Noile decoratii ale Casei Regale
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex
DECORÁȚI//E2 ~i f. Însemn (medalie, ordin, insignă etc.) conferit cuiva pentru o faptă eroică sau pentru merite deosebite într-o activitate. [Art. decorația; G.-D. decorației; Sil. -ți-e] /<fr. décoration, lat. decoratio, ~onis
Sursa: Dex online
Se incadreaza Nobelul in aceasta definitie? Eu zic ca da...
Se incadreaza Nobelul in aceasta definitie? Eu zic ca da...
Dupa nume se incadreaza mai bine la PRÉMIU (s.n. Recompensă acordată cuiva pentru merite sau succese deosebite într-un domeniu de activitate. [Pron. -miu. / < lat. praemium, cf. it. premio]) si consta intr-o suma de bani, o diploma si o medalie care se tine in cutie, nu e de atarnat si nici de pus in piept, deci nu prea e decoratie in intelesul in care il avem aici.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Va rog sa pastrati discutia strict pe subiect, ati deviat pe o directie care nu-si are rostul aici pe forum. Discutiile pe teme politice si religioase nu sunt permise.Elinorri scrie:Cat despre celelate religii sunt recunoscute de Stat, libertatea confesionala este recunoscuta prin Conventii internationale, la care Romania a aderat. Alte entitati care sa nu faca parte din organele de stat nu imi vin in minte. Poate ca putem muta discutia la entitatile sasilor, secuilor si maghiarilor, dar o sa umplem forumul de argumente pro si contra si nu are rost. Chiar intreaga discutie despre autonomie mi se pare de un politicianism grotesc. Argumentul principal cu care inchid gura multor ultra-nationalisti este acesta: "nu fug strainii cu pamantul in spate in alte tari, tot in Romania vor locui". Si nici nu pun granite la hotare, nu cer taxe in plus, deja hotarele tarii s-au largit mult in vest, taxele sunt interzise prin CEDO asa ca eu cred ca avem multe de invatat de la conationalii de alte nationalitati.
Statutul tolerat al Casei Regale cred ca e argumentat si de folosirea imagiinii regelui pe langa alte case regale in anumite actiuni de politica externa.
(Implicarea in aderarea la NATO a fost incurajata daca nu ceruta de puterea de atunci)
(Implicarea in aderarea la NATO a fost incurajata daca nu ceruta de puterea de atunci)
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Va respect opinia, dar daca tot ati facut referire la constitutie, in cazul in care va confera o decoratie, presedintele nu o face ca individ, ci ca sef de stat, deci exact de pe pozitia pe care a avut-o regele pana in 1947. Nu vi se pare ca folositi standarde duble?Elinorri scrie:Daca ne referim strict la Casa Regala din Romania, ea are un statut tolerat. Romania este Republica, conform art 1 alin 2 din Constitutie, dreptul de a conferi decoratii si titluri de onoare este delegat de Parlament presedintelui Republicii conform art 94 litera a din Constitutie. Cat despre importanta, fara sa jignesc pe nimeni, m-as simit mai onorat sa primesc o distinctie din partea BOR sau a Regelui decat din partea presedintelui.
Imi amintesc de G. E. Palade, R. Beligan, A. Soljenitin, L. Ciulei, E. Wiesel, J. Carreras, Gh. Dinica, C. Kiritescu. Dar bineinteles ca e dreptul dvs sa nu doriti sa fiti alaturi de ei.Elinorri scrie:Puteti sa cititi cateva articole de presa cam pe cine a decorat si eu unul nu m-as simti bine pe lista alaturi de unii din cei deja decorati. Sper sa nu fie cazul...Altfel as fi in postura ingrata sa il refuz. Stiu sigur ca nu as fi primul care refuza o astfel de decoratie din partea actualului presedinte...
Eu eram interesat de argumente ce tin de drept, nu de blablabla. Asa se pot aduce probabil si argumente cum ca Medalia Cooperativei Sporul e mai altfel decat Medalia Cooperativei Munca in Zadar, desi in fond ambele sunt initiative particulare.Elinorri scrie:Argumentul pentru a nu da in derizoriu distinctiile Casei Regale cu a nu stiu carei organizatii obscure este dat de istorie, istoria Casei Regale din Romania, a dinastiei, etc.
- tripleseven

Casa Regala a postat imagini cu noile decoratii
http://www.familiaregala.ro/ro/familia- ... oialitate/
- Fişiere ataşate
-
- cr.jpg (37.96 KiB) Vizualizat de 11512 ori
Sunt curios daca sunt lucrate mai fin decat decoratiile de la MS.tripleseven scrie:Casa Regala a postat imagini cu noile decoratii
- tripleseven

- tripleseven

-
paul_aramis

- marcus aurelius

Desigur stie! Doar toata lumea stie ca este un prieten apropiat al presedintelui, poate ma insel, dar parca Basescu a fost nas al domnului?
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
http://ordersandmedals.ro
- tripleseven

tripleseven scrie:Pai...probabil ca "il padrino" a ajutat un pic pt ca domnul sa isi revendice asa zisul drept de a purta Colanul Carol din oficiu!
Domnilor !banivechi scrie:DECORÁȚI//E2 ~i f. Însemn (medalie, ordin, insignă etc.) conferit cuiva pentru o faptă eroică sau pentru merite deosebite într-o activitate. [Art. decorația; G.-D. decorației; Sil. -ți-e] /<fr. décoration, lat. decoratio, ~onis
:
A purta un COLAN care nu ti-a fost conferit tie si a te afisa cu atata aroganta cu el la gat ,este mai mult decat marlanie.
Nimeni si nimic nu-ti da acest drept.....si cam atat despre acest ...domn..