Disparitia filateliei romanesti ?

Colectibile diverse - cărți poștale, acțiuni, documente, insigne, sigilii, antichități, etc.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

luc

Mesaj de luc »

Tudor C

Mesaj de Tudor C »

danutbold
**
**

Mesaj de danutbold »

Nu cred ca filatelia a disparut sau este pe cale de disparitie,va rog sa va uitati pe ebay sa vedeti la ce sume se achizitioneaza timbrele romanesti,multi colectionari din strainate sau dealeri au inceput sa cumpere si apoi sa vanda pe sume destul de mari pentru ca la timbrele romanesti exista cerere si din cate am vazut eu una destul de mare.(Traiasca paypal,romanii cumpara si destul de mult)
vasil

Mesaj de vasil »

Nici eu nu cred ca va disparea. Deja am vazut venind la intalnirea de duminica cel putin doi noi colegi tineri pasionati de filatelie. Ba as putea spune cu parere de rau :o ca se face mai multa filatelie decat numismatica.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Filatelie intotdeauna s-a facut mai multa decit numismatica. Atit din cauza preturilor mici, a diversitatii extraordinare de teme, cit si datorita esteticii. Frumos colorate, cu locomotive, cosmonauti, fluturi, etc.
In plus, pina in 1989 filatelia era masiv sustinuta de stat ca si activitate culturala, pe cind numismatii erau priviti mai cu suspiciune, datorita probabil metalelor pretioase, nepotrivite cu statutul de proletar. Capul de bour era bine evaluat pe vremuri si in cataloagele filatelice romanesti, pe cind in Buzdugan nu sint date decit grade de raritate ca singur reper pentru evaluarea monedelor la schimburile intre colectionari. Aurul nici nu era evaluat...
Decaderea filateliei s-a produs chiar datorita popularitatii ei istorice in contextul saracirii populatiei in primi ani dupa 1990: mai micii sau mai marii colectionari n-au fost scutiti nici ei de efectele inflatiei, piata a fost inundata de timbrele scoase la vinzare de cei care pina in 1989 cumparau cite 50 - 100 serii din tot ce aparea. Serii care inainte valorau cit o jumatate de apartament s-au devalorizat din cauza lipsei de bani a celor in virsta, si a lipsei de interes a celor tineri. Am vazut genti de clasoare vindute la finalul tirgului la Brasov la preturi de 200-300 euro. Probabil colectia de o viata a cuiva...
Numismatica s-a dovedit rezistenta la recesiunea econoica, in sensul ca relativa abundenta de piese "bune" din anii 1993-1996 nu a avut ca efect scaderea preturilor. Monedele au fost vazute ca valori stabile, pe cind timbrele nu.
De aceea multi dintre colectionarii de monede sint in primul rind investitori si abia apoi admiratori ai monedelor. De cercetare istorica... prea putini.
amonra

Mesaj de amonra »

Sa nu uitam ca un procent important dintre monede au valoare intrinseca - argint, aur - lucru ce tinde sa atraga foarte mult profanii dornici de castiguri rapide.
Inplus, monedele se deterioreaza mai incet ( sau rezista mult mai bine timpului ) decat timbrele.
Personal, la vremea mea, nu am colectionat "surprize" Turbo tocmai din cauza efemeritatii obiectului de colectionat.

Si un punct in plus pentru filatelie : prin imensa varietate, se adreseaza implicit unui public mult mai larg...
Pecunia non olet.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

dimo13

Mesaj de dimo13 »

Asa se scrie un articol? :lol: Nu stiu de ce, dar presimt ca "autoarei" articolului ii apartin doar propozitiile fara noima de la inceput, din care aflam ce e filatelia: "Filatelia este un hobby foarte personal, a carui popularitate determinata de flexibilitatea sa fata de necesitatile colectionarului. "
Restul, de pe romfilatelia.ro...
http://www.romfilatelia.ro/ghid/filatelie.php
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

dimo13 scrie:
Asa se scrie un articol? :lol: Nu stiu de ce, dar presimt ca "autoarei" articolului ii apartin doar propozitiile fara noima de la inceput, din care aflam ce e filatelia: "Filatelia este un hobby foarte personal, a carui popularitate determinata de flexibilitatea sa fata de necesitatile colectionarului. "
Restul, de pe romfilatelia.ro...
http://www.romfilatelia.ro/ghid/filatelie.php
Probabil calitatea articolului e o confirmare a temerii exprimate in titlul acestui topic. :)
luc

Mesaj de luc »

Scrie răspuns