O practica nociva

Colectibile diverse - cărți poștale, acțiuni, documente, insigne, sigilii, antichități, etc.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

banivechi scrie:Mda, scrieri de genul "7$, 10DM, 50 RON" necesita un talent aparte si o anume cursivitate a gindirii nelaindemina tuturor.
Uite-asa, prin contributia maruntilor cronicari, se face tabloul unei epoci intregi...Peste doo mi de ani o sa fie aur vederile astea...
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

BogdanC scrie:
banivechi scrie:Mda, scrieri de genul "7$, 10DM, 50 RON" necesita un talent aparte si o anume cursivitate a gindirii nelaindemina tuturor.
Uite-asa, prin contributia maruntilor cronicari, se face tabloul unei epoci intregi...Peste doo mi de ani o sa fie aur vederile astea...
In ritmul asta, sunt doua posibilitati (i) ca peste 2000 de ani sa nu se mai distinga decat preturile scrise cu creionul, dar nu cele timpurii, deoarece vor fi acoperite de preturile ulterioare, eventual scrise cu pixul sau ce ce s-o mai inventa sau (ii) ca in acelasi interval, in uma a vreo 200 de stergeri cu guma, din cartile postale sa mai ramana doar chenarul.
bejan

Mesaj de bejan »

In Sibiu (acum 5 ani), la un anticariat aveau lipite pe monede etichete de pret.
Am luat 1 ban 1900 cu luciu de batere pe ambele fete.
In timp, partea pe care a fost lipita eticheta s-a oxidat aproape in totalitate.
Asa arata acum.
Fişiere ataşate
1ban.jpg
1ban.jpg (14.37 KiB) Vizualizat de 13446 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

Nu e de la eticheta. Anturajul, :D pardon, mediul inconjurator e de vina. Cuprul se oxideaza totusi...
sigillum2008

Mesaj de sigillum2008 »

bejan scrie:In Sibiu (acum 5 ani), la un anticariat aveau lipite pe monede etichete de pret.
Am luat 1 ban 1900 cu luciu de batere pe ambele fete.
In timp, partea pe care a fost lipita eticheta s-a oxidat aproape in totalitate.
Asa arata acum.
Ati atins un punct sensibil!

Peste 90% dintre ''antichitatile'' de pe piata (atat in tara cat si in strainatate) - au lipite asemenea etichete.

Nu mai vorbesc de urmari :( ... asta deoarece etichetele nu sunt lipite doar pe partea metalica (ori piese excusiv din metal) ci am intalnit si pe lemn, in unele cazuri chiar pictat. (imi aduc aminte de o statueta policroma de sec XVII, ce am achizitionat-o anul trecut si care practic a fost ''distrusa'' prin aceste autocolante aplicate iar apoi grosolan dezlipite de catre vanzator)

Am intalnit astfel de etichete si pe tablouri (inramate sau nu), uneori fiind aplicate chiar pe stratul pictural.

Revenind la hartie... am fost socat de modul de aplicare al acestor autocolante, intr-un anticariat din Bacau (si nu numai)
Practic, etichetele erau lipite chiar pe prima coperta (multe dintre carti avand o valoare bibliofila deosebita)

Cum eram interesat de cateva lucrari... de care aveam nevoie intr-o expozitie itineranta - am incercat sa dezlipesc respectivele autocolante, care insa fiind de o ''calitate superioara'' nu m-au facut decat sa distrug copertile - in totalitate!!!
http://www.youtube.com/watch?feature=re ... NXIP4QybiQ
Nu spinii trandafirilor rănesc, ci petalele călcate în picioare
andretty

Mesaj de andretty »

Eu cred ca cel mai bine atunci cand se vinde o moneda ar trebuii vanduta in cartonas adeziv, si pe el se poate scrie o intreaga enciclopedie:D, Asa ar evita toti factorii de imbatranire si plus de assta nu costa o avere un cartonas.
Pentru bancnote, carti postale ,documente etc..tot asa ar trebuii vandute in folii specialae si langa o bucata de hartie unde poate sa scrie pretul.
Acuma stau si am intreb cine lipeste etichete sau scrie direct cu pixu/crreionu o fac pentru ca nu le pasa,nu isi dau seama sau vor doar sa isi vada produsul?
bejan

Mesaj de bejan »

Daca era de la mediul inconjurator ar fi trebuit sa se oxideze ambele fete, dar s-a oxidat doar unde a fost eticheta de pret.
danielt
**
**

Mesaj de danielt »

Eu atrag atentia in permanenta negustorilor de la targurile din Timisoara: nu scrieti pe cartile postale, nu le zgariati, nu le tineti neprotejate! As vrea insa sa spun si ca cele tinute neprotejat sau scrise sunt de valoare mai mica si de multe ori intr-o stare deplorabila.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Pretul trecut pe spatele unei carti postale este un pacat pardonabil, sa zic asa, dar ce ziceti de stampile ale unor "personalitati" ? Am vazut nenumarate vederi cu stampile ale unora care se pretind colectionari. Oare pe ei nu i-ar deranja ca piesele pe care le au sa aiba zeci de astfel de stamplile? Sunt sigur ca daca va uitati intre cartile voastre veti gasi "Puiu (!?!) Emilian Valea" si nelipsitul "Silviu Dragomir". Oameni care se considera niste somitati in ale colectionatului si fac o asemenea barbarie. Deh egoul unora... Probabil sunt genul de oameni care au lasat graffiti-uri la Karnak sau la Acropole sa fie... nemuritori.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

BogdanC scrie:
Ca doar n-or fi monede sa dainuie 2000 de ani :D , eventual tinute in vid ...
sigillum2008

Mesaj de sigillum2008 »

BogdanC scrie: Stiti unde pot sa-mi fac si eu un poanson?
Mai sunteti interesat de poanson?

In caz afirmativ, dati-mi o schita(un model) cu ce ati dori sa apara reprezentat... initialele, monograma ori blazonul.
(chiar astazi am intalnit pe cineva care va poate indeplini doleantele)
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

:) Va multumesc foarte mult pentru oferta dar...era o gluma! Dupa ce in mesaj 'denunt' ca practica de condamnat stantarea monedelor cu monograma proprietarului, in P.S. intrebam unde pot sa-mi fac si eu un poanson...Este o contradictie care nu ma caracterizeaza decat la modul glumet. Nici prin gand nu mi-a trecut sa marchez monedele mele! Nici macar nu le curat, in general vorbind.

Eu va multumesc pentru bunele intentii si sper sa nu va suparati! :)
sigillum2008

Mesaj de sigillum2008 »

BogdanC scrie::)) Va multumesc foarte mult pentru oferta dar...era o gluma! Dupa ce in mesaj 'denunt' ca practica de condamnat stantarea monedelor cu monograma proprietarului, in P.S. intrebam unde pot sa-mi fac si eu un poanson...Este o contradictie care nu ma caracterizeaza decat la modul glumet. Nici prin gand nu mi-a trecut sa marchez monedele mele! Nici macar nu le curat, in general vorbind.

Eu va multumesc pentru bunele intentii si sper sa nu va suparati! :)
Este in regula! :lol:

Banuiam ca nu va intereseaza in scopul ''imortalizarii pe monede''

Dar totusi, intr-un scop ''nobil'' (doar pentru ce sunt blazoanele?) :twisted:
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Cred ca stramosii mei aveau ca blazon o sapa si un plug incrucisate :D N-as putea sa sinucid monedele nici macar cu asa ceva :D

Multumesc pentru intentie!!
Scrie răspuns