti de pe aceste monede "Monedele bătute la Bruxelles au zimţii de pe muchie cu colţurile drepte, în timp ce monedele bătute la Hamburg au zimţii cu colţurile rotunjite. Această deosebire e greu de observat pe monedele mai uzate. Precizarea monetăriei este mai uşor de făcut după numărul de zimţi de pe muchie"?

Multumesc anticipat pt raspunsuri
catalinflv

Re

Mesaj de catalinflv »

Cu ceva raspunsuri la inrebarile dumneavoastra cred va poate ajuta urmatorul link http://romaniancoins.org/ro50bani1910.html
sau acesta pentru cea de 1 leu http://romaniancoins.org/ro1leu1910.html
zolid88
**
**

Mesaj de zolid88 »

multumesc dar de acolo este citatul de mai sus
capa

Mesaj de capa »

1 leu 1911 am vazut si Hamburg si Bruxelles. 50 bani 1911 Bruxelles inca nu am gasit. La 2 lei 1911 toata lumea pare de acord ca nu exista decat Hamburg.

In ceea ce priveste numaratul zimtilor, eu fac o poza cu mai multe, editez imaginea, desenez doua linii drepte in extremitati si numar cati zimti sunt sunt intre ele pentru fiecare dintre dintre monede. Metoda functioneaza doar daca in lotul pozat sunt din ambele, asa ca imi pun deoparte 2 (una H si una B, constatate anterior) pentru aceasta operatiune. Un exemplu este aici:

http://transylvanian-numismatics.com/ph ... 3499#53499

O alta metoda, pe care nu am incercat-o, este sa se aseze moneda pe o foaie si cu un creion sa se deseneze conturul. Ulterior se pune deoparte moneda si se numara zimtii de pe foaie.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
zolid88
**
**

Mesaj de zolid88 »

Am incercat metoda a doua dar nu se recunosc pe hartie zimtii, nici la 50 bani nici la 1 leu....la mine se vede numai o linie...poate muchia este destul de uzata
capa

Mesaj de capa »

zolid88 scrie:Am incercat metoda a doua dar nu se recunosc pe hartie zimtii, nici la 50 bani nici la 1 leu....la mine se vede numai o linie...poate muchia este destul de uzata
Dupa cum va spuneam eu personal nu am incercat-o, dar cred ca trebuie sa folositi o unealta de scris cu diametru foarte mic, si varful suficient de lung. Poate un creion cu mina de 0.5mm... Ceva cu varful conic (creion normal ascutit sau pix) probabil ca nu ajuta.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
zolid88
**
**

Mesaj de zolid88 »

era creion cu mina de 0.5mm...am incercat si varianta cu fotografia dar pana acum nu am reusit sa fac o poza clara pe care sa se vada zimtii :-(....la 50 bani am reusit sa le identific prin comparatie cu o moneda de 50 bani 1912 (care poate fi numai o varianta) diferenta intre 120 si 101 zimti se vede cu ochiul liber, dar la moneda de 1 leu este mai greu, diferenta fiind de 4 zimti
Scrie răspuns