Ordinul Unirii

Discuții - ordine, medalii și însemne militare.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex

Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Yu_L.Yan scrie:Din pacate nu. Vitrina cu cele 3 decoratii nu era chiar in locul cel mai fericit, avand un reflector imens care batea in sticla (un reflector al celor de la televiziune). Chiar daca am avut posibilitatea de a efectua atunci fotografii, nu am reusit sa scot mare lucru de la compactul meu.
Multumesc pentru raspuns. O intrebare oarecum off topic, s-au relaxat restrictiile de fotografiere a exponatelor muzeului?
Yu_L.Yan scrie:Mai jos si o imagine la o stea relativ apropiata cu cea de care se vorbea. Nu ma pricep la decoratii, insa sesizez ca este vorba de altceva decat in imaginea depsre care se vorbea mai sus. Decoratia apartine Complexului Muzeal Moldova, sectia de Istorie, fiind expusa cu ocazia expozitiei din luna Ianuarie.
Pare un model de Stea de la inceputul secolului al XX-lea.
boonicootza scrie:Iata o poza mai buna la crucea de cavaler.
Multumesc. Asa cum mi s-a parut, are modelul romboidal al pieselor din topicul vechi. Este diferit de cel al piesei Kretly vechi sau al celei postate de Cristian.
boonicootza scrie:Parerea mea este ca la un moment dat, au fost schimbate pastilele de pe ordinul original pe un corp de stea. Problema pe care o vad eu nu consta in modelul de sub email ci coroana care pare un model mai tarziu, de stea.
Tot ce se poate, coroana pare sa fie ca cele ale lui Resch.
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Personal cred ca crucea de linga etuiul Ferdinand este piesa mai veche, comparata cu cea in cutie, prezentata de dl. Iulian. La ultima se vad " x"-urile pe brate, vulturul este mai simplist realizat.
Cred ca cheia "enigmei" consta in deschiderea "X"-urilor de pe cununa si cu cit mai late, cu atit mai veche.
Posibil ca si cununa de frunze sa joace un rol mai important, adica cu cit mai bombata, cu atit mai veche crucea.
Alaturat un cavaler cu brate fara "x"-uri, dar cu cele de pe cununa inguste.
Emailul transparent " cristal " , probabil un produs frantuzesc ( Lemaitre ? ).
Cununa de frunze pare mai plata.
Fişiere ataşate
St.Ro..JPG
St.Ro..JPG (95.73 KiB) Vizualizat de 6631 ori
claudiu1988

Mesaj de claudiu1988 »

Poza cu piesa de la MMN.

Imagine
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Cristian Ciuplea scrie:Alaturat un cavaler cu brate fara "x"-uri, dar cu cele de pe cununa inguste.
Emailul transparent " cristal " , probabil un produs frantuzesc ( Lemaitre ? ).
Cununa de frunze pare mai plata.
Cristian, incearca sa pui o imagine obtinuta cu un scanner CCD sau o fotografie. Scannerele CIS sunt tare pacatoase pentru ca au o adancime de camp practic nula.
claudiu1988 scrie:Poza cu piesa de la MMN.
Aproape ca nu se mai disting detaliile modelului de sub email, dar parca bratele crucii au X-uri la capete.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Alex scrie:
claudiu1988 scrie:Poza cu piesa de la MMN.
Aproape ca nu se mai disting detaliile modelului de sub email, dar parca bratele crucii au X-uri la capete.
Cu ocazia unei expozitii temporare despre perioada lui Alexandru Ioan Cuza, organizata de Muzeul Unirii din Iasi, multe din piesele acelei perioade au fost scoase din depozitele Muzeului Unirii Iasi; Muzeului National de Istorie Bucuresti si Muzeul Militar National Bucuresti.

Cu acest prilej, medalia "Ordinul Unirii" aflata la MNI a poposit la Iasi (oare e acelasi exempar care era expus la MMN?), langa suratele ei. Nici acest exemplar nu are "X" - urile din discutiile anterioare.

Pt persoanele interesate, mai jos aveti si afisul expozitiei.
Detalii expo pe Iasul Cultural
Fişiere ataşate
DSC07611.JPG
DSC07611.JPG (97.31 KiB) Vizualizat de 5558 ori
DSC07506.JPG
DSC07506.JPG (97.05 KiB) Vizualizat de 5558 ori
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
babanezu

Mesaj de babanezu »

...nu este cel de la MMN
Fişiere ataşate
3.JPG
3.JPG (86.32 KiB) Vizualizat de 5526 ori
1.jpg
1.jpg (36.83 KiB) Vizualizat de 5526 ori
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Se pare ca nu e singura diferenta intre cele 3 piese ...
Coroanele nu prea sunt identice. Sau cel putin intre acestea 2 si medalia de la MMN.
Fişiere ataşate
1.JPG
1.JPG (92.92 KiB) Vizualizat de 5519 ori
2.JPG
2.JPG (98.1 KiB) Vizualizat de 5519 ori
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."