Insignele de absolvire a academiei militare

Discuții - ordine, medalii și însemne militare.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex

Scrie răspuns
sathor

Insignele de absolvire a academiei militare

Mesaj de sathor »

Salutari tuturor,
ieri mi-am dat seama ca nu stiu in ce moment a inceput acordarea insignelor de academie militara.Ma gandesc ca cel mai probail primele insigne ce indicau absolvirea academiei au fost cele de tip " promotia I-a, Romania Intregita". Presupun ca o parte din aceasta promotie de ofiteri a mers catre scoala superioare de razboi, devenind mai tarziu,profesori.Cred ca acestia au primit o alta insigna de specializare,numita"Alere Flammam". Ambele insigne,le-as plasa in perioada anilor 20-30.Ma gandesc ca odata cu reintoarcerea pe tron a M.S.Carol II-lea,acesta a introdus un nou model de insigna de absolvire a academiei militare,celalalte 2 ramanand in continuare valabile.Toate aceste schimbari datorate lui in ierarhia si design-ul decoratiilor,plus aparitia unor noi insigne ,cele de regiment,imi indica cumva perioada imediata urcarii lui pe tron, deci anii 30-35.In tot acest timp armata romana a evoluat,noi semne de arma au fost infiintate,astfel si nevoia unor noi insemne de distictie.Probabil insigna academiei militare pentru intendenta, a aparut la scurt timp fata de cea normala.Aceasta se acorda dupa ce absolventul de academie mai urma un curs de calificare in domeniul intendentei.Pentru ca acestea sa se deosebeasca de cele "normale", cununa de lauri a fost emailata in culoarea verde, acesta ducand la aparitia uneia dintre cele mai frumoase insigne regaliste romanesti,aici sunt subiectiv :D.Aceste insigne au fost acordate pana la plecarea M.S. Regelui Mihai I,in anul 1947.Oare sa fi avut intradevar o asa scurta durata de acordare? aprox 10-17 ani?
Pentru toate aceste insigne se cunosc cateva variatii pe model, sa spunem,"2-3 modele oficiale" si din cate am constatat pana acum cel putin 3 bijutieri,nu am cunostinta daca Monetaria Nationala a produs aceste insigne. La insigna "Romania Intregita" am vazut si varianta ne emailata din bronz, ne argintata.La Alere Fammam sunt si modele cu panglica aurita,lucru ce ma face sa cred ca si ele au fost date pe clase iar la cele de academie... cred ca a existat o prima varianta, careia cred ca ii spune," cea romaneasca",mai rara si o a 2-a cu un design destul de diferit as zice.Desigur mai sunt si alte deosebiri...sistemul de prindere diferit intre tip I si II,marimea insignei in sine, vulturii mai mult sau mai putin diferiti,emailarea coroanei cu diferite tipuri de email,e.t.c..Bijutierii pe care iam recunoscut sunt,H.Weiss, Karnet a Kyselý, Brüder Schneider. O sa atasez niste poze pentru exemplificare,poze de pe diferite site-uri sau licitatii de pe ebay.Le multumesc tuturora in avans si imi cer scuze fata de eventualele persoane care au cumparat deja piesele prezentate si nu doresc ca ele sa fie prezentate aici.Daca exista vreo nemultumire rog admin-ul sa stearga acele poze asupra carora sau ridicat pretentii.
In incheiere, rog pe ceilalti colegi cu o mai mare experienta in domeniu, sa ma corecteze unde am gresit si sa contribuie cu noi informatii si poze dupa caz, la dezvoltarea acestui topic.
O zi cat mai buna
Fişiere ataşate
Insigna Romania Reintregita.jpg
Insigna Romania Reintregita.jpg (25.74 KiB) Vizualizat de 18349 ori
Insigna Alere Flammam.jpg
Insigna Alere Flammam.jpg (26.45 KiB) Vizualizat de 18349 ori
Insigna Academie mod.I,H.W..jpg
Insigna Academie mod.I,H.W..jpg (24.88 KiB) Vizualizat de 18349 ori
Insigna Academie var.Romaneasca,H.W..jpg
Insigna Academie var.Romaneasca,H.W..jpg (37.89 KiB) Vizualizat de 18349 ori
I.A.variatie a modelului I.jpg
I.A.variatie a modelului I.jpg (52.73 KiB) Vizualizat de 18349 ori
sathor

Mesaj de sathor »

continui cu atasamente
Fişiere ataşate
Revers var.I,pindere tip cartus.jpg
Revers var.I,pindere tip cartus.jpg (39.69 KiB) Vizualizat de 18344 ori
Academie normala.jpg
Academie normala.jpg (27.96 KiB) Vizualizat de 18344 ori
revers,poanson K&K.jpg
revers,poanson K&K.jpg (29 KiB) Vizualizat de 18344 ori
Revers var.normala.jpg
Revers var.normala.jpg (22.17 KiB) Vizualizat de 18344 ori
Insigna Academie var.ambutisare.jpg
Insigna Academie var.ambutisare.jpg (41.18 KiB) Vizualizat de 18344 ori
sathor

Mesaj de sathor »

continui...:D,
la un moment dat am observat un poanson comun pe insignlele HW si KK, anume o coroana,stie cineva ceva despre aceasta potrivire?
numai bine
Fişiere ataşate
Revers var ambutisata.jpg
Revers var ambutisata.jpg (35.37 KiB) Vizualizat de 18343 ori
Poanson K&K.jpg
Poanson K&K.jpg (14.31 KiB) Vizualizat de 18343 ori
Poanson,B.S.W..jpg
Poanson,B.S.W..jpg (1.45 KiB) Vizualizat de 18343 ori
sathor

Mesaj de sathor »

Insigna pentru intendenta :D,uitasem de ea
Fişiere ataşate
].jpg
].jpg (97.31 KiB) Vizualizat de 18334 ori
Cristian Ciuplea

Absolv. AM.

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Alere Flammam probabil din 1937.
HW si coroana ca marcaje ( coroana trebuie sa fie marcaj romanesc si insoteste deseori marcajul HW ).

Este posibil ca acea coroana de pe "vulturul " cehoslovac sa fie putin altfel decit a lui Weiss.
Nu-s sigur, dar ea poate sa insemne " marfa de export ".

Vulturul la cutie este argint, Fratii Schneider, Viena si are coroana inlocuita.

Ultimii doi nu-s argint, cel din dreapta are pe rv. jos un 32 incus.
Fişiere ataşate
Absolv.AM, av..JPG
Absolv.AM, av..JPG (76.03 KiB) Vizualizat de 18299 ori
Absolv. AM, rv..JPG
Absolv. AM, rv..JPG (45.36 KiB) Vizualizat de 18299 ori
Abs. AM+Etui ( Krone ! ).JPG
Abs. AM+Etui ( Krone ! ).JPG (84.93 KiB) Vizualizat de 18299 ori
Alere Flammam, Nadel, rv..JPG
Alere Flammam, Nadel, rv..JPG (41.35 KiB) Vizualizat de 18299 ori
babanezu

Mesaj de babanezu »

in cazul in care ajuta , cateva imagini cu piesele expuse la Muzeul Militar National
Fişiere ataşate
1.jpg
1.jpg (95.19 KiB) Vizualizat de 18221 ori
2.jpg
2.jpg (84.45 KiB) Vizualizat de 18221 ori
3.jpg
3.jpg (85.32 KiB) Vizualizat de 18221 ori
4.jpg
4.jpg (86.47 KiB) Vizualizat de 18221 ori
5.jpg
5.jpg (84.2 KiB) Vizualizat de 18221 ori
sathor

Mesaj de sathor »

Va multumesc ca ati contribuit la dezvoltarea acestui topic.
Observ ca cei de la M.M.N, din sectia restaurare nu au pic de mila fata de piesele pe care le au in posesie.Ma intreb unde au facut ei scoala si cine ia invatat restaurarea....aceasta "restaurare" mi se pare o "crima" la adresa acelor piese.Oare chiar e necesara curatarea lor in asa hal si o re argintare /aurire in asa maniera incat sa le distruga.Aceasta problema am vazuta la mai toate piesele expuse in M.M.N..Cineva se distreaza grozav.
Are cineva vreun document, prin care se atesta momentul inceperii acordari acestor insigne de absolvent, fie ele "Romania Intregita", "Alere Flammam" sau cele de "Academie Militara"?Insigna de L.M.N.F., este pentru profesori.
Si la aceasta sunt mai multe variatii pe model.Din cate cunosc ele au fost acordate o singura data tuturor celor ce au absolvit acest liceu militar.Stie cineva data?Dupa reintregire,incepand cu anul 1919 ,la Chisinau ,stiu ca a mai activat un liceu cu acelasi profil si se numea "Regele Ferdinand".La Cernauti,de asemeni un alt liceu militar a fost infiintat in 1924,acest fapt datorandu-se tot regelui rentregitor de tara Ferdinand.Numele liceului este "Stefan cel Mare".Preupun ca ambele licee au avut un drum cel putin anevoios incepand cu anii 40.Revin deci, la momentul inceperii acordarii acetui tip de insigna,sa fie oare anii 1920-1922?,zic acest lucru pt.ca ma gandesc ca, acea prima promotie de ofiteri de artilerie, nu a putut fi decat dupa 1919 dar nu mai tarziu de 1925.
Fişiere ataşate
I.Profesor ScMC.jpg
I.Profesor ScMC.jpg (15.95 KiB) Vizualizat de 18198 ori
I.LMRFi.C.jpg
I.LMRFi.C.jpg (20.9 KiB) Vizualizat de 18198 ori
sathor

Mesaj de sathor »

continui
Fişiere ataşate
I.A.I,cu document (Small).jpg
I.A.I,cu document (Small).jpg (54.58 KiB) Vizualizat de 18194 ori
I.LMNF.cu doc (Small).jpg
I.LMNF.cu doc (Small).jpg (51.63 KiB) Vizualizat de 18194 ori
LMRFi (Small).jpg
LMRFi (Small).jpg (52.02 KiB) Vizualizat de 18194 ori
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Ceea ce priveste insigna "Romania intregita" eu stiu ca este vorba de insigna primei promotii de ofiteri de artilerie si nicidecum de o varianta a insignei de absolvent al Scolii Superioare de Razboi.

Insigna Alere flammam stiu ca era insigna de 7 ani ca profesor al SSR.

Mai exista un liceu militar si la Tg Mures.

Insigna LMMNF se numeste insigna "soimul"
Fişiere ataşate
soimul(1).jpg
soimul(1).jpg (50.06 KiB) Vizualizat de 18159 ori
lm(1).jpg
lm(1).jpg (68.39 KiB) Vizualizat de 18159 ori
sathor

Mesaj de sathor »

Salutari,
stiam de existenta liceului militar de la Tg.Mures, care daca nu ma insel a fost infiintat prin acelasi decret regal al M.S.Ferdinand.Desigur ca insigna R.Intregita nu este o insigna de academie dar cumva m-am gandit ca exista o oarecare conexiune inte ele si poate chiar o continuitate.Stie cineva in ce an a absolvit prima promotie de ofiteri de artilerie dupa 1919?Poate are cineva timp si maculatura disponibila sa vada daca exista un decret regal de infiintare a acestor insigne,in special a celor de academie.Din cate stiu eu ,insignele de 7 ani au inscris pe ele cifra 7.Dar probabil ca unul dintre criteriile de acordare era sa fi fost profesor al S.S.R. cel putin 7 ani.
Am gasit ceva interesant care intr-o oarecare masura clarifica ceva :D.

"1931, 14 februarie. Intra in vigoare un nou regulament de functionare al Scolii Superioare de Razboi, incluzand, ca anexa, si Regulamentul Scolii Superioare de Intendenta. Prevederile acestui regulament s-au aplicat pana in anul 1948."

din acest paragraf deduc ca,insignele de academie/intendenta nu au fost acordate mai devreme de 1931 :D.Si inca o informatie pe care eu o consider de folos,

"Totalul absolventilor Scolii Superioare de Razboi din Bucuresti, in anii 1889-1939, este de 1592 de ofiteri." "In aceeasi perioada, un numar de 5 ofiteri straini (cehi si polonezi) au absolvit Scoala Superioara de Razboi din Bucuresti.", sper ca aceste noi informatii sa ne fie de folos :D
o zi buna
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Are cineva idee despre frecventa falsurilor la aceste insigne?

Am studiat putin imaginile celor 10 piese postate si am gasit foarte multe variatii.

La steme nu cred ca sunt doua la fel: 1. pictata cu bourul bicolor; 2. pictata cu bourul gri; 3. pictata cu bourul negru; 4. emailata cu bourul metalic; 5. pictata cu bourul negru dar diferita de piesa nr. 3; 6. pictata ?; 7. emailata cu bourul negru; 8. emailata cu bourul negru dar diferita de piesa nr. 7; 9. pictata cu bourul gri dar diferita de piesa nr. 2; 10. emailata cu bourul negru dar diferita de piesele nr. 7 sau 8.

La acvile cred insa ca disting doar cateva tipuri: nr. 1-2, 3-4 si 5.

Cate astfel de variatii ati gasit voi?
Fişiere ataşate
Steme.JPG
Steme.JPG (39.95 KiB) Vizualizat de 18049 ori
Acvile.JPG
Acvile.JPG (11.54 KiB) Vizualizat de 18054 ori
mihai1978
*
*

Re: Insignele de absolvire a academiei militare

Mesaj de mihai1978 »

Sa mai reinviem un pic topicul, pentru ca din ce am sapat pe net, sunt cam putine informatiile despre insignele acestea.
Prima, producator Bruder Schneider Wien
Imagine
Imagine

A II-a, are coroana regala ,initialele BW si serie.

Coroana regala nu are email si este un pic mai mica decat versiunea I.
Imagine
Imagine
Imagine
dodyory

Re: Insignele de absolvire a academiei militare

Mesaj de dodyory »

SI O POZA CU INSIGNA DE 7 ANI SCOALA SUPERIOARA DE RAZBOI ALERE FLAMMAM PURTATA PE UNIFORMA MILITARA
Fişiere ataşate
IMG_0111.jpg
IMG_0111.jpg (7.59 KiB) Vizualizat de 15067 ori
Scrie răspuns