Si asta poate sa fie o varianta.
identificare medalie
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex
- tripleseven

Precis nu, asta o stiu din proprie experienta! Am incercat in urma cu cativa ani sa spal o panglica murdara la o medalie comunista. Am spalat-o pe bareta,usor cu sapun lichid si clatita cu multa apa. Rezultatul a fost destul de dezamagitor pt ca dupa ce s-a uscat panglica era patata toata, nu s-a spalat uniform.
Exista pe piata replici pt panglicile vechi(Steaua Romaniei, Coroana Romaniei..etc). Am facut si aici un test cu o bucata de panglica.
Deoarece replicile de panglici au aspectul de "prea nou" si sunt scortoase, am pus o bucata in masina de spalat la 40 grade. Rezultatul a fost f multumitor.
De aceea spuneam ca s-o desfaca de pe bareta...
Exista pe piata replici pt panglicile vechi(Steaua Romaniei, Coroana Romaniei..etc). Am facut si aici un test cu o bucata de panglica.
Deoarece replicile de panglici au aspectul de "prea nou" si sunt scortoase, am pus o bucata in masina de spalat la 40 grade. Rezultatul a fost f multumitor.
De aceea spuneam ca s-o desfaca de pe bareta...
Ultima oară modificat 23 Iul 2008, 16:54 de către tripleseven, modificat 1 dată în total.
Poate o sa radeti, poate nu dar acum vreo doi ani am cumparat de la clubul de pe Stefan cel Mare niste monede. Nimic deosebit nici ca stare nici ca raritate. Intamplator, cum am ajuns acasa am fost chemat de urgenta la serviciu. Sotia a pus la spalat si blugii cu care fusesem imbracat, fara sa se uite in buzunare, in care de obicei nu tin decat cheia, dar in care acum ramasesera monedele respective (erau doua de cupru, si trei de argint .
Stiti cum au iesit? Incredibil de lucioase si curate! Pe cele de argint se formasere niste pete discrete, albicioase dar care au iesit la o spalare cu apa distilata.
Din aceasta intamplare deduc ca o spalare a unei medalii cu panglica murdara, la masina de spalat ar putea fi o optiune. Pusa intr-un ciorap mai gros partea metalica ar fi protejata suficient de orice deteriorare iar panglica ar trebui sa iasa impecabila.
Stiti cum au iesit? Incredibil de lucioase si curate! Pe cele de argint se formasere niste pete discrete, albicioase dar care au iesit la o spalare cu apa distilata.
Din aceasta intamplare deduc ca o spalare a unei medalii cu panglica murdara, la masina de spalat ar putea fi o optiune. Pusa intr-un ciorap mai gros partea metalica ar fi protejata suficient de orice deteriorare iar panglica ar trebui sa iasa impecabila.
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''
Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
- tripleseven

Nu recomand sa faceti asa ceva!
Daca ne referim strict la medaliile romanesti atunci vorbim de medaliile comuniste si cele actuale , ele sunt fixate de barete cu panglica. La medaliile regaliste se pot detasa panglicile fara problema! Multe din medaliile comuniste au un fel de lac protector pe ele care sigur s-ar strica/desprinde in masina de spalat.
Daca ne referim strict la medaliile romanesti atunci vorbim de medaliile comuniste si cele actuale , ele sunt fixate de barete cu panglica. La medaliile regaliste se pot detasa panglicile fara problema! Multe din medaliile comuniste au un fel de lac protector pe ele care sigur s-ar strica/desprinde in masina de spalat.
- andi_codescu

ADEVARAT!!! Tocmai ma pregatisem la randul meu sa scriu acelasi lucru, cuvantul in romana e panglica, in timp ce pamblica se intalneste, din cate imi aduc aminte, si probabil ironic, in Domnul Goe al lui Caragiale.marcus aurelius scrie:Domnilor NU exista cuvantul "pamblica" in romana. Verificati DEX-ul. Corect este panglica.
Nici eu nu recomand.tripleseven scrie:Nu recomand sa faceti asa ceva!
Am relatat doar o intamplare care m-a uimit si pe mine.
Dar daca as avea o decoratie uzata si fara prea mare valoare, din curiozitate, poate ca as incerca...
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''