Document interesant - 'Protocol' din 1918

Colectibile diverse - cărți poștale, acțiuni, documente, insigne, sigilii, antichități, etc.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
PRONUMISMATICA
Site Admin

Document interesant - 'Protocol' din 1918

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Am in colectie un document care mie mi se pare interesant, un 'Protocol', de la o adunare ad-hoc din comuna Boiul Mic din 28 oct 1918, unde mi se pare ca au ales reprezentantii comunei in "Consiliul National Roman".

Nu stiu daca este vorba de acelasi Consiliul National Roman Central, care a fost infiintat la 3 noiembrie 1918, din reprezentanti ai Partidului Naţional Roman şi ai Partidului Social Democrat, care a preluat controlul asupra Transilvaniei, dupa dezintegrarea aparatului administrativ unguresc.

Unul din persoanele care semneaza documentul este un anume Jean Ratiu. Nu stiu daca a facut parte din cunoscuta familie Ratiu. Doctorul Ioan Ratiu murise in 1902, iar cunoscutul Ion Ratiu avia abia un an in 1918. Poate fi si o coincidenta de nume, nu stiu.

Nu pot sa zic, ca sunt un colectionar de documente vechi, dar cand gasesc unul care mi se pare interesant si nu e scump, ca si acesta, il iau.
Fişiere ataşate
protocol2.jpg
protocol2.jpg (48.37 KiB) Vizualizat de 4730 ori
protocol1.jpg
protocol1.jpg (91.24 KiB) Vizualizat de 4730 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

"Barbati de incredere"
Adevarul este ca e un document foarte important. Daca aveti vreodata drum in Maramures cred ca directorul scolii din localitatea respectiva ar fi foarte fericit daca i-ati da o copie a acestui document. Cit despre date asupra semnatarilor, cea mai buna sursa trebuie sa fie preotul. E incredibil ce arhive are biserica...
Acel Ioan Ratiu (de pe lista) sau Jean Ratiu (dupa semnatura) nu cred ca are vreo legatura cu dinastia de politicieni omonima, cred ca este o coincidenta de nume, 100% membrii acelui consiliu ad-hoc erau localnici care s-au erijat in reprezentanti ai comunitatii lor. Asemenea organizatii au aparut pe intreg cuprinsul vechiului imperiu, atit romanii, cit si secuii, germanii, sirbii etc si-au format tot felul de grupari, incluzind chiar garzi civile care suplineau absenta jandarmeriei de pe strada. A fost o perioada tulbure, fiecare etnie avind propriile interese, zvonurile erau contradictorii, au fost si lupte, jafuri, pe scurt: anarhie.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

banivechi scrie:"Barbati de incredere"
Adevarul este ca e un document foarte important. Daca aveti vreodata drum in Maramures cred ca directorul scolii din localitatea respectiva ar fi foarte fericit daca i-ati da o copie a acestui document. Cit despre date asupra semnatarilor, cea mai buna sursa trebuie sa fie preotul. E incredibil ce arhive are biserica...
Acel Ioan Ratiu (de pe lista) sau Jean Ratiu (dupa semnatura) nu cred ca are vreo legatura cu dinastia de politicieni omonima, cred ca este o coincidenta de nume, 100% membrii acelui consiliu ad-hoc erau localnici care s-au erijat in reprezentanti ai comunitatii lor. Asemenea organizatii au aparut pe intreg cuprinsul vechiului imperiu, atit romanii, cit si secuii, germanii, sirbii etc si-au format tot felul de grupari, incluzind chiar garzi civile care suplineau absenta jandarmeriei de pe strada. A fost o perioada tulbure, fiecare etnie avind propriile interese, zvonurile erau contradictorii, au fost si lupte, jafuri, pe scurt: anarhie.
Dap, pana la urma acest document este o fila din istoria noastra.
Scrie răspuns