Germania doreste sa reinvie Crucea de Fier

Discuții - ordine, medalii și însemne militare.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex

KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Mi se pare un lucru mai mult decat corect.
Mihai
boonicootza

Mesaj de boonicootza »

Nu cred ca se va intampla. Din pacate, Crucea de Fier e vazuta ca un simbol nazist si doar putini stiu adevarata istorie din spatele ei.
In alta ordine de idei, nu ar fi potrivita pentru misiunile de mentinere a pacii din zilele noastre, Crucea de Fier a fost intotdeauna o decoratie de razboi, deci, pentru a putea fi reinstituita, Germania ar trebui sa declare razboi cuiva, lucru greu de crezut.
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

Mie imi place medalia, dar si eu sunt de parere ca din pacate, datorita unui tiran, medalia e asociata cu ceva rau si nociv omenirii, prin urmare va fi f greu de introdus.
DEUS FORTITUDO MEI
banivechi

Mesaj de banivechi »

boonicootza scrie: pentru a putea fi reinstituita, Germania ar trebui sa declare razboi cuiva, lucru greu de crezut.
Aceiasi tip de prejudecata. Crucea de fier = simbol nazist; Germania=tara care declara razboi cuiva.
Germania e in NATO, mai nou are voie sa trimita trupe in afara tarii, aceste trupe nu pleaca neinanrmate deci e mai mult decit posibil sa foloseasca acele arme. Iar Crucea de Fier se dadea pentru fapte de arme cu mult inainte de razboaiele mondiale asa ca nu vad de ce sa nu se instituie. Din nou.
Daca era vorba de insigna de aur a Partidului, mai ziceam.... :twisted:
nero

Mesaj de nero »

ca sa te afli in razboi nu trebuie neaparat sa declari razboi; poti fi atacat si tot razboi se cheama.
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

Totusi sunt inca multe prejudecati ramase in legatura cu aceasta medalie.
DEUS FORTITUDO MEI
amonra

Mesaj de amonra »

Paradoxal, desi s-a opus invadarii Irakului, Germania acopera foarte bine informativ acea zona si lucreaza mana in mana cu americanii. Pentru faptele de arme ( poate chiar deosebite, deoarece e o zona deosebita ), ofiterii lor de informatii probabil primesc distinctii mari.
O Cruce de fier dobandita in Irak nu cred ca ar supara pe nimeni din partea asta a lumii. Si in acest caz Germania nu se afla in razboi cu nimeni.

Ca sa ai contingente de armata in razboi, nu trebuie sa declari razboi sau sa fii atacat; e destul sa "colaborezi" in "mentinerea pacii si stabilirea securitatii".
Pecunia non olet.
boonicootza

Mesaj de boonicootza »

banivechi scrie:
boonicootza scrie: pentru a putea fi reinstituita, Germania ar trebui sa declare razboi cuiva, lucru greu de crezut.
Aceiasi tip de prejudecata. Crucea de fier = simbol nazist; Germania=tara care declara razboi cuiva.
Germania e in NATO, mai nou are voie sa trimita trupe in afara tarii, aceste trupe nu pleaca neinanrmate deci e mai mult decit posibil sa foloseasca acele arme. Iar Crucea de Fier se dadea pentru fapte de arme cu mult inainte de razboaiele mondiale asa ca nu vad de ce sa nu se instituie. Din nou.
Daca era vorba de insigna de aur a Partidului, mai ziceam.... :twisted:
Crucea de Fier, de la instituirea in 1813 ca o decoratie Prusaca si pana in 1945 a fost acordata DOAR pe timp de razboi. A fost reinstituita de fiecare data cand Germania a intrat in razboi, de aceea si datele diferite de pe fiecare model. Nu a fost acordata niciodata pe timp de pace.
In cazul in care o tara declara razboi alteia, in mod normal se intampla si invers, nu am spus ca Germania e tara care va trebui sa atace pe cineva, este vorba doar de starea de razboi.

Teoretic este acelasi lucru ca si cu Ordinul Mihai Viteazul, in trecut ordin militar exclusiv de razboi, iar acum, teoretic, cineva l-ar putea primi si pentru fapte de arme pentru misiuni externe.
Art.1. - (1) Ordinul Mihai Viteazul prevăzut la art.9 lit. A pct.I din Legea nr.29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, cu modificările ulterioare, face parte din categoria decoraţiilor militare de război.

(2) Ordinul Mihai Viteazul este cea mai înaltă decoraţie militară de război ce se acordă ofiţerilor şi unităţilor militare, pe timp de război sau în misiuni sub jurisdicţia unor organisme internaţionale, la care statul român este parte, pentru fapte de arme sau acţiuni de luptă cu totul excepţionale.

(3) Ordinul Mihai Viteazul se poate conferi pe timp de pace unor ofiţeri şi unităţi militare care participă la misiuni sub jurisdicţia unor organisme internaţionale la care statul român este parte, numai în cazuri cu totul excepţionale, pentru acţiuni de mare amploare şi cu cotă de risc ridicat.
Parerea mea este ca nici un politician german nu va reinfiinta aceasta decoratie, oricat de corecta pe plan istoric ar fie ea. Ar putea fi considerata sinucidere politica tinand cont de contextul istoric recent al decoratiei, ca simbol nazist.
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

banivechi scrie:
Corect!
Mihai
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Apropo, banuiesc ca ati vazut noul sistem de decoratii al Romaniei - in spiritul discutiei de mai sus, inseamna cu certitudine ca ne pregatim de razboi :lol:
Raman la parerea ca Crucea de fier e sinonima cu curajul si spiritul de sacrificiu al soldatului german, nu cu nazismul!
Mihai
amonra

Mesaj de amonra »

La romani inseamna altceva - o noua metoda de a acorda avantaje prietenilor politici, de a crea prietenii trainice si de ce nu, de lauda.
Pecunia non olet.
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

amonra scrie:La romani inseamna altceva - o noua metoda de a acorda avantaje prietenilor politici, de a crea prietenii trainice si de ce nu, de lauda.
Bine spus :)
DEUS FORTITUDO MEI
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

As putea spune la fel ca banivechi "acelasi tip de prejudecata" la altii e ceva meritoriu, la noi e ceva nociv. Nu-i chiar asa, faceti o nedreptate celor decorati pe drept.
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Crucea de fier a fost purtata de veteranii de razboi germani in continuare si dupa terminarea razboiului, cu mentiunea ca a fost inlaturata zvastica.Modelul din 1957 al crucii de fier este elocvent pentru acest aspect. Asa ca inca o data nu vad unde este problema.
Ultima oară modificat 11 Mar 2008, 17:13 de către KARAMIHAI, modificat 1 dată în total.
Mihai
Scrie răspuns